Do 12. tedna nosečnosti: Preventivni pregled nosečnice pri ginekologu

1. pregled

Zdravstveni strokovnjak bo morda predlagal drugačen nabor preiskav glede na posameznico.

Prvi pregled naj bi opravili čimprej, vsaj do 12. tedna nosečnosti. Pregled opravi izbrani ginekolog. Pregled obsega:

 1. Pregled zdravstvene dokumentacije;
 2. Zbiranje podatkov o bolezni v družini, osebnih in ginekoloških boleznih in prejšnjih nosečnosti in porodih;
 3. Svetovanje glede jemanja folne kisline;
 4. Ginekološki pregled, bris materničnega vratu pa le, če je zadnji izvid starejši od treh let ali pa če izvid ni bil povsem normalen;
 5. Orientacijski splošni telesni pregled, merjenje telesne teže in krvnega tlaka;
 6. Laboratorijske preiskave:
 • Osnovna krvna slika (ugotavljanje morebitne slabokrvnosti);
 • Krvna skupina in Rh faktor;
 • Posredni Coombsov test – ICT (z njim ugotavljajo morebitna protitelesa zaradi neskladnosti krvnih skupin);
 • Test na sifilis;
 • Test na povzročitelja toksoplazmoze (tega testa ne potrebujete, če ste ga opravili že pred nosečnostjo in je bil pozitiven);
 • Krvni sladkor na tešče za določanje nosečniške sladkorne bolezni;
 • Preiskava urina
 • Ultrazvočno preiskavo.

Pri nosečnicah z večjim tveganjem za okužbe se lahko opravi tudi testiranje na virus HIV, viruse hepatitisa, gonorejo, klamidijo in drugo.

Pri prvem pregledu je pomemben posvet, pregled kroničnih bolezni, ureditev terapije, potrditev višine nosečnosti, uvrstitev nosečnice ali v skupino z visokim tveganjem za zaplete v nosečnosti ali v skupino  z nizkim tveganjem. Sledi ponovna ocena v 20. do 22. tednu, pa v 32. tednu in v 40. tednu. Prvi pregled vključuje tudi svetovanje o presejalnih in diagnostičnih testih za odkrivanje prirojenih bolezni pri plodu.

Ob prvem pregledu boste praviloma prejeli tudi navodila v zvezi z nosečnostjo in zaposlitvijo ter priporočila o zdravem načinu življenja skupaj s prehrano. Vsaka nosečnica v začetku nosečnosti ob prvem pregledu brezplačno dobi dokument, ki se imenuje materinska knjižica. Ta predstavlja pisne informacije (zdravniške izvide) o poteku nosečnosti, vanjo zdravstveni strokovnjaki beležijo anamnestične podatke, ugotovitve posameznih preiskav, pregledov, testov in morebitne nasvete. Namenjena je boljši osveščenosti nosečnice, pomaga pa tudi pri informiranju različnih strokovnjakov, ki pridejo v stik z nosečnico. Ključna je tudi v nujnih primerih. Materinsko knjižico imejte vedno s seboj, predvsem ko potujete po Sloveniji, na vsakem pregledu v nosečnosti ter pri porodu.

Prejeli boste knjižico »Izberimo varno opremo za dojenčka«, ki vsebuje informacije o varnostnih zahtevah za posamezne kose pohištva in druge otroške opreme, ki jih boste potrebovali v prvih mesecih po rojstvu otroka.

IZROČEK: Izberimo varno opremo za dojenčka