Brez teme
 • Brez teme
 • Bela/Črna
 • Rumena/Modra
 • Črna/Bež
 • Zelena/Črna

V prvem letu življenja dojenčka prehranjujemo po naslednjem časovnem razporedu:

 • Prvih šest mesecev je dojenček izključno dojen ali hranjen z izbrizganim materinim mlekom. V primeru da prvi dve opciji ne prideta v poštev, bodisi zaradi mame, bodisi zaradi otroka, se otroka hrani z ustrezno mlečno formulo.
 • Nekje okrog šestega meseca starosti otroka sledi uvajanje mešane prehrane (glede na potrebe otroka po nasvetu z zdravnikom lahko tudi prej, vendar ne pred 17. tednom starosti; in ne kasneje kot po 26. tednu).
 • Z dojenjem nadaljujte tudi po dopolnjenem šestem mesecu dojenčkove starosti.
 • Sledi postopen prehod na prilagojeno družinsko prehrano. Nekatere jedi iz družinskega jedilnika je za mlajše otroke potrebno dodatno obdelati (zmleti, pretlačiti in podobno), določene jedi pa nadomestiti z drugimi, primernimi za otrokovo starost. Z dojenjem nadaljujte.

Prehrana zdravega dojenčka od 0 do 6 mesecev starosti

Za dojenčka do dopolnjenega 6. meseca starosti se priporoča izključno dojenje. Izraz izključno dojenje pomeni, da je otrok samo dojen oziroma da je hranjen samo z materinim mlekom, tudi izbrizganim (navodila za pravilno izbrizgavanje materinega mleka: www.prvikoraki.si). Ob tem ne uživa vode, čaja, sokov ali drugih tekočin. Prejema pa lahko vitamine, minerale in zdravila, ki jih predpiše zdravnik.

V nekaterih primerih dojenček poleg dojenja po nasvetu pediatra potrebuje še mlečno formulo. Materino mleko zaužije dojenček z dojenjem, obrok pa se dopolni z mlečno formulo. To imenujemo dvovrstna mlečna prehrana.

Če ne želite, ne morete ali ne smete dojiti, dojenčka po posvetu z zdravstvenim strokovnjakom hranite z mlečno formulo, ki ustreza otrokovi starosti in potrebam. Namesto izraza mlečna formula boste naleteli tudi na izraze, mlečni pripravek, prilagojeno mleko ali mlečni nadomestek. Vsekakor vam svetujemo da se v primeru težav z dojenjem (premalo mleka, otrok ne napreduje na telesni masi, …) ali izbrizgavanjem mleka, obrnete na vam najbližjo svetovalko za dojenje. Seznam svetovalk za dojenje najdete na sledeči spletni strani: www.dojenje.org.

Kdaj pri dojenem otroku nadomeščamo tekočine?

Zdrav dojen novorojenček NE potrebuje vode ali druge tekočine. Vodo – priporočljiva je prekuhana tekoča pitna voda – ali druge tekočine (na primer rehidracijske tekočine) naj dojen novorojenček dobiva zgolj zaradi zdravstvenih razlogov. Izključno dojen dojenček do 6. meseca starosti NE potrebuje dodatne tekočine. Dodatno tekočino ponudimo le pri bolezenskih stanjih, ko ima otrok povišano temperaturo, bruha ali ima drisko. Priporočljiva je prekuhana tekoča pitna voda. Ob uvajanju goste hrane se otroku tudi redno nudi dodaten vnos tekočine.

Uvajanje mešane prehrane

 • Ko vaš dojenček dopolni 6. mesecev, nadaljujte z dojenjem in pričnite z uvajanjem mešane prehrane.
 • Če ne dojite, nadaljujte z nadaljevalnim mlečnim pripravkom in pričnite z uvajanjem mešane prehrane.

Glede na potrebe otroka lahko po posvetu s pediatrom mešano prehrano uvajate že prej, ampak ne pred 17. tednom in ne po 26. tednu starosti otroka.

