Brez teme
 • Brez teme
 • Bela/Črna
 • Rumena/Modra
 • Črna/Bež
 • Zelena/Črna

Telesna dejavnost je pomembna komponenta zdravja, ne glede na starost, spol in telesno težo posameznika, zato lahko s telesno dejavnostjo v krogu družine pridobijo vsi.

Telesni dejavnosti v našem vsakdanjem življenju dajemo vse večji pomen. Njeni pozitivni učinki se odražajo tako v boljšem fizičnem kot tudi psihičnem stanju posameznika. Tempo in slog življenja dandanes pa mnogokrat te pozitivne učinke zavirata. Poleg napornega delovnika na eni strani ali pa slabega družbenega statusa na drugi strani, si ljudje preprosto ne vzamemo dovolj časa, da bi poskrbeli za svoje zdravje v obliki različnih telesnih dejavnosti. Ti vzorci pa se navadno zrcalijo na celotno družino. Ravno zato bomo naredili veliko dobrega, če se kot družina odločimo, za aktivno preživljanje prostega časa. Ne samo, da bomo veliko naredili za naše boljše počutje in zdravje, povezali in zbližali se bomo tudi kot družina, ki zaradi sodobnih načinov komuniciranja in preživljanja prostega časa, izgublja svojo osnovno vlogo in pomen.

4 osnovna navodila da postanete aktivna družina:

1) Zabavajte se

Izberite aktivnosti v katerih vi in vaša družina uživate. Če ob neki aktivnosti ne uživamo je malo verjetnosti, da jo bomo ponovili več kot enkrat. Poizkusite na primer:

 • Če ste vi in vaši otroci uživali ob prebiranju ali gledanju Harry Potterja, poizkusite z ne-letečo verzijo Quidditch-a. (Podrobnejša pravila igre lahko najdete na spletu)
 • Pojdite na krajše pohodniške ture v okolici vašega kraja ali pa si organizirajte zbiralno akcijo rastlin, ki rastejo v vaši okolici.
 • Nasvet za zagrizene neaktivneže – v dnevni sovi odmaknite kavč in stole, naredite prostor, z interneta si naložite na računalnik kašen video Zumba telovadbe (ali kakšne druge vodene vadbe) ali si sposodite kakšno od video iger v obliki vodenih vadb ali aktivnih športov (kjer preko računalniške kamere s pomočjo lastnih gibov igrate izbrani šport), ter imejte skupinsko telovadbo ali športni turnir. Na ta način bo morda prehod iz sedečega v aktiven življenjski slog še najlažji, saj boste omenjene aktivnosti izvajali v svojem najljubšem prostoru in pred najljubšim kosom pohištva!
 • Družina naj si skupaj izbere svojo sanjsko počitniško destinacijo. Ugotovite, kakšna je razdalja do vaše sanjske destinacije, potem pa si naredite skupinsko tabelo in izbrana razdalja naj vam bo ciljna števila, ki jo morate skupaj vsi člani družine prehoditi. V pomoč pri štetju dnevno prehojenih kilometrov si lahko omislite pedometer ali pa si naložite ustrezno aplikacijo za vaš pametni telefon, ki vam bo štela prehojene kilometre vsak dan. Dnevno prehojene razdalje vsak član družine vnaša v tabelo, kjer se dosežki vseh seštevajo. Kmalu boste dosegli vašo sanjsko destinacijo!

2) Izberite raznolikost

Vsakemu članu družine dovolite, da prispeva svoje ideje in njemu ljube aktivnosti in jih poizkusite tudi sami. Poizkusite na primer:

 • Za vsak teden izberite drugo lokacijo, kjer boste izvajali telesno aktivnost.
 • Za vsak dan v tednu izberite določeno vrsto telesne aktivnosti, obliko športa.
 • Vključite sezonske aktivnosti, plavanje in vožnja s kajakom poleti, smučanje in drsanje pozimi…

3) Izdelajte si urnik

Oblikovanje urnika za vašo družino je ena izmed ključnih nalog, da bo družina ostala aktivna. Pri izdelavi urnika je dobro upoštevati:

 • Izberite termine, ki ustrezajo vaši družini. To se na prvi pogled zdi povsem razumljivo ampak pogosto mislimo, da je en dan dneva boljši kot drugi. Najboljši dan dneva je takrat, ko se lahko v celoti posvetimo našim skupnim aktivnostim. Ugotovite kateri dneva so taki, ko je cela družina skupaj in razmišljajte, kako boste ta čas spremenili v skupno aktivnost.
 • Nekaj aktivnosti je vedno boljše kot nič aktivnosti, tako četudi imate na primer zjutraj samo 10 minut časa in zvečer samo 20 skupnih minut, jih izkoristite za aktivnost.
 • Urnik izobesite na mesto v hiši ali stanovanju, kjer bo na očeh vsem članom družine.

4) Razmišljajte zunaj običajnih okvirjev

Za vaše aktivnosti večinoma ne boste imeli dodatnih finančnih stroškov. Telesno aktivnost ne izvajamo samo v telovadnicah in fitnes centrih. Poizkusite na primer:

 • Obujte si vaše najljubšo športno obutev in pojdite na družinski sprehod. To je idealen čas, ko se lahko pogovorite s svojim partnerjem in otroki o preživetem dnevu, kaj so počeli, kakšne načrte imajo…
 • Če se med vašimi televizijskimi programi nahaja tudi kakšen tak, ki je namenjen zdravemu življenjskemu slogu, preklopite nanj in se priključite vadbi na ekranu.
 • Prižgite si vašo priljubljeno glasbo in vztrajajte z vadbo (na primer preskakovanje kolebnice) toliko časa, kot je dolga pesem. Pri drugi pesmi izberite drugo vajo…

Verjetno ste ob branju opazili, da smo pri vseh navodilih poskušali biti malo izvirni in razmišljati »izven običajnih okvirjev«, zagotovo pa ne bo nič narobe, če se držite tudi takih aktivnosti, ki ste jih že vajeni in so vam pri srcu ali pa ste jih izvajali v svoji mladosti, pa ste jih iz takih ali drugačnih razlogov opustili. Zdaj je čas, da ponovno oživite svoje priljubljene aktivnosti iz mladostniških let! Zapomnite si, da družina lahko zelo pozitivno vpliva na življenjski slog, ki ga izberemo in da je telesna dejavnost pomembna v vseh starostnih obdobjih, za oba spola in katerokoli telesno težo. Zato se odločite za spremembo neaktivnega življenjskega sloga v aktiven življenjski slog in postanite aktivna družina ter uživajte v sadovih boljšega zdravja!