Brez teme
  • Brez teme
  • Bela/Črna
  • Rumena/Modra
  • Črna/Bež
  • Zelena/Črna

Materino mleko je najboljša hrana za dojenčka. Dojenje je najbolj naraven način prehranjevanja za dobro rast in razvoj otroka, saj se žensko mleko popolnoma prilagaja potrebam dojenčka. Dojenje ni samo hranjenje otroka, v dojenčku zbudi tudi veliko ugodja, mu zagotavlja bližino in daje občutek varnosti.

Priporoča se, da je otrok, do dopolnjenega šestega meseca starosti, hranjen izključno z dojenjem. V tem obdobju žensko mleko otroku zagotavlja vso tekočino, energijo in hranila, potrebna za rast, razvoj in krepitev zdravja. Izraz izključno dojenje pomeni, da je otrok samo dojen oziroma, da je hranjen samo z ženskim mlekom; ob tem ne uživa vode, čaja, sokov ali drugih tekočin, prejema pa lahko vitamine, minerale in zdravila, ki jih predpiše zdravnik.

Svetovna zdravstvena organizacija svetuje, da se otrok po dopolnjenem šestem mesecu starosti, ob ustrezni dopolnilni prehrani, še naprej doji do starosti dveh let ali še dlje, če si mati in otrok tako želita.

Otrok naj se prvič podoji v prve pol ure po porodu (oziroma v uri do uri in pol po porodu, če upoštevamo otrokov prirojen vzorec, porod pa je potekal fiziološko). Ostanite v tesnem stiku z otrokom. Novorojenčka pristavljajte k prsim vsakič, ko pokaže znake, da bi se dojil, podnevi in ponoči; najmanj osem do dvanajstkrat v 24-ih urah.

Velikost in oblika dojk ne vplivata na dojenje. Večina žensk je sposobnih dojiti. Dojenje je spretnost, ki se je lahko naučimo.

Če otrok ne more sesati, vi pa si želite dojiti, si mleko izbrizgavajte. Začnite takoj po rojstvu otroka, najbolje v šestih urah po porodu. O načinih izbrizgavanja, shranjevanja mleka in hranjenja otroka z vašim mlekom za nasvet vprašante zdravstvenega strokovnjaka. Vsaka kapljica vašega mleziva in mleka je zelo dragocena.

Med tretjim in petim dnevom po porodu pride do tako imenovanega ‘navala’ mleka, ko prsi postanejo resnično napete. Otroka pogosto pristavljajte. Če so dojke preveč napete, lahko že pred podojem sami izbrizgate nekaj mleka.

V prvih tednih otroku ne dajajte dudic za pomirjanje, ker lahko povzročijo sesalno zmedo in podaljšajo razmike med podoji, zaradi česar se zmanjša nastajanje mleka. Otroka izključno dojite. Ne dajajte vode, čaja ali drugih tekočin. Nastavki za dojenje so redko potrebni, uporabljajte jih le po nasvetu strokovnjakov.

Dojenje in zdrav življenjski slog

Ne skrbite le za dojenčka, ampak dobro poskrbite tudi zase. Vsak dan si privoščite nekaj časa za sprostitev in dovolj počivajte. Nekaterim pomaga, da počivajo čez dan, ko dojenček spi, in tako nadomestijo pomanjkanje spanca čez noč.

Obdobje dojenja naj bo prijetno za oba. Vsakokrat, ko nameravate podojiti svojega dojenčka, si v bližino postavite kozarec vode, da jo boste med dojenjem popili. Uživate lahko vso hrano, ki vam diši in ki ustreza uravnoteženi zdravi prehrani; vključno z vsemi vrstami surove zelenjave in sadja, kuhanimi stročnicami, kot sta grah in fižol … V obdobju dojenja omejite uživanje kave na največ dve skodelici na dan, ne uživajte alkoholnih pijač in ne kadite. Ko vaše zdravstveno stanje to omogoča, v vsakdan vključujte gibanje. Bodite zmerno telesno aktivni.

Zadostuje normalna osebna higiena. Skrbno si umivajte roke. Dojke umivajte le z vodo enkrat na dan, pri tem ne uporabljajte mila, ker uničuje naravna kožna olja. Pred dojenjem dojk ni potrebno umivati. Po podoju lahko bradavice in kolobar zaščitite z nekaj kapljicami lastnega mleka.

Dojenje samo po sebi ne boli. Le v začetku imajo nekatere matere bolj občutljive bradavice, vendar ta začetna bolečina izgine v nekaj dneh. Če bolečina vztraja ali če se pojavijo poškodbe bradavic, poiščite nasvet zdravstvenega strokovnjaka.

