Brez teme
 • Brez teme
 • Bela/Črna
 • Rumena/Modra
 • Črna/Bež
 • Zelena/Črna

Božični in novoletni prazniki so najlepši čas v letu, še posebej za otroke. Praznična brezskrbnost pa prinaša tudi nekatere nevarnosti, zaradi katerih se lahko otroci poškodujejo ali pride do požara. Vzemimo si nekaj časa in preverimo, ali smo naredili vse, da bomo med prazniki varni in zdravi.

Božično-novoletno smrečica in druge praznične rastline

 • Če kupimo naravno smrečico, naj bo čim bolj sveža, doma pa jo v podstavku pridno zalivamo. Posušeno drevesce se namreč hitreje vname in lahko povzroči požar. Pri nakupu umetne smrečice pa izberemo tako, ki ima oznako, da je ognjevarna.
 • Ob postavitvi smrečice pazimo, da ne stoji na zelo »prometnih« poteh v stanovanju in ne ovira odpiranja ali zapiranja vrat. Drevesce in drugo okrasno zelenje postavimo najmanj meter stran od kamina, peči, prenosnih pečic in gorečih sveč, da ne bi zagorela.
 • Poskrbimo, da bo smrečica stala dovolj stabilno, da je otroci ali domači ljubljenčki ne bodo mogli prevrniti. Dodatno jo lahko pritrdimo s tankimi žicami na steno ali strop.
 • Med novoletnimi prazniki dom okrasimo tudi z drugimi rastlinami, npr. z božično zvezdo, belo omelo, božjim drevcem, božičnim kaktusom, ki so strupene, zato jih postavimo zunaj dosega otrok. Če sumimo, da je otrok zaužil katerikoli del rastline, pokličemo osebnega ali dežurnega zdravnika. Ne izzivamo bruhanja in otroku ne dajemo ničesar piti ali jesti, dokler se ne posvetujemo z zdravnikom. Če nam zdravnik priporoči pregled v ambulanti, vzemimo s seboj tudi strupeno rastlino, ki jo je otrok zaužil.

Okraski za smrečico, električne lučke, sveče

 • Novoletno smrečico okrasimo le z okraski, ki so negorljivi ali odporni na ogenj.
 • Če imamo doma majhne otroke, ne uporabljamo okraskov z drobnimi deli, ki so v premeru manjši od 3 cm (gredo z lahkoto v otrokova usta), ker jih otrok lahko pogoltne ali se z njimi zaduši. Prav tako ne kupujemo okraskov, ki so podobni bonbonom ali drugi hrani, saj bi jih otroci lahko poskusili pojesti. Izogibajmo se tudi uporabi okraskov, ki so iz lomljivih materialov ali imajo ostre robove.
 • Pri nakupu električnih lučk se prepričamo, da so bile izdelane skladno z evropskimi varnostnimi standardi. Preden jih obesimo na smrečico, preverimo, ali vse žarnice svetijo in ali so električne žice nepoškodovane. Če nameravamo hkrati priključiti več kompletov lučk, upoštevajmo navodila proizvajalca, da ne preobremenimo električne napeljave, ker lahko zagori.
 • Lučke, ki jih želimo obesiti na prostem, morajo imeti oznako, da ustrezajo uporabi na prostem. Pri nameščanju lučk na zunanji strani hiše uporabimo varno lestev, električne žice z lučkami pa pritrdimo z ustreznimi nosilci ali lepilnim trakom, nikakor pa ne z žeblji ali risalnimi žebljički.
 • Na novoletni smrečici ali v bližini drugega okrasnega zelenja ne prižigamo pravih sveč zaradi nevarnosti požara. Doma prižgemo le sveče, ki stojijo na podstavkih ali v svečnikih, izdelanih iz negorljivih materialov, in jih nikoli ne pustimo brez nadzora. Sveče postavimo na tak prostor, kjer niso dosegljive otrokom ali hišnim ljubljenčkom, ter so najmanj 30 cm oddaljene od zaves in ostalih stvari, ki bi lahko zagorele. Vžigalice in vžigalnike shranjujemo zunaj dosega otrok.
 • Preden gremo spat ali se odpravimo od doma, ugasnemo vse lučke in sveče v stanovanju in na prostem zaradi nevarnosti požara.
 • Prazniki so tudi idealen čas, da s pritiskom na testni gumb ponovno preverimo, ali delujejo javljalniki požara v vseh nadstropjih večnadstropne hiše in v vseh spalnicah.

