Brez teme
  • Brez teme
  • Bela/Črna
  • Rumena/Modra
  • Črna/Bež
  • Zelena/Črna

Predšolskega otroka je dovoljeno s kolesom voziti v posebni kolesarski prikolici, če je otrok star vsaj 1 leto ter ni težji od 22 kilogramov.

Uporaba kolesarske prikolice v primerjavi z otroškim kolesarskim sedežem manj vpliva na stabilnost in okretnost voznika kolesa, kljub temu pa moramo pazljivo zavijati okoli vogalov zaradi širine in teže prikolice, otežena je vožnja po ožjih poteh, robniki pa nam lahko otežijo dostop do kolesarskih stez. Preden gremo na pot z otrokom, najprej sami opravimo testno vožnjo s pripeto prikolico.

V primerjavi s kolesarskim sedežem je prikolica nižja in zato slabše vidna za voznike motornih vozil. Zaradi tega mora imeti na sredini zadnje strani vgrajen odsevnik in varnostno zastavico, ponoči in ob zmanjšani vidljivosti pa mora biti nad odsevnikom prižgana še pozicijska svetilka, ki oddaja rdečo svetlobo. Izberemo prikolico, ki ima kolesa s širšimi pnevmatikami in kakovostnim vzmetenjem, da je otrok med vožnjo čim manj izpostavljen tresljajem, še posebej če se vozimo v naravi po neravnem terenu. Prikolico lahko enostavno priklapljamo na različna kolesa s pomočjo dodatnega priključka.

Med vožnjo v otroški kolesarski prikolici mora biti otrok obvezno pripet s 5-točkovnim sistemom varnostnih pasov in nositi kolesarsko čelado. Namestitev otroka v prikolici lahko prilagodimo njegovi velikosti z dodatnimi sedežnimi vložki tako, da ima otrok v sedežu čim bolj raven hrbet.

Otroške kolesarske prikolice NE priklapljamo na e-kolo.

Avtorici:  mag. Nina Scagnetti, univ. dipl. soc., prim. dr. Mateja Rok Simon, dr. med., spec. javnega zdravja in spec. socialne medicine

Vir naslovne fotografij: canva.com