Mlezivo, prehodno mleko, zrelo žensko mleko

Materino mleko se spreminja glede na potrebe otroka. Pravimo, da gre za odnos med ponudbo in povpraševanjem. Če otroka dojite glede na njegove znake lakote, se bo količina mleka primerno povečevala in se prilagajala njegovim potrebam.

Izbrizgavanje mleka po končanem dojenju ni potrebno. Mleko si izbrizgavajte le, če ostaja poseben razlog za to, na primer, da bi želeli povečati količino mleka.

Po porodu se najprej izloča mlezivo (kolostrum), temu sledi prehodno mleko in nato zrelo žensko mleko. Po barvi in sestavi se mlezivo in zrelo mleko razlikujeta. Mlezivo je rumenkasto oranžne barve, nato preide v belo in rahlo prozorno barvo. Naj vas sprememba barve ne zavede. Vaše mleko ni vodeno, pač pa natančno tako, kot ga otrok potrebuje.

Otroka pristavite k prsim vsakič, ko pokaže zgodnje znake lakote. NE dojite po vnaprej določenem urniku. Na začetku je to nekje od 8- do 12-krat na dan, z različno dolgimi premori. Otrok naj ima dovolj časa, da se pri prsih do sitega naje in napije. V tem primeru zdravega donošenega novorojenčka za hranjenje ni potrebno buditi.

Žensko mleko se spreminja tudi med enim samim podojem – na začetku podoja vsebuje več vode in manj maščob, na koncu pa manj vode in več maščob, ki so zelo pomembne za otrokovo zdravje in razvoj in otroka bolj nasitijo. Ravno zato ne omejujte trajanja posameznega podoja. Omogočite otroku, da sesa na prvi dojki tako dolgo, kot želi. Nato ga pristavite na drugo dojko. Morda bo želel še sesati, morda ne. Če bi otroka prehitro odstavili z dojke, bi prišlo do hranjenja s samo ‘prednjim mlekom’.

V času intenzivne rasti oziroma ob tako imenovanih poskokih v rasti se otroci dojijo bolj pogosto. S tem se poveča nastajanje mleka. Običajno je to v 3. do 6. tednu, ter v 3. in 6. mesecu starosti. V teh obdobjih več počivajte in otroka pristavljajte vedno, ko to želi, da se bo količina mleka lahko prilagodila povečanim potrebam vašega dojenčka.

Izguba teže po rojstvu in naraščanje teže v prvem letu otrokovega življenja

Novorojenčki v prvih dneh po porodu izgubijo med 5 in 10 % porodne teže. Po 3. dnevu se padanje teže običajno ustavi, nato pa teža individualno narašča in nekje med 10. in 14. dnevom spet doseže porodno težo.

Znak, da se otrok dobro doji je stalno pridobivanje telesne teže; po drugem dnevu bo imel otrok v 24-ih urah najmanj dve polulani in najmanj dve pokakani plenički; do šestega dneva se število poveča na šest ali več mokrih pleničk, ter tri do osem pokakanih pleničk v 24-ih urah; po enem mesecu pa je lahko odvajanje blata že manj pogosto.

Ob tem bo dobro hranjen otrok živahen in zadovoljen; videti je zdrav, lička ima napeta. Otrok raste, prerašča svoja oblačila. Dojenčki svojo porodno težo podvojijo v petih do šestih mesecih in jo potrojijo v enem letu.

Težave pri dojenju

Pogostejše težave, s katerimi se srečujejo doječe mame, so ragade, zamašeni mlečni vodi, zamašene pore v/na bradavici, zastojna dojka in mastitis.

Ragade

Ragade so razpoke na bradavicah in predstavljajo eno najpogostejših težav, s katerimi se srečujejo doječe ženske. Za preprečitev nastanka ragad je pomembno, da otroka pravilno pristavite. Če pa se ragade kljub temu pojavijo, poleg pravilnega pristavljanja, poskrbite še za pogostejše dojenje, saj zaradi prevelike lakote otrok bolj hlastno in močneje sesa. Najprej mu ponudite manj bolečo dojko in ga šele potem, ko priteče mleko, pristavite še na drugo, bolj bolečo. Pomembno je tudi, da otroka obzirno odstavljate od dojke – v kotiček njegovih ust vstavite prst (običajno mezinec, ki je najmanjši), da popusti vakuum, ki se ustvari med dojenjem.

Bradavice in kolobar po podoju zaščitite z nekaj kapljicami lastnega mleka ali z lanolinom (priskrbite si prečiščen, medicinsko preverjen lanolin), ki ga pred naslednjim podojem ni potrebno odstranjevati. Dojenja ni potrebno prekiniti, tudi če ragade zakrvavijo.