Igrače

 • Kaj moramo vedeti in preveriti ob nakupu igrač, si lahko preberete na povezavi.
 • Novoletna darila so običajno zavita v pisane papirje, darilne vrečke in polepšana z okrasnimi trakovi. Vrečke in trakove pospravimo zunaj dosega otrok takoj, ko darilo odvijemo, da se majhen otrok z njimi ne zaduši ali zadavi. Ovojni papir in papirnate vrečke, ki bi jih pustili ležati blizu kamina ali drugih grelnih teles, pa lahko tudi zagorijo in povzročijo požar.
 • Pred uporabo nove igrače preverimo oznake (npr. ni primerno za otroke, mlajše od 3 let) in pazljivo preberemo navodila proizvajalca za sestavljanje, uporabo in varno ravnanje z igračo. Pazimo, da se mlajši otroci ne bodo igrali z igračami starejših bratcev ali sestric, ker so običajno igrače starejših otrok majhne ali sestavljene iz drobnih sestavnih delov in zato nevarne za zadušitev mlajšega otroka.
 • Plišastih in drugih mehkih igrač ne puščamo v bližini izvora vročine, npr. štedilnika, kamina, grelcev, ker se lahko vnamejo in povzročijo požar.
 • Ne pustimo, da bi igrače ležale po tleh, saj so pogosto vzrok za padce otrok in odraslih. Otroka naučimo, naj pospravi igrače, ko se preneha igrati.

Televizija in računalnik

 • Televizije so v današnjem času vse večje in težje. Če se televizija prevrne na otroka, ga z vso težo udari in/ali stisne pod seboj, posledica pa so največkrat poškodbe glave in notranjih organov ali zadušitev zaradi stisnjenja otrokovega prsnega koša pod težkim predmetom. Zato je treba televizijo pričvrstiti na steno z uporabo posebnih stenskih nosilcev ali varnostnih trakov, pri čemer upoštevamo navodila proizvajalca.
 • Na enak način pričvrstimo na steno tudi ekran računalnika.

Kamin

 • Pred začetkom kurilne sezone naj strokovnjak pregleda in očisti dimnik ter kurišče kamina, s čimer bo zagotovljena njegova varna uporaba.
 • Preden zakurimo kamin, moramo premakniti novoletno smrečico, zimzeleno okrasje in veje, papir ter drugo okrasitev najmanj en meter stran od kamina.
 • V kaminu ne kurimo svežih smrekovih vej, saj iglice ob stiku z ognjem povzročijo oblak isker, ki se lahko razširijo v bivalni prostor in povzročijo požar.
 • Ves čas, ko v kaminu gori, mora biti pred kuriščem nameščena varnostna ograja za kamin. Enako velja tudi za prižgan plinski kamin, saj se steklena vrata kamina zelo segrejejo, in lahko traja tudi eno uro, da se po izklopu ohladijo.
 • Preden gremo spat ali se odpravimo od doma, se prepričajmo, da je ogenj v kaminu ugasnil.

