Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility
Strokovna javnost

Kadar držimo otroka v naročju, ne pijemo vročih napitkov, ker lahko otrok iz radovednosti seže …

Kako veliko je tveganje, da se otrok opeče?

Opekline, še posebej z vročimi tekočinami, so med najpogostejšimi vzroki za zdravljenje majhnih otrok v bolnišnici zaradi nezgod.

Opekline z vročimi tekočinami

Kadar držimo otroka v naročju, ne pijemo čaja, kave ali drugih vročih napitkov. Otrok lahko iz radovednosti seže po skodelici, iz katere pijemo in se popari. Prav tako nikoli ne podajamo skodelice z vročo pijačo nad otrokovo glavo. Če imamo majhne otroke, ne uporabljamo namiznega prta, kadar je na mizi vroča hrana ali pijača.

Previdni bodimo tudi pri kopanju otroka. Vsakokrat preverimo temperaturo vode s termometrom ali vsaj s svojo podlahtjo, preden damo otroka v kopalno kad. Med kopanjem otroka ves čas nadzorujemo, da ne bi sam odprl ventila za vročo vodo in se z njo oparil. Najbolje je, da na vodovodni armaturi uporabljamo termostat za nastavitev temperature vode, ki ga nastavimo na največ 50° Celzija.

Opekline z ognjem

V stanovanju lahko pride tudi do požara, na katerega nas zgodaj opozori javljalnik za dim, ki se sproži ob dimu, plamenu ali vročini.

Javljalnik za dim montiramo v vsako nadstropje večnadstropne hiše in v vsako spalnico. To podvoji možnosti, da se bomo ob sprožitvi zvočnega alarma javljalnika iz stavbe uspeli rešiti živi, če pride do požara ponoči. Delovanje javljalnikov na baterije preverimo vsak mesec. Baterije v javljalniku zamenjamo po navodilih proizvajalca ali ko nas zvočni alarm opozori, da so baterije prazne.

Avtorica: prim. dr. Mateja Rok Simon, dr. med., spec. jav. zdravja