Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility
Strokovna javnost

Dojenček se lahko utopi že v dva centimetra globoki vodi, zato naj bo v kopalni …

Kako veliko je tveganje, da se otrok utopi?

Utopitve so poleg prometnih nezgod in zadušitev glavni vzrok za smrtne poškodbe majhnih otrok.

Utopitve doma

Dojenček se lahko utopi že v 2 centimetra globoki vodi v nekaj sekundah, pri tem ne kriči na pomoč in ne dela hrupa. Zato naj bo otrok v kopalni kadi ali napihljivem bazenčku vedno pod nadzorom odrasle osebe in ves čas na dosegu rok. Tudi če moramo za trenutek oditi, da odgovorimo na telefon ali hišni zvonec, vzemimo otroka s seboj. Ne puščajmo ga samega v družbi starejših otrok.

Uporabo kopalnega stolčka/ležalnika odsvetujemo. Poveča tveganje otroka za utopitev, ker starši zaradi lažnega občutka varnosti pogosto pustijo otroka v kopalnem stolčku za krajši čas samega. Če se kljub temu odločimo za nakup, spoštujmo varnostno pravilo, da mora biti otrok, ki je nameščen v kopalnem stolčku/ležalniku, vedno pod nadzorom odrasle osebe in ves čas na dosegu rok. Gumijasti čepki na kopalnem stolčku lahko nenadoma popustijo, otrok pa se skupaj s stolčkom prevrne v vodo in utopi. Otrok lahko tudi zdrsne med nogami stolčka, glava pa ostane zagozdena v stolčku pod vodo in otrok se utopi. Pri uporabi kopalnega ležalnika je treba dosledno upoštevati navodila proizvajalca o največji dovoljeni globini vode v kopalni kadi, da voda ne bi segla otroku čez usta.

Kopalno kad, napihljiv bazenček, vedra in druge posode, napolnjene z vodo, izpraznimo takoj, ko jih prenehamo uporabljati in jih pospravimo zunaj dosega otrok. Straniščno školjko vedno pokrijemo s pokrovom, pokrov pa zapremo še varovalom za zapiranje pokrova.

Avtorica: prim. dr. Mateja Rok Simon, dr. med., spec. jav. zdravja