Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility
Strokovna javnost

Spodaj je navedenih nekaj splošnih napotkov, da bo obisk pri pediatrinji ali pediatru za otroka in starše karseda prijeten in koristen.

  1. Če se le da, se za pregled naročite. Velja seveda, da se naročimo, če se le da, saj vemo da boleča ušesa, visoka telesna temperatura, oteženo dihanje ob okužbi dihal in podobno pač ne morejo čakati. V pediatričnih ambulantah zato vedno malo »lovimo ravnotežje« med naročanjem in nujnimi pregledi. Če gre za ne tako akutne težave, ki pa morda potrebujejo bolj izčrpen pogovor in več časa, je dobro, ko se naročate na pregled, sestro vprašati, kdaj je za to najbolj primeren čas.
  2. Na pregled prinesite le najnujnejše. Za pregled pri pediatrinji ali pediatru potrebujete le nekaj stvari: zdravstveno kartico, pri dojenčkih (če tako presodite ali če pričakujete daljše čakanje) še stekleničko. To je pa bolj ali manj vse. To omenjamo, ker starši redno prihajajo v naše ambulante preobloženi s celimi torbami opreme za dojenčke, lupinicami in podobno. Tako je obisk v ambulanti za starša že zaradi fizičnega napora pravi podvig.  Vozičkov praviloma v naše ambulante zaradi higiene ne pustimo. Otroci se pa tako ali tako najbolj varno počutijo v naročju.
  3. Razmislite, kaj želite pediatrinjo ali pediatra vprašati. Po potrebi si to zabeležite. Zabeležiti si je dobro tudi podatke, ki bodo zdravniku pomagali pri presoji. Ko gre na primer za glavobol, kako pogost je, kdaj nastopi, kaj pomaga. Enako velja za vse druge težave, ki jih ima otrok.
  4. Otroka pripravite na obisk v ambulanti. Otrokom zelo pomaga, da jim vnaprej razložimo, kam jih peljemo in zakaj ter kako bo pregled potekal. Pripravimo jih tudi na morebiten odvzem krvi v laboratoriju. Otroci so neverjetno dojemljivi, le na pravi način jim je treba razložiti. Za otrokov občutek varnosti je pomembno, da smo iskreni. Ne rečemo jim torej, da vboda z iglo pri jemanju krvi sploh ne bodo čutili. Bolje je, da jim povemo, da jih bo čisto malo zabolelo. Tako zgradimo zaupanje, ki otroku pomaga.
  5. Velikokrat ob pregledu starši lahko zelo pomagate tako otroku, kot zdravniku, da otroka pravilno primete. Tako je na primer pri pregledu ušes, žrela, pri cepljenju. Tudi ob pediatričnem pregledu velja: V slogi je moč..
  6. Če se le da, je bolje, da pediatrinjo ali pediatra obiščete le z enim otrokom. Vemo, da je pogosto zaradi težav z varstvom, ali pa zato ker vsi otroci v družini prebolevajo, na primer okužbo dihal istočasno, najbolj praktično obiskati ambulanto z vsemi otroki hkrati. Če gre za obisk glede večje zdravstvene težave, pa je veliko bolje, da obiščemo pediatrinjo ali pediatra z vsakim otrokom posebej. Otroci si zaslužijo čas, da lahko pediatru v miru povedo, kaj jih teži in tudi starši se tako lažje pogovorijo in slišijo navodila. To žal ne gre, če je v ambulanti hkrati več otrok.
  7. Tudi otroci imajo pravico do zasebnosti, mi pa dolžnost, da jim jo zagotovimo. Pri pregledih, kjer je potreben pregled intimnih predelov, je navzoč le eden od staršev, nikakor cela družina.
  8. Po dopolnjenem 15. letu starosti ima otrok pravico, da sam odloča, kaj lahko povemo staršem in kaj ne. Ko gre za starejše najstnike, je treba presoditi, ali je prisotnost staršev v pomoč ali pa bo morda najstnica ali najstnik o svojih težavah bolj sproščeno in odkrito povedal, če bo v ambulanti sama oziroma sam.

Avtorica: Vlasta Kunaver, dr. med., spec. ped.

Prikazna fotografija: People photo created by katemangostar – www.freepik.com

Objavljeno: 5. novembra 2020