 • V primeru da ima vsaj eden od staršev dokazano alergijo, se svetuje uskladiti načrt uvajanja goste hrane z izbranim pediatrom, saj obstaja možnost, da se alergija razvije tudi pri otroku.
 • Postopno preidite na prilagojeno družinsko prehrano, pri tem upoštevajte omejitve, povezane z izbiro živil za dojenčka in varnostjo njegove hrane.
 • Na začetku uvajanja goste hrane ne moremo in ne smemo pričakovati od otroka, da bo naenkrat nadomestil mlečni obrok (dojenje, mlečni pripravek) za obrok goste hrane.
 • Kravje mleko v prvih 6 mesecih NI primeren nadomestek dojenju oziroma mlečnim pripravkom, saj nima ustrezne sestave.
 • Pri uvajanju ni več omejitev kar se tiče uvajanja alergenih živil (mleko, rumenjak, beljak, oreški, gluten, ipd.). Edine omejitve so, da se pred dopolnjenim prvim letom otroku ne uvaja medu, sladkorja, soli, surovega mleka, mesa, rib in morskih sadežev ter gob.

Novo vrsto hrane in s tem nov okus ponudite dojenčku:

 • v majhnih obrokih, v obliki koščkov, ki jih bo lahko prijel
 • po eno živilo naenkrat
 • ko je razpoložen, naspan in ne preveč lačen.

Pri uvajanju novih okusov bodite potrpežljivi, prisluhnite otroku, pogovarjajte se z njim. Uživanje hrane naj bo prijeten družinski dogodek. Otroka navajajte na okus, vonj, videz in otip posameznega osnovnega živila. Otrok naj hrano raziskuje, vonja, okuša, tipa, si jo sam nosi v usta.

Če vaš dojenček novega živila ne sprejme takoj, mu ponudite drugo živilo. Nič nenavadnega ni, če otrok v začetku zavrača novo živilo. Morda ga bo kmalu vzljubil.

Pregled uvajanja živil v dojenčkovo prehrano

Živilo Starost
zelenjava in krompir Po dopolnjenem 6. mesecu.
meso in ribe Meso ponudite dojenčku po dopolnjenem 6. mesecu starosti.

Ribe, predvsem morske, lahko uživa dojenček po dopolnjenem 6. mesecu starosti.

Morske sadeže lahko dojenčku ponudite po 1. letu starosti.

kakovostne maščobe / rastlinska olja Po dopolnjenem 6. mesecu začnite dodajati majhne količine hladno stiskanih olj, kot so olivno olje, olje oljne repice, občasno dodajte tudi maslo. Hladno stiskana olja niso primerna za toplotno obdelavo ampak le kot dodatek v že pripravljeno jed (predvsem primerno za kalorično obogatitev obrokov).
žita in sorodna živila po dopolnjenem 6. mesecu.
sadje po 6. mesecu otrokove starosti uvedite sadje in razredčen sadni sok brez dodanega sladkorja.
zelišča Otroka navajajte na osnovne okuse, vonje in teksture hrane. Hrano lahko občasno začinite z zelišči.
stročnice Grah, lečo, fižol, čičeriko in sorodna živila uvajajte postopoma, ker lahko povzročajo napenjanje. Ne pretiravajte s sojo in izdelki iz soje.
jajca Po dopolnjenem 6. mesecu starosti pričnite s postopnim uvajanjem tako jajčnega beljaka kot tudi jajčnega rumenjaka.
kravje mleko, izdelki iz kravjega mleka Pred dopolnjenim 1. letom otrokove starosti NI primerno ponuditi otroku kravjega mleka kot samostojnega obroka. Skupna količina mleka, ki se ga lahko uporabi za pripravo kašic ali drugih jedi za otroka pred dopolnjenim 1. letom starosti naj ne bi presegla 1 dcl na dan.

Kravje mleko se prav tako prične uvajati v majhnih količinah po 6. mesecu dojenčkove starosti.

sol Sol pričnite uvajati po 1. letu starosti otroka.
med in sladkor Med pričnite uvajati po 1. letu starosti otroka. Enako velja za javorjev sirup in sladkor.

 

Prirejeno po: Smernicah zdravega prehranjevanja za dojenčke, Ministrstvo za zdravje, 2010, ESPGHAN 2017, Rapley G, Murkett T. Naj otrok izbira pot: Uvajanje čvrste hrane na željo otroka. Slovenska fundacija UNICEF. Ljubljana, 2016.

Avtorji: Vida Fajdiga Turk, dr. Urška Blaznik in doc. dr. Evgen Benedik