Brez teme
  • Brez teme
  • Bela/Črna
  • Rumena/Modra
  • Črna/Bež
  • Zelena/Črna

Otroci mislijo, da so zdravila bomboni in jih dajo v usta. Ne znajo brati opozoril …

Kako veliko je tveganje, da se otrok zastrupi?

Zastrupitve so eden najpogostejših vzrokov za zdravljenje majhnih otrok v bolnišnici zaradi nezgod in so resnejše kot pri odraslih.

Zastrupitve z zdravili in gospodinjskimi kemikalijami

Otroci se zastrupijo z zdravili odraslih, ker mislijo, da so zdravila bomboni in jih dajo v usta. Prav tako lahko iz radovednosti zaužijejo zdravju škodljivo snov in se zastrupijo, ker ne znajo brati napisov in opozoril na barvitih embalažah detergentov in drugih gospodinjskih kemikalij.

Zdravila, gospodinjske kemikalije in druge zdravju škodljive snovi zato pospravimo v predal ali omarico, ki je vedno zaklenjena s ključem ali varovalom, da je otrok ne more sam odpreti. Ključ pospravimo na varno, zunaj dosega otrok. Shranjevanje zdravil in kemikalij v nezaklenjenih omaricah ali na policah visoko zunaj dosega otrok ni varno, saj se otrok lahko povzpne na stol ali drug kos pohištva in jih doseže.

Pogosto se otrok zastrupi medtem, ko odrasli čistimo. Zato med čiščenjem ne puščajmo odprtih plastenk s čistili na tleh ali na omaricah, temveč jih zaprimo s pokrovčkom in pospravimo zunaj dosega otrok. Pri nakupu gospodinjskih kemikalij izberimo vedno plastenke z dvofaznim zapiranjem. To pomeni, da je treba pri odpiranju zamašek hkrati potisniti navzdol (ali stisniti) in ga zavrteti, česar pa majhni otroci ne zmorejo.

Zastrupitve z ogljikovim monoksidom

V stanovanju lahko pride tudi do nastajanja plina ogljikovega monoksida (CO), če se pokvari plinski gorilnik, plinska peč ali pride do nepopolnega izgorevanja bencina, zemeljskega plina, kurilnega olja, premoga, drv… Javljalnik za CO zgodaj zazna in nas opozori na ogljikov monoksid, smrtno nevaren plin, ki ga človek s svojimi čutili ne zazna niti pri zelo visokih koncentracijah, ker je popolnoma brez vonja. Če imamo doma kurišče ali gorilno napravo, potem montiramo javljalnike za CO v prostorih, kjer imamo kurišče ali gorilno napravo, v vsakem nadstropju hiše in v spalnicah, pa tudi v prostorih, kjer se dlje časa zadržujemo (kuhinja, dnevna soba).

Avtorica: prim. dr. Mateja Rok Simon, dr. med., spec. jav. zdravja