16. teden nosečnosti: Amniocenteza

Amniocenteza je diagnostična preiskava, ki se ne izvaja rutinsko, temveč je indicirana le ob določenih primerih. Izvede se jo, če neinvazivnega presejalnega testa iz plodove prostocelične DNA iz materine krvi (test ppcDNA) ni mogoče izvesti ali pa v primeru zelo povečanega tveganja za kromosomopatije. Izvaja se od 16. tedna nosečnosti dalje. Na izvid je potrebno čakati okoli dva do štiri tedne. Spada med t.i. invazivne preiskave, ki niso brez tveganja za nosečnost.

Pri amniocenezi ginekolog s tanko iglo prek trebušne stene ob nadzoru ultrazvoka odvzame vzorec plodovnice, torej tekočine, ki obdaja otroka. V njej se nahajajo odluščene otrokove celice, ki jim v laboratoriju določijo število in zgradbo kromosomov. Tako odkrijejo kromosomske napake, kot je Downov sindrom.

Po 37. letu starosti v času pričakovanega dneva poroda ima nosečnica pravico do kariotipizacije (horionska biopsija ali amniocenteza). Do kariotipizacije so upravičene – ne glede na starost – tudi nosečnice s pozitivnim presejalnim testom.