Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility
Strokovna javnost

Kdaj moramo otroški avtomobilski sedež skupine 0+ (lupinica) zamenjati s sedežem skupine 1, ki je …

Kdaj moramo otroški avtomobilski sedež skupine 0+ (lupinica) zamenjati s sedežem skupine 1?

 • ko je otrok težji od največje dovoljene teže za sedež skupine 0+;
 • ali je glava otroka dosegla zgornji rob školjke;
 • ali je bil sedež udeležen v prometni nezgodi.

Če se otrok z nogami dotika hrbtnega dela avtomobilskega sedeža, to še ne pomeni, da je otrok sedež prerasel.

Avtomobilski sedež skupine 1

Kako učinkovita je uporaba otroškega avtomobilskega sedeža?

Uporaba sedeža za 60% – 76% zmanjša tveganje za smrt ali težke poškodbe otrok, starih 1 do 3 leta, v primeru hitrega zaviranja ali prometne nezgode.

Kakšen otroški avtomobilski sedeža skupine 1 izberemo?

Otroka v starosti okrog 8-10 mesecev do približno 3-4 leta (oziroma težke 9-18 kg), tudi na najkrajših vožnjah, v avtomobilu vedno vozimo nameščenega v otroškem avtomobilskem sedežu skupine 1.

 • Ustrezati mora veljavnim evropskim varnostnim standardom ECE 44/04 ali ECE R129 (i-Size), kar preverimo na nalepki na sedežu;
 • primeren naj bo otrokovi starosti, teži in velikosti;
 • primeren naj bo za namestitev v naš avtomobil: preverimo dolžino pasov v avtomobilu, uporabo s podstavkom (base), uporabo ISOFIX sistema;
 • enostaven naj bo za uporabo: preizkusimo pripenjanje otroka v sedež s 5-točkovnim sistemom varnostnih pasov;
 • omogoča naj prilagajanje višine zgornjih trakov varnostnega pasu glede na velikost otroka;
 • nudi naj dovolj bočne opore, kar zagotavlja varnost v primeru bočnega trka ter čim manjše bočno nihanje glave in telesa tudi pri otroku, ki spi.

Na kaj moramo biti dodatno pozorni pri rabljenem sedežu?

 • Uporabo sedeža starejšega od 5 let se odsvetuje, ker je ogrodje večine sedežev izdelano iz umetnih materialov, ki s staranjem izgubljajo prožnost in trdnost, spreminjajo pa se tudi zahteve varnostnih standardov;
 • sedež, ki je bil udeležen v prometni nezgodi, ko je v njem sedel otrok, ni več varen. Zaradi delovanja kombinacije sil ob trku in teže otroka se spremeni struktura materialov v sedežu, kar oslabi njegovo zaščitno funkcijo.

Kam pritrdimo sedež?

Otroški sedež skupine 1 mora biti v avtomobilu nameščen tako, da dojenček v njem gleda v smer vožnje. Če je sedež izdelan v skladu z novim standardom ECE R129 (i-Size), pa mora biti nameščen z uporabo ISOFIX sistema tako, da je dojenček v njem s hrbtom obrnjen v smer vožnje. Otroški sedež pritrdimo na zadnji klopi avtomobila na srednjem sedežu, vendar le če ima srednji sedež vgrajen tritočkovni varnostni pas. Če ga nima, naj bo otroški sedež nameščen na zadnji klopi na levem ali desnem sedežu.

Kako namestimo otroka v sedež?

Otroka v varnostnem sedežu pripnemo s 5-točkovnim sistemom varnostnih pasov in pazimo, da trakovi varnostnega pasu niso zviti in se tesno prilegajo otroku. Med pasom in otrokovo ključnico naj bo največ za prst prostora, zato v hladnih dneh otroku slečemo vrhnja debela oblačila, potem ga pripnemo z varnostnimi pasovi in pokrijemo z oblačilom.

Na kaj moramo še paziti?

Otroka nikoli ne pustimo v otroškem avtomobilskem sedežu ali v avtomobilu brez nadzora odrasle osebe.

Ko otroka nameščamo v ali jemljemo iz avtomobila, naj bo avtomobil parkiran ob robu ceste tako, da stojimo na površini za pešce.

Avtorica: prim. dr. Mateja Rok Simon, dr. med., spec. jav. zdravja