Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility
Strokovna javnost

Odločitev, da boste med nosečnostjo primerno skrbeli za svoje ustno zdravje, je tudi odločitev za skrb za otrokovo ustno zdravje. Verjetnost, da otrok ne bo imel kariesa zgodnjega otroštva, je veliko večja, če imajo njihove matere zdrave zobe in dlesni. Zato pred načrtovano nosečnostjo in v času nosečnosti obiščite zobozdravnika, tudi če nimate težav.

Preprosti in učinkoviti koraki za odlično ustno zdravje

Uživajte v raznoliki, energetsko uravnoteženi in hranilno bogati hrani

S pravilno prehrano skrbite za svoje splošno in ustno zdravje, pa tudi za zdravje otroka, ki raste in se razvija v vas. Vaša prehrana vpliva na kakovost otrokovih mlečnih in stalnih zob, saj se zobje začno razvijati že zgodaj v nosečnosti (v šestem tednu). Za pravilen razvoj otrokovih zob so še posebej pomembni nekateri minerali (kalcij, fosfor, fluor) ter vitamina A in D. 

Pri težavah s slabostjo v zgodnji nosečnosti prilagodite življenjski ritem novemu stanju, več počivajte, jejte večkrat po malem. Priporočljivo je, da si po morebitnem bruhanju izperete usta in s tem preprečite, da bi želodčna kislina raztapljala zobne površine. 

Izogibajte se sladkarijam in sladkim pijačam ter drugim vmesnim prigrizkom

Ko ste noseči, se izogibajte uživanju sladkih pijač in sladic med enim in drugim obrokom. Če že, jih raje uživajte kot del posameznih obrokov, a svetujemo zmernost.

Sladke pijače so sokovi z naravnimi sladkorji in pijače z dodanimi sladkorji – na primer 100 % jabolčni sadni sok, različne kole, pijače na osnovi sirupov idr. 

Za žejo pijte vodo ali nesladkane pijače (nesladkan čaj, limonada)

Gazirane pijače in sadni sokovi vsebujejo kisline. Da preprečite razvoj zobne erozije (tj. proces raztapljanja zobne površine s kislinami nebakterijskega izvora), kisle pijače ali kisle hrane (npr. jabolka) ne zadržujte v ustih. Zob ne čistite vsaj eno uro pred ali po zaužitju česarkoli kislega, da ne odstranite razmehčane plasti sklenine. Takoj po zaužitju kisle hrane je koristno sprati usta z vodo ali ustno vodo s fluoridi.

Več informacij o tem v prispevkih Prehrana nosečnice in doječe matere

Zobe čistite dvakrat dnevno

Kot nosečnica posebno skrb namenite zobem: pomembna je natančna ustna higiena; vsaj dvakrat na dan si na pravilen način ščetkajte zobe – od dlesni preko zoba, torej od rdečega k belemu. Vedno uporabljajte tudi nitko za čiščenje medzobnih prostorov. Zobe si umivamo, dokler ne odstranimo vseh zobnih oblog, kar za večino posameznikov pomeni vsaj 2 minuti.

  • Uporabljajte manjšo, mehko zobno ščetko, zobno nitko in/ali medzobno ščetko.
  • Uporabljajte zobno pasto s koncentracijo fluoridov 1.450 ppm (podatek je naveden na embalaži oziroma na deklaraciji o sestavinah).
  • Po ščetkanju izpljunite ostanke zobne paste in ustne votline ne izpirajte z vodo.

Pred načrtovano nosečnostjo in v času nosečnosti obiščite zobozdravnika, tudi če nimate težav

Ko načrtujete nosečnost in v času nosečnosti je pomembno, da so vaša usta zdrava. Preventivno obiščite zobozdravnika/-co in ga/jo seznanite s svojo nosečnostjo. Zaradi hormonskih sprememb zahteva ustno zdravje pri nosečnicah več pozornosti. Zaradi fizioloških sprememb v času nosečnosti so dlesni bolj občutljive in se hitreje vnamejo, morda otečejo in hitreje zakrvavijo. Po porodu se navadno težave umirijo.

Z zobozdravnikom/-co se posvetujte glede predlaganih posegov in ga/jo po potrebi redno obiskujte. Zobozdravniška oskrba med nosečnostjo je varna; pri običajni zobozdravniški oskrbi ni pričakovati težav. Navadno se v zobozdravniški ambulanti, v prvem in zadnjem trimesečju nosečnosti, vendarle izogibamo večjim posegom, če niso le-ti nujni. Prav tako se v času nosečnosti izogibamo rentgenskemu slikanju zob (opravimo ga le v izjemnih primerih) in menjavi amalgamskih zalivk.

Avtorice: dr. Zalka Drglin, Jona Blatnik, dr. stom. med., doc. dr. Barbara Artnik, dr. dent. med., spec. soc. med.