Zamašen mlečni vod

Do zamašitve mlečnega voda prihaja postopoma, ko se mlečna žleza ne prazni dovolj. V posameznem mlečnem vodu se mleko lahko zgosti in ga zapre. Posledica take zamašitve je boleča, običajno za grah velika in omejena zatrdlina v dojki. Pred dojenjem si na prizadeto mesto namestite tople obkladke, med dojenjem pa to mesto le nežno masirajte.

Zamašene pore v/na bradavici

Zamašena pora v bradavici lahko povzroči zastoj mleka na širšem področju dojke. Stanje lahko opišemo kot belo piko ali belo glavico na vrhu bradavice. Pomagale vam bodo tople kopeli in pogosto pristavljanje/dojenje.

Zastojna dojka

Zastojna dojka se razlikuje od polnih dojk in ima značilen videz: videti je napeta, svetleča, boleča, pretok mleka je otežen. Glavni vzrok za zastojno dojko je nepopolno praznjenje dojk, do česar pride zaradi omejevanja dojenja, nepravilnega pristavljanja in/ali nepravilnega sesanja. Pomagale vam bodo tople kopeli ali obkladki pred dojenjem in pogosto pristavljanje/dojenje. Gre za prehodno težavo.

Mastitis (vnetje mlečne žleze)

Glavni vzrok za nastanek mastitisa je zastoj mleka. Znaki mastitisa so povišana telesna temperatura (nad 38 °C), povišan pulz, mrzlica, bolečina, utrujenost kot pri gripi, rdečina, bolečina, vročina in oteklina na površini dojke, rdeče črte, ki se širijo v pazduho. Otrok začne, zaradi povečane količine soli v mleku, dojenje zavračati. Najpogostejše mesto vnetja je zgornji zunanji kvadrant leve ali desne dojke. V primeru zgoraj opisanih znakov poiščite zdravniško pomoč.

S preprečevanjem zastoja mleka v dojkah preprečujemo tudi nastanek mastitisa. To boste dosegli z dojenjem na pobudo otroka in z izpraznitvijo cele dojke med posameznim dojenjem.

Bistvene spretnosti, ki so potrebne za dojenje so: položaji pri dojenju in dobro pristavljanje na dojko.

V Sloveniji delujeta dve organizaciji za podporo laktaciji in dojenju:

  • Društvo svetovalcev za laktacijo in dojenje Slovenije, v okviru katerega delujejo Mednarodno pooblaščeni svetovalci za laktacijo (IBCLC) www.dojenje.org.
  • La Leche League Slovenija, društvo za podporo in pomoč doječim materam (LLL Slovenija) v okviru katerega delujejo Svetovalke za dojenje www.dojenje.net

Pri obeh organizacijah dobite nasvete in podporo.

Če ne želite, ne morete ali ne smete dojiti

Po porodu traja teden ali več, da mleko presahne. Če sta dojki prepolni, si lahko iztisnete malce mleka.

Če bi radi, pa ne smete dojiti, se pozanimajte, če v vaši zdravstveni ustanovi deluje mlečna banka s humanim mlekom, kjer bi lahko dobili mleko za vašega dojenčka.

Če boste otroka hranili z mlečnim nadomestkom, se o izbiri, pripravi in hranjenju z njim informirajte v porodnišnici ali pri otrokovem pediatru. Kravje mleko ni primeren nadomestek materinega mleka! Vedno pripravite svež obrok mlečnega nadomestka neposredno pred hranjenjem. Skrbite za pravilno umivanje rok in steriliziranje stekleničk in pribora.

Pojavi pri novorojenčku, ki lahko starše skrbijo:

Bljuvanje ali polivanje

Bljuvanje je bruhanje majhnih količin mleka, navadno skozi usta, lahko pa tudi skozi nos. Pojavlja se po hranjenju, spremlja ga trzljaj telesa, kot bi otrok kolcnil. Če ob bljuvanju otrok napreduje na teži, ni zaskrbljujoče, če pa hujša, je treba raziskati morebitni bolezenski razlog bljuvanja.

Kolcanje

Kolcanje je ritmično premikanje trebušne prepone, ki se največkrat pojavi po preobilnem obroku, hlastavem pitju z zajemanjem zraka, hranjenju s pretoplo ali prehladno hrano. Otroku ponudite malo tekočine. Če kolcanje kljub odstranitvi naštetih razlogov ne preneha, je treba obiskati zdravnika.

Avtorica: viš. pred. Tita Stanek Zidarič, dipl. bab., MSc, IBCLC

Besedilo »Pojavi pri novorojenčku, ki lahko starše skrbijo«, je z dovoljenjem avtorice povzeto iz publikacije Novorojenček/Tekauc Golob Andreja, Žolger Jože. Maribor: UKC, Oddelek za perinatologijo, 2016.

Objavljeno: 20. maja 2019