Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility
Strokovna javnost

V zadnjih mesecih je po podatkih Evropskega centra za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC) več evropskih držav poročalo o povečanem številu prijav oslovskega kašlja. Izrazit porast med drugim beležijo tudi na Hrvaškem (največ v Zagrebu in splitsko-dalmatinski županiji) in v Srbiji (največ v Bеоgrаdu in Јužnоbаčkem okraju, visoke stopnje pojavljanja bolezni pa beležijo tudi v Južnobanatskem okraju). V letošnjem letu smo tudi v Sloveniji zaznali večjo pojavnost oslovskega kašlja v primerjavi s prejšnjimi meseci in letom 2023. V Sloveniji v tem trenutku prav tako poteka vsakoletna epidemija gripe.

Največje tveganje za težji potek oslovskega kašlja in zaplete imajo dojenčki, mlajši od šestih mesecev (še posebej mlajši od dveh mesecev), nedonošenčki in otroci s spremljajočimi bolezenskimi stanji. Za zaščito novorojenčkov pred oslovskim kašljem je izjemno pomembno cepljenje nosečnic. S cepljenjem nosečnic proti oslovskemu kašlju izzovemo nastanek protiteles, ki preko posteljice prehajajo od matere do otroka in ga varujejo pred oslovskim kašljem v prvih tednih življenja, preden pridobi lastno zaščito s cepljenjem, ki se začne v starosti 3 mesecev. Cepljenje nosečnic (s kombiniranim cepivom proti davici, tetanusu in oslovskemu kašlju) je priporočljivo čim prej po 24. tednu nosečnosti, v vsaki nosečnosti.

V primerjavi z drugimi zdravimi odraslimi imajo nosečnice tudi povečano tveganje za hujše zaplete in sprejem v bolnišnico zaradi gripe. Gripa med nosečnostjo lahko povzroči prezgodnji porod in nizko porodno težo novorojenčka, okužba novorojenčka pa lahko poteka težje, saj njegov imunski sistem še ni popolnoma razvit. Cepljenje nosečnic proti gripi je najboljša zaščita pred gripo tako za nosečnico, kot tudi za njenega novorojenega otroka. Cepljenje proti sezonski gripi je varno v vseh obdobjih nosečnosti in se priporoča pred oz. med sezono gripe.

Obe cepljenji se opravita v breme obveznega zdravstvenega zavarovanja.

Cepljenje nosečnic proti oslovskemu kašlju in gripi je podprl Razširjeni strokovni kolegij (RSK) za ginekologijo in porodništvo na 8. redni seji, 12. 1. 2024.

Več informacij o cepljenju v nosečnosti je na voljo na naslednji povezavi: https://nijz.si/nalezljive-bolezni/cepljenje/cepljenje-nosecnic/

Objavljeno: 23. maja 2024