Brez teme
  • Brez teme
  • Bela/Črna
  • Rumena/Modra
  • Črna/Bež
  • Zelena/Črna

V zadnjih tednih je močno poraslo število primerov gripe in drugih virusnih obolenj med šolarji, zato je tudi večja nevarnost, da se z zdravili zastrupijo mlajši bratci in sestrice. Imate doma zdravila, vitamine… na vidnem mestu ali ste jih pospravili?

Varno shranjevanje zdravil

Če pustimo škatlico tablet/sirupa proti povišani telesni temperaturi, vitaminov ali kapljice za nos na nočni omarici, na kuhinjskem pultu ali v predalu, nas bo majhen otrok morda želel posnemati in jih bo sam vzel in pojedel. Zato vsa zdravila, tudi tista, ki jih lahko kupimo brez recepta, pospravimo v omarico, ki naj bo vedno zaklenjena s ključem ali opremljena z varovalom za zapiranje, da je otroci ne morejo odpreti. Ključ pospravimo na varno, zunaj dosega otrok. Običajno lahko varovalo za zapiranje omaric varno uporabljamo le do približno 3. leta starosti otroka oziroma dokler otrok ne zmore sam odpreti varovala.

Shranjevanje zdravil v nezaklenjeni omarici ali na policah visoko zunaj dosega otrok ni varno, saj se otrok lahko povzpne na stol ali drug kos pohištva in jih doseže.

Kadar je mogoče, izberemo zdravila, ki so shranjena v embalaži s posebnim dvofaznim zapiranjem. Tovrstno embalažo odrasli odpremo tako, da zamašek hkrati potisnemo navzdol in ga zavrtimo, česar majhni otroci ne zmorejo. Vseeno pa tako embalažo z nekaj vztrajnosti in časa odpre 10–15 % majhnih otrok, zato je varna embalaža lahko le dodatni ukrep za omejitev dostopa otrok do zdravil, ne more pa nadomestiti varnega shranjevanja v zaklenjeni omarici.

Če otroci preživijo veliko časa pri starih starših, poskrbimo, da bodo pri njih vsa zdravila, tudi tista, ki jih trenutno uporabljajo, varno pospravljena v omarici na ključ. V omarico je treba pospraviti tudi tedenski dozator za tablete.

Varno dajanje zdravila

Majhni otroci pogosto mislijo, da so zdravila bonboni, in jih dajo v usta, zato otroku ne govorimo, da so zdravila sladkarije, čeprav ga tako hitreje prepričamo, da jih poje.

Otroku dajemo zdravilo v dozi, kot jo je predpisal zdravnik, ali je navedena v navodilih za uporabo zdravil, ki jih lahko sami kupimo v lekarni. Pri doziranju uporabljamo dozirno žličko ali kapalko, ki je priložena zdravilu. Kadar dajejo zdravilo otroku stari starši ali varuška, jim napišemo jasna navodila za dajanje zdravila (katero zdravilo, koliko in kdaj ga da otroku).

Avtorica: prim. dr. Mateja Rok Simon, dr. med., spec. javnega zdravja in spec. socialne medicine