Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility
Strokovna javnost

Na počitnicah in za konec tedna se je prijetno skupaj sprostiti brez naglice. Ni potrebno vedno kam oditi, med počitnicami si lahko omislite posebne trenutke doma ali v bližnji okolici.

Skupno preživljanje časa je pomembno za otroka. Trenutki, preživeti s starši, starimi starši in drugimi odraslimi so za otroke posebni, tudi če tega ne izrazijo. Skupne trenutke pomnimo še dolgo. Otroci pogosteje izrazijo svoje misli in občutke med skupnimi aktivnosti kot kadar jim odrasli samo postavljamo vprašanja.

Na počitnicah ali ob koncu tedna si vam ni treba nenehno izmišljevati novih aktivnosti. Z »dogodkom dneva«, ki ga določite skupaj, otrok lažje razume tok dni in časa. Najbolje je, da se že na začetku dogovorite, koliko časa lahko preživite pred zasloni. Odlično je, če se lahko osredotočite na sedanji trenutek.

Sledijo predlogi za preživljanje časa z otroki na počitnicah ali za konec tedna:

  1. Obiščite knjižnico in si tako odrasli kot otroci izposodite knjige ali revije po svojem okusu. Izmenjajte si knjige med sabo in preberite najljubše odstavke eden drugemu. Izmenično berite naglas, na primer med ležanjem v viseči mreži ali na kavču. To je zabavno in dobra priložnost za vadbo branja in smeh.
  2. Naučite otroka iger s kartami in drugih družabnih iger. Katere so bile vaše najljubše igre v otroštvu? Se spomnite pravil in lahko naučite tudi otroka, kako se igro igra?
  3. Obiščite tržnico ali trgovino. Opišite različne okuse in pomislite, ali so vam všeč. Na boljšem trgu poiščite najbolj smešne ali čudne predmete.
  4. Skupni izlet v naravo. S seboj vzemite malico in različne pripomočke, na primer povečevalno steklo, odejo, igralne karte, preproste športne pripomočke, kot sta žoga ali gumitvist. To je lahko priložnost za plezanje po drevesih ali ležanje na tleh. Zabavno je opazovati drevesne krošnje in oblake med »veslanjem« na odeji. V »gledališču z oblaki« se lahko pogovarjate o svojih sanjah: ali opazite oblak, ki vas spominja na vaše sanje?
  5. Poletna večerna rutina. Ko vročina malo popusti, se lahko odpravite na sprehod in občudujete lepoto poletnih večerov. Po sprehodu si lahko privoščite zdrave prigrizke in na balkonu poslušate glasbo. Sprostite se in uživajte v sedanjem trenutku. Eden drugemu postavljajte vprašanja o tem, kar opazite v okolici, mogoče boste opazili kakšen zanimiv naravni pojav.
  6. Občudujte otrokove spretnosti! Otroci radi slišijo pohvale kadar na primer naredijo kolo ali se kotalkajo. Če nimate te možnosti v okolici svojega doma, se odpravite v park, kjer lahko opazujete veščine drugih, ki mu bodo vzor. Otrok si bo še dolgo zapomnil iskrenih spodbud in občudovanje starša, saj je ta tam samo zanj

Povzeto po metodi Smart Family (Finnish Heart Association):

Vsebina članka je povzeta po metodi Smart Family, ki je v lasti Finnish Heart Association.

Dostop do originalnega članka: https://neuvokasperhe-fi.translate.goog/artikkeli/tahtihetket-lomalla/?_x_tr_sl=auto&_x_tr_tl=en&_x_tr_hl=sl

Projekt Health4EUKids in financer projekta

Besedilo je bilo pripravljeno v okviru evropskega projekta Health4EUKids. Več informacij o projektu lahko najdete na povezavah: https://nijz.si/projekti/joint-action-health4eukids/ in  https://www.dypede.gr/health4eukids/.

Projekt je financiran s strani:

Vir naslovne fotografije: pexels.com

 

Objavljeno: 11. julija 2024