Brez teme
 • Brez teme
 • Bela/Črna
 • Rumena/Modra
 • Črna/Bež
 • Zelena/Črna

Če imate doma peč, kamin ali gorilno napravo, npr. plinski grelnik vode, še danes preverite, ali vam delujejo javljalniki ogljikovega monoksida. Če javljalnikov nimate, jih čim prej nabavite, saj vam lahko rešijo življenje. Od leta 2017 je uporaba javljalnikov CO obvezna tudi v zasebnih prostorih.

Ogljikov monoksid (CO) je smrtno nevaren plin

CO je smrtno nevaren plin, ki ga človek s svojimi čutili ne zazna niti pri zelo visokih koncentracijah, ker je popolnoma brez barve, vonja in okusa. Otroci so zaradi večje potrebe tkiv po kisiku še dovzetnejši za zastrupitev s CO, zato se zastrupijo hitreje kot odrasli.

V bivalnih prostorih lahko pride do nastajanja CO, če se pokvari grelnik vode na plin, plinska peč ali pride do nepopolnega zgorevanja bencina, zemeljskega plina, kurilnega olja, premoga, drv… Nastaja tudi pri delovanju avtomobilskega motorja, prenosnega generatorja električne energije  (električnega agregata) in drugih naprav, ki jih poganja motor z notranjim zgorevanjem, npr. motornih črpalk, zato jih ne uporabljamo v notranjih prostorih, avtomobil pa zapeljemo iz garaže takoj, ko vžgemo motor. Odprta okna in (garažna) vrata niso dovolj, da v prostoru ne bi nastale visoke koncentracije CO.

Kam namestimo javljalnike CO

Javljalnik CO zgodaj zazna ogljikov monoksid in nas opozori nanj. Javljalnike CO je treba montirati v prostorih, kjer se nahaja kurilna ali gorilna naprava, pa tudi v vsakem nadstropju hiše na hodniku, v bližini prostorov, kjer se dlje časa zadržujemo (spalnice, dnevna soba, kuhinja). Javljalnike CO montiramo skladno z navodili proizvajalca. Izogibamo se montaži na mestih, kjer bi bil javljalnik prekrit s pohištvom ali tkaninami.

Kakšne javljalnike CO kupimo

Ko kupujemo javljalnike CO, izberemo take, ki:

 • imajo zvočni opozorilni alarm;
 • imajo možnost, da je med seboj povezanih več javljalnikov (npr. z brezžično povezavo), tako da se alarm sproži hkrati na vseh javljalnikih v stavbi;
 • se napajajo s hišno električno napeljavo in imajo tudi možnost, da se preklopijo na baterijski pogon, kadar zmanjka elektrike;
 • imajo zvočno opozorilo, da so baterije prazne in jih je treba zamenjati;
 • imajo zvočno opozorilo, da je treba javljalnik nadomestiti z novim, ker se je njegova življenjska doba iztekla;
 • imajo priložena jasna navodila proizvajalca za montažo in varno uporabo.

Vzdrževanje javljalnikov CO

Če so baterije v javljalniku prazne, javljalnik ne zagotavlja več varnosti. Zato delovanje javljalnikov na baterije preverimo vsak mesec tako, da pritisnemo na testni gumb. Baterije v javljalniku zamenjamo skladno z navodili proizvajalca oziroma, ko se sproži opozorilo na javljalniku, da so baterije prazne. Tudi javljalniki imajo omejen rok uporabe, zato jih moramo zamenjati vsakih 5 let oziroma skladno z navodili proizvajalca.

Če pride do nastajanja CO v bivalnih prostorih

Če se sproži zvočni alarm javljalnika CO, ne poskušamo najti izvora nevarnega plina, temveč takoj zapustimo dom in gremo na svež zrak. Šele ko smo na varnem zunaj stavbe, telefoniramo z mobilnega telefona ali od soseda v drugi stavbi na številko za klic v sili 112. Zunaj stavbe ostanemo toliko časa, dokler ne prispe osebje reševalnih služb in nam pomaga.

Avtorica: prim. dr. Mateja Rok Simon, dr. med., spec. javnega zdravja in spec. socialne medicine

Objavljeno: 19. oktobra 2021