Brez teme
  • Brez teme
  • Bela/Črna
  • Rumena/Modra
  • Črna/Bež
  • Zelena/Črna

Otrok na trampolinu

Za predšolske otroke se uporaba trampolina odsvetuje. Otroci do 5. leta starosti se na trampolinu pogosteje težko poškodujejo (zlomi, poškodbe glave) kot starejši otroci, ker še niso dovolj telesno razviti, da bi ustrezno obvladovali svoje skakanje. Večina poškodb otrok se zgodi, ko je na trampolinu več oseb, pri čemer imajo najmanjši kar 14-krat večje tveganje za težke poškodbe od težjih otrok. Če se kljub temu odločimo za uporabo trampolina doma, lahko na njem skače naenkrat le en otrok, ki mora biti ves čas pod nadzorom odrasle osebe. Vendar samo naša prisotnost ni dovolj. Poznati moramo glavna varnostna pravila in jih ves čas aktivno uveljavljati.

Otroka poučimo, kako naj na varen način zapusti trampolin: najprej naj preneha skakati, nato naredi nekaj korakov do roba trampolina, se usede na rob in z njega počasi zdrsne na tla. Otroku ne dovolimo, da bi s trampolina skakal. Prav tako ne dovolimo, da bi na trampolinu izvajal zahtevne skoke, kot so premeti ali prevali v zraku, ker lahko pristane na glavo in si pri tem zlomi vrat ali hrbtenico, kar lahko povzroči poškodbo hrbtenjače in paralizo.

Trampolin naj bo primeren za otrokovo starost in težo: majhni (mini) trampolini so namenjeni za otroke do 25 kg, srednji trampolini pa za otroke, težke do 50 kg. Trampolin mora biti dovolj trden in stabilen, noge pa ima zaščitene proti zdrsu. Opremljen naj bo z zaščitno mrežo, ki preprečuje padce s trampolina, in z zaščitno blazinasto obrobo v drugi barvi, ki prekrije vzmeti, odprtine ob robu ogrodja in ogrodje trampolina, ter tako preprečuje uščipnjenje prstov z vzmetmi in zdrs otroka v odprtine med njimi. Trampolin naj bo brez lestve, da se majhni otroci brez naše vednosti ne morejo povzpeti nanj.

Trampolin namestimo na ravno podlago, ki dobro absorbira energijo, npr. 30 cm debelo podlago iz lesenih sekancev, drobljenega lubja ali peska, pri čemer naj podlaga sega vsaj 2,5 m okrog trampolina. Pred uporabo preverimo, ali so noge trampolina dobro pričvrščene v tla. Pri namestitvi in uporabi trampolina dosledno upoštevamo navodila proizvajalca.

Pri namestitvi trampolina pazimo, da 2,5 m okrog trampolina ni vrtnega pohištva, ograje, dreves, betonskih robnikov. Trampolin naj bo postavljen tako, da ga otroci ne morejo uporabljati brez naše vednosti in nadzora.

Avtorica: prim. dr. Mateja Rok Simon, dr. med., spec. javnega zdravja in spec. socialne medicine

Objavljeno: 20. aprila 2020