Brez teme
 • Brez teme
 • Bela/Črna
 • Rumena/Modra
 • Črna/Bež
 • Zelena/Črna

Naglavne uši so majhne žuželke (v velikosti sezama), brez kril in s tremi pari nog, ki živijo v človekovem lasišču. Gnide so jajčeca, ki jih odlagajo odrasle uši. Za uši smo dovzetni vsi, ne glede na starost, spol, raso in socialno-ekonomski status. Pogosteje pa se pojavljajo pri šolarjih.

Naglavne uši niso nevarne, so pa zelo nadležne in neprijetne. Ključno vlogo pri preprečevanju in odpravljanju ušivosti imajo starši . O izbiri učinkovitega sredstva za razuševanje se posvetujemo v lekarni ali z zdravnikom. Po opravljenem razuševanju gre otrok spet lahko v vrtec oziroma v šolo. Ni sramotno imeti uši, nujno pa je, da izvedemo razuševanje in obvestimo vse, ki so bili z ušivo osebo v tesnem stiku.

Kako dobimo naglavne uši?

Naglavne uši se prenašajo s stikom. Pogosteje do prenosa pride z direktnim stikom (stik glava – glava), redkeje pa s posrednim stikom, npr. preko glavnikov, pokrival ali posteljnine.

Kako vemo, da imamo naglavne uši?

Prisotnost uši potrdimo tako, da na lasišču najdemo žive uši ali žive gnide. Naglavne uši povzročajo neprijetno srbenje, otroci se zaradi njih neprestano praskajo, na koži nastanejo opraskanine. Srbenje se pojavi šele nekaj tednov po tem, ko smo dobili uši. Pri nekaterih odraslih se srbenje ne pojavi, zato ne vedo, da imajo uši.

Kaj naredimo, da odkrijemo naglavne uši?

Lasišče pregledamo vsaj enkrat tedensko, posebno pri otrocih, ki obiskujejo vrtec ali šolo. Ušivost se ponavadi pojavlja predvsem v času po šolskih počitnicah, po vrnitvi iz šole v naravi, oziroma ko se otroci začno ponovno družiti.

Postopek pregledovanja lasišča
Postopek pregledovanja lasišča
Postopek prečesavanja lasišča, da najdemo uši ali gnide
Postopek prečesavanja lasišča

Kaj naredimo, ko najdemo uši?

V lekarni izberemo učinkovito sredstvo proti naglavnim ušem. Pred uporabo natančno preberemo navodilo in ga dosledno upoštevamo. Razuševanje pri vseh osebah, ki imajo naglavne uši, izvedemo na isti dan. Nemudoma obvestimo vrtec/šolo in vse, ki so bili v zadnjih 14 dneh v tesnem stiku z osebo, ki ima uši.

Sredstva za odpravljanje naglavnih uši

Uspešnost odpravljanja naglavnih uši je odvisna od izbire učinkovitega preparata. Pri izbiri sredstev moramo poleg učinkovitosti upoštevati tudi možne stranske pojave, toksičnost, možnost razvoja odpornosti uši proti preparatu in primernost preparata za različne skupine populacije (majhni otroci, šolarji, nosečnice).

Glede na trenutno dostopnost preparatov v Sloveniji se priporočajo:

 • Preparat iz skupine insekticidov s permetrinom v obliki šampona, ki vsebuje 1-odstotni permetrin v 20% izopropanolu. Ni primeren za otroke, mlajše od dveh mesecev. Potrebna sta dva postopka razuševanja v razmaku 7 do 10 dni.
 • Za dojenčke, zelo majhne otroke in otroke, pri katerih ne smemo uporabljati permetrina, se priporoča uporabo belega vazelina, s katerim lasišče premažemo, ga zavijemo v plenico ali pokrijemo s kopalno kapo ter pustimo pokritega čez noč. Postopek izpiranja navadnega vazelina iz lasišča traja več dni.
 • 5% benzyl alkoholni losjon je primeren za otroke, starejše od šest mesecev. Potrebna sta dva postopka razuševanja v razmaku 7 dni.
Postopek razuševanja

Razuševanje je najučinkovitejši postopek za odpravo uši.

Postopek razuševanja

Po končanem postopku razuševanja

 • Glavnike, krtače, perilo, oblačila, brisače, posteljnino …, ki so bili v stiku z lasmi, operemo v vroči vodi (okoli 60ºC).
 • Predmete, ki se jih ne more oprati, nepropustno zapremo v plastično vrečko in pustimo od 10 do 14 dni na sobni temperaturi ali 24 ur v zamrzovalniku.
 • Posesamo oblazinjeno pohištvo in preproge.

Kako se lahko zaščitimo pred ušmi?

Izogibamo se medsebojni izmenjavi krtač, glavnikov, oblačil in pokrival (kap, šalov, čelad …). Če imamo dolge lase, je bolje, da so tesno speti. V družinah z otroki, ki obiskujejo vrtec ali šolo, družinskim članom vsak teden doma pregledujemo/prečesavamo lasišče. Če dobimo obvestilo, da so se v šoli ali vrtcu pojavile uši, vsak dan doma pregledujemo/prečesavamo lasišče. Če najdemo uši, pri vseh, ki imajo uši ali žive gnide, še isti dan izvedemo razuševanje in obvestimo vse, ki so bili z njimi v tesnem stiku.

Miti o ušeh

Mit 1: Naglavne uši prenašajo bolezni

Ne. Ne prenašajo bolezni, povzročajo pa neprijetno srbenje.

Mit 2: Naglavne uši skačejo z glave na glavo

Ne. Naglavne uši so plazeči insekti in ne poskakujejo, ne skačejo, ne letajo in ne plavajo.

Mit 3: Naglavne uši imajo samo umazani ljudje

Ne. Ušivost danes ni več pokazatelj slabe higiene. Uši se ne hranijo z umazanijo, ampak sesajo kri.

Vir naslovne fotografije: freepik.com

Objavljeno: 27. oktobra 2022