V kuhinji

 • V prazničnih dneh imamo veliko dela v kuhinji, zato lahko hitro pride do kakšne nezgode. Poskrbimo za varnost otrok in ne dovolimo, da bi se igrali v kuhinji, saj lahko nase prevrnejo posodo z vročo hrano ali tekočino. Če moramo sami paziti na otroke medtem, ko kuhamo, naj bodo oddaljeni od štedilnika vsaj en meter, majhnega otroka pa lahko za ta čas namestimo v stajico. Če je doma še druga odrasla oseba, je najbolje, da se v tem času igra z otroki v drugem prostoru.
 • Med kuhanjem vedno uporabljamo zadnje kuhalne plošče, ročaje posod pa obrnemo proti zadnjemu delu štedilnika, da jih otroci ne bodo mogli doseči. V specializirani trgovini lahko kupimo tudi zaščitno ograjico za štedilnik, ki se namesti na štedilnik, tako da otrok ne more prevrniti nase posod z vročo vsebino.
 • V obilici dela in opravkov lahko pozabimo na hrano, ki jo kuhamo na štedilniku ali pečemo v pečici, zato si nastavimo kuhinjski časovnik, ki nas bo pravočasno opozoril, da jo je treba preveriti.
 • Preverimo, da so vsi gospodinjski aparati in njihovi kabli pospravljeni stran od roba kuhinjskega pulta in zunaj dosega otrok. Tudi hrane in napitkov, ki jih hladimo, ne puščamo ob robu mize ali kuhinjskega pulta, saj lahko npr. vroča voda povzroči oparine še 30 min po tem, ko je zavrela.
 • Če imamo majhne otroke, se uporaba namiznega prta odsvetuje, kadar imamo na mizi vročo hrano ali pijačo. Otrok lahko zgrabi za prt in ga skupaj s posodami, polnimi vroče hrane, potegne nase in se opari. Prav tako ne pijemo vročih napitkov, kadar držimo otroka v naročju, in ne podajamo skodelic z vročo pijačo nad otrokovo glavo.

Družinsko praznovanje

 • Poskrbimo, da majhni otroci ne bodo dosegli alkoholnih pijač, cigaret, pa tudi hrane, ki zanje ni primerna. Trdi bonboni, lizike, žvečilni gumiji, različni oreščki, še posebej arašidi, čokolada s celimi lešniki, pokovka, koščki trdega sadja, zelenjave in sira…, so nevarni za majhne otroke, ker se z njimi lahko zadušijo. Nevarne za zadušitev so tudi jagode grozdja in češnjev paradižnik, zato jih je treba narezati, preden jih ponudimo otroku. Starejše otroke poučimo, da ne smejo dajati majhnemu otroku nobene hrane brez našega nadzora.
 • Otrok nikoli ne pustimo samih, kadar jedo in ne dovolimo, da se igrajo in tekajo po stanovanju s polnimi usti. Na tak način se zgodi največ zadušitev s hrano.
 • Po pogostitvi čimprej pospravimo vse ostanke hrane in pijač, še posebej alkoholnih. Otroci navadno vstanejo zgodaj in bi se lahko zadušili z ostanki hrane, ali zastrupili z zaužito alkoholno pijačo ali tobakom. Zastrupitve majhnih otrok so zaradi njihovega hitrega metabolizma resnejše kot pri odraslih, zato je za otroka lahko nevarna že majhna količina alkohola.
 • Če bomo praznovali pri sorodnikih ali prijateljih (pri tem upoštevajmo veljavne odloke in priporočila v času epidemije COVID-19), se moramo zavedati, da njihov dom mogoče ni urejen varno za otroke. Bodimo pozorni na morebitne nevarnosti in jih poskušajmo z gostiteljem odpraviti, npr. prekriti električne vtičnice, pospraviti dezinfekcijska sredstva, parfume, zdravila, gospodinjske kemikalije in druge otrokom nevarne predmete. Plašče in torbice pospravimo zunaj dosega otrok, saj bi otroci v njih lahko našli zdravila, vžigalnike, kovance… Če imajo gostitelji psa, svojega otroka nikoli ne pustimo samega z njim.

Petarde in ognjemeti

 • Praznike lahko proslavimo brez pirotehničnih izdelkov, saj pokanje in bliskanje marsikateremu sosedu, starejšim in bolnim ljudem ne prinašata nobenega veselja ali zabave, pač pa jih spravlja v stres ali celo ogroža. Pokanja se bojijo tudi živali.
 • Najbolj varno je, da pirotehničnih izdelkov ne uporabljamo. Če jih kljub temu nameravate uporabljati, naj bodo to le originalni izdelki, ki ste jih kupili pri pooblaščenih trgovcih. Uporabljajte jih varno in v skladu z navodili proizvajalca. Sicer pa je letos v času epidemije COVID-19 z odlokom vlade prepovedana prodaja pirotehničnih izdelkov.
 • Več o varni uporabi pirotehničnih izdelkov si lahko preberete na spletni strani Policije.

 

Avtorica: prim. dr. Mateja Rok Simon, dr. med., spec. javnega zdravja in spec. socialne medicine

Prikazna fotografija: Christmas photo created by prostooleh – www.freepik.com

Objavljeno: 21. decembra 2020