Brez teme
  • Brez teme
  • Bela/Črna
  • Rumena/Modra
  • Črna/Bež
  • Zelena/Črna

Ugodne vremenske razmere, spomladanske temperature ter prijetni sončni dnevi nas vabijo k preživljanju prostega časa v naravi. Pri tem bodimo pozorni na klope, saj so le-ti lahko okuženi in prenašajo bolezni, kot sta lymska borelioza in klopni meningoencefalitis (KME). Kljub temu, da vsak klop ni okužen, se je potrebno pred njimi ustrezno zaščititi.

Lymska borelioza se pojavlja sezonsko, običajno v mesecih od maja do oktobra, saj je takrat  aktivnost klopov največja. Razširjena je po vsej Sloveniji, najpogostejša je v novogoriški regiji. Cepiva proti tej bolezni ni, zato je ustrezna zaščita pred vbodi klopa še toliko pomembnejša.

Tudi KME se pojavlja sezonsko, obolevnost pa je najvišja na Gorenjskem in Koroškem. KME je virusna bolezen osrednjega živčevja, ki se prenaša z vbodom okuženega klopa in z uživanjem nepasteriziranega mleka ali mlečnih izdelkov narejenih iz kužne živine. Ogroža ljudi, ki se v obdobju aktivnosti klopov zadržujejo v naravnih žariščih bolezni (v gozdni podrasti, v grmovju vlažnih mešanih gozdov, v travi, parku, igrišču, na vrtu). Tveganju za okužbo so izpostavljeni ljudje vseh starostnih skupin. Pri otrocih in mladostnikih ima bolezen običajno blažji potek kot pri odraslih. Zdravila še ni na voljo, zato je najučinkovitejša in edina varna zaščita cepljenje!

Več o cepljenju proti KME si preberite v spodnjih dokumentih:

Viri

  • NIJZ. 2021. Pravočasna zaščita pred klopi. Dostopno na: https://www.nijz.si/sl/pravocasna-zascita-pred-klopi
  • Blaško Markič M., Sočan M.  2021. Spodbujajmo cepljenje proti klopnemu meningoecefalitisu (KME) – slovenija sodi med najbolj ogrožena območja v Evropi. Dostopno na: http://obcine.nijz.si/Dokumenti/pdf/2019/Okolje%20in%20zdravje.pdf

Objavljeno: 19. maja 2023