Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility
Strokovna javnost

Dragi zdravstveni strokovnjaki, dragi starši, dedki in babice, tete in strici. Se pomnite svojega otroštva: kako je bilo toplo pri srcu, ko so nam brali? Kako lepo je bilo, ko smo raziskovali svet pisane besede in kakovostne ilustracije? Morda imate živo pred seboj kakšno slikanico, ki vam je bila posebno pri srcu ali kakšne knjižice iz zbirke Čebelica?

V programu ARS Radia Slovenija so pripravili pogovorno oddajo Grafoskop o zbirki Čebelica, pomenu skupnega branja kakovostne literature za otrokov razvoj. Pravijo takole:

»Tisto kar beremo v najzgodnejšem otroštvu, nas gotovo zaznamuje za vse življenje. Prva branja pravljic, ki nam jih praviloma berejo starši, še toliko bolj. To je neprecenljiva, pa tudi nenadomestljiva dota za čas, ko odrastemo. Šele takrat namreč lahko v polni meri občutimo in razumemo, kakšno popotnico smo dobili s pravljicami in ilustracijami. Zato zares nobeno otroštvo ne bi smelo biti prikrajšano za pravljične svetove med platnicami. Čisto prve korake v svet literature pa pri nas že 70 let usmerja drobna, a nadvse pomembna zbirka Knjižnica Čebelica Mladinske knjige. Leta 1953 jo je zasnovala Kristina Brenk z namenom, da bi v enostavnem kvadratnem formatu knjižic velikosti 16 x 16 cm iz založbenega panja našle pot prav do vsakega otroka, ne glede na njegov socialni status. In ga tako obogatile s skrbno izbrano literaturo in likovno podobo. Zbirka, ki je letošnjega 22. oktobra upihnila 70 svečk, je izjemna dediščina vseh, ki so skozi desetletja skrbeli za njen obstoj in razvoj vse do danes, ko jo sestavlja že 472 naslovov, skupno pa je bilo natisnjenih več kot šest milijonov izvodov.
V tokratnem Grafoskopu torej o zbirki Knjižnica Čebelica, pa tudi o pomenu otroškega leposlovja in izvirne ilustracije za človekov razvoj in njegovo duhovno dobrobit. O tem razmišljajo – Irena Matko Lukan, urednica otroškega leposlovja in Tanja Komadina, likovna urednica pri Mladinski knjigi založbi in Darja Lavrenčič Vrabec iz Mestne knjižnice Ljubljana.«
Toplo priporočamo v poslušanje.

Vir naslovne fotografije: freepik.com

Objavljeno: 4. decembra 2023