Brez teme
  • Brez teme
  • Bela/Črna
  • Rumena/Modra
  • Črna/Bež
  • Zelena/Črna

17. novembra obeležujemo Svetovni dan prezgodaj rojenih otrok, ki je že vse od leta 2008 namenjen globalnemu ozaveščanju o izzivih in bremenu prezgodnjega rojstva. Razpoznavni znak Svetovnega dneva nedonošenčkov so drobne vijoličaste nogavičke, obešene na vrvici skupaj z velikimi, belimi (“Socks for Life”) ter vijolična osvetlitev (ta barva ponazarja izjemnost in občutljivost najmanjših rojenih otrok). Slogan letošnjega leta je »A Parent’s embrace: a powerful therapy, enable skin-to-skin contact from the moment of birth.« Objem staršev: močna terapija. Omogočimo stik koža na kožo že od rojstva.«). Slogan poudarja, kako pomembna je vloga staršev pri oskrbi nedonošenčka, še zlasti preko neposrednega stika “koža na kožo”, kar imenujemo “kengurujčkanje”.

Med prezgodaj rojene otroke uvrščamo tiste, ki se rodijo pred 37. tednom. Prezgodnje rojstvo je najpogostejši vzrok za smrt pri otrocih mlajših od pet let. Na svetu se vsako leto prezgodaj rodi 15 milijonov otrok, kar pomeni, da je 1 od 10 novorojenčkov nedonošenček. V Sloveniji se letno rodi več kot 1200 nedonošenčkov.

Kengurujčkanje

“Kangaroo-baby” je metoda neposrednega stika “koža na kožo” med nedonošenčkom in njegovo mamo ali očetom, ki staršu omogoča, da prevzame glavno vlogo pri negi nedonošenčka in sebe. Ime prihaja iz živalskega sveta, kjer kenguru prevzame skrb za svojega mladička tako, da ga spravi v vrečo na trebuhu, ki predstavlja okolje s hrano, toploto in različno stimulacijo. Za metodo se uporablja izraz “kangaroo-mother” metoda in “kangaroo-baby” metoda, pri slovenskih starših pa se je uveljavil izraz kengurujčkanje.

Kengurujčkanje daje staršem občutek aktivnosti v okrevanju njihovega nedonošenega otroka in prepreči občutek nemoči in odtujenosti, nedonošenčkom pa pomaga pri hitrejšem premagovanju težav zaradi nezrelosti.

Nedonošenčki, ki jih starši “kengurujčkajo” v primerjavi z nedonošenčki, ki jih starši ne “kengurujčkajo”:

  • bolje vzdržujejo telesno temperaturo,
  • imajo manj dihalnih premorov in boljšo oskrbo tkiv s kisikom,
  • hitreje rastejo in pridobivajo težo,
  • imajo daljša obdobja spanca in redkejša ter krajša obdobja neutolažljivega joka oziroma nekoordiniranega, energetsko potratnega gibanja.

Kengurujčkanje pospeši navezovanje vezi (“bonding”) med novorojenčkom in starši, kar pospeši odpust domov – in ti starši so tudi doma bolj samozavestni in ob težavah redkeje zahtevajo preglede pri zdravniku.

Pomembne povezave:

European Foundation for the care of newborn infants

http://www.efcni.org/

Društvo za pomoč prezgodaj rojenim otrokom

http://www.nedonosencek.net/

Združenje za perinatalno medicino Slovenije

https://perinatologija.si/2022/11/15/svetovni-dan-prezgodaj-rojenih-otrok/

Viri

Kornhauser – Cerar L, ur. Vaš nedonošenček. 2. izd. Ljubljana: Društvo za pomoč prezgodaj rojenim otrokom, 2014

World Prematurity Day. 2022. European Foundation for the care of newborn infants

https://www.efcni.org/activities/campaigns/wpd/ (november, 2022)

Društvo za pomoč prezgodaj rojenim otrokom

http://www.nedonosencek.net/ (november, 2022)

Združenje za perinatalno medicino Slovenije

https://perinatologija.si/2022/11/15/svetovni-dan-prezgodaj-rojenih-otrok/ (november, 2022)

Objavljeno: 17. novembra 2022