Brez teme
  • Brez teme
  • Bela/Črna
  • Rumena/Modra
  • Črna/Bež
  • Zelena/Črna

OBDOBJE DOJENJA IN PITJE PIJAČ, KI VSEBUJEJO ALKOHOL – KAJ DANES ZARES VEMO

MIT #1: Alkohol se razgradi v materinem telesu, preden bi se z mlekom lahko prenesel do otroka. NE DRŽI.

Kaj je res? Alkohol je topen v vodi in prosto prehaja skozi telesne membrane in zato tudi brez težav preide v materino mleko. Kadar mama zaužije alkohol, ga z materinim mlekom pije tudi otrok. Koncentracija alkohola pri njem je tesno povezana s koncentracijo alkohola v materini krvi. Ta je najvišja 30-60 minut po materinem pitju alkohola. Da se odstrani 1 enota alkohola iz materinega mleka, v povprečju traja 2 uri od začetka pitja. Zato velja priporočilo, naj matere v celotnem obdobju, ko dojijo otroka, ne pijejo pijač, ki vsebujejo alkohol. Čezmerno pitje pijač, ki vsebujejo alkohol, med bližnjimi v družini z dojenčkom vpliva na odnose in počutje v družini ter povečuje tveganje za otrokovo slabše duševno in telesno zdravje, zato velja priporočilo, naj tudi drugi člani družine teh pijač ne pijejo.

MIT #2: Pitje pijač, ki vsebujejo alkohol, predvsem piva, poveča količino materinega mleka. NE DRŽI.

Kaj je res? Pitje pijač, ki vsebujejo alkohol, ne poveča količine ali kakovosti materinega mleka. Ravno nasprotno, alkohol ovira sproščanje materinega mleka in zmanjšuje njegovo nastajanje. Raziskovalci so ugotovili, da alkohol materi daje lažen občutek polnosti dojk. Ugotovili so tudi, da so otroci mater, ki so pile pijače, ki vsebujejo alkohol, popili manj mleka kot otroci mater, ki teh pijač niso pile. Ta primanjkljaj v mleku so skušali otroci nadoknaditi s pogostejšim in močnejšim sesanjem, kar je materam ob lažnem občutku polnosti dojk dajalo občutek, da otrok popije več mleka, kar pa seveda ne drži. Na količino materinega mleka vpliva predvsem pogostost dojenja oziroma izbrizgavanja mleka.

Na količino materinega mleka vpliva tudi materino počutje. Ljudje alkoholne pijače pogosto pijejo, da bi sprostili napetost, zmanjšali stres in izboljšali svoje počutje; a ker vemo, da alkohol zmanjšuje nastajanje mleka in da ima čezmerno pitje alkohola dolgoročno veliko škodljivih posledic za vse člane družine, velja priporočilo, da alkohola v obdobju dojenja. Družinski člani in prijatelji lahko mamo podpremo v odločitvi, da alkohola ne bo pila in ji pomagamo najti druge načine za zmanjševanje stresa in sprostitev.

MIT #3: Pitje pijač, ki vsebujejo alkohol, izboljša spanje otroka in matere ter izboljša soočanje s stresom. NE DRŽI.

Kaj je res? Pitje pijač, ki vsebujejo alkohol, ne izboljša spanja matere ali otroka. Raziskovalci so ugotovili, da so v primeru, ko je mati pred dojenjem zaužila alkohol, nekateri otroci prej zaspali, a so hkrati ugotovili, da je bilo spanje teh otrok slabše in krajše. Ob tem so ugotovili, da že manjše količine alkohola v krvi matere vplivajo na njen vzorec spanja, kar skozi dan lahko povzroči utrujenost, slabše počutje ter težje soočanje s stresom.

Kljub dokazom o tveganjih, povezanih s pitjem z alkohola v obdobju dojenja, so ženske glede tega še vedno deležne različnih nasvetov družine, prijateljev in tudi zdravstvenih delavcev. Na osnovi raziskovalnih dokazov velja priporočilo, da je najvarneje, da v obdobju dojenja ženske ne pijejo pijač, ki vsebujejo alkohol. Če pa se v tem obdobju ženske vseeno odločijo, da bodo (priložnostno) pile pijače, ki vsebujejo alkohol, se naj držijo nekaterih pravil, s katerimi zmanjšajo verjetnost morebitne škode zaradi alkohola pri dojenčku. Pitju alkohola se naj popolnoma izognejo, ko se dojenje vzpostavlja, kar je običajno prvi mesec po porodu. Ker je za odstranitev alkohola iz materinega mleka potreben čas (okoli dve uri za eno merico alkohola*, čas je okviren in je odvisen od teže matere in drugih dejavnikov), velja, da je treba mleko, ki ga mati izčrpa v dveh urah potem, ko je popila eno merico alkohola, zavreči. Po pitju vsake merice alkohola naj doječa mati počaka vsaj dve uri, da se alkohol odstrani iz mleka, preden spet pristavi otroka na prsi. Ob posebnih priložnostih (ko v naprej ve, da bo pila), pa naj si, preden popije pijačo, ki vsebuje alkohol, izčrpa mleko in ga shrani za kasnejšo uporabo. Če doječa mati popije več kot eno merico alkohola, mora čakati dlje časa, da lahko spet podoji otroka.  V tem času naj si za ohranjanje nastajanja mleka le-to izčrpa in ga zavrže.

*1 merica alkohola vsebuje 10 gramov čistega alkohola, kar je v 1 dcl vina ali 2,5 dcl piva ali 0,3 dcl žgane pijače.

Avtorici: Marjetka Hovnik Keršmanc in Maja Roškar, NIJZ

Vir naslovne fotografije: freepik.com

Objavljeno: 29. septembra 2023