Brez teme
  • Brez teme
  • Bela/Črna
  • Rumena/Modra
  • Črna/Bež
  • Zelena/Črna

Cepljenje proti sezonski gripi je varno v vseh obdobjih nosečnosti.

Pričela se je sezona cepljenja proti gripi. Gripa je nalezljiva bolezen, ki se širi med osebami predvsem s kašljanjem, kihanjem in tesnim stikom. Običajni simptomi so: vročina, kašljanje, bolečina v telesu in glavobol. Pojavijo se nenadno in lahko trajajo od nekaj dni do dveh tednov. Večina ljudi se hitro pozdravi, pri nekaterih pa lahko povzroči hude zaplete (npr. pljučnica in bronhitis). Epidemije gripe se navadno pojavijo v zimskih mesecih.

Nosečnice imajo povečano tveganje za težji potek gripe, hujše zaplete in sprejem v bolnišnico, zato je zanje cepljenje proti sezonski gripi še posebej priporočljivo. Gripa med nosečnostjo lahko povzroči prezgodnji porod ali nizko porodno težko novorojenčka. Gripa je lahko huda bolezen tudi za novorojenčke, saj njihov imunski sistem še ni popolnoma razvit in se tako težje borijo proti okužbi. S cepljenjem nosečnica prenese svojo imunost na svojega otroka in ga tako zaščiti za prvih šest mesecev življenja. Dojenčki, mlajši od šestih mesecev, so namreč premladi za cepljenje.

Cepljenje je za nosečnice povsem brezplačno in ga lahko opravijo pri izbranem osebnem zdravniku ali na območnih enotah Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Seznam ambulant NIJZ najdete tukaj.

Med običajne stranske učinke cepljenja proti gripi sodita rdečina in bolečina na mestu cepljenja. Nekatere osebe poročajo tudi o glavobolu, utrujenosti, slabosti in bolečini v mišicah. Stranski učinki so navadno blagi in hitro minejo.

Vir: Svetovna zdravstvena organizacija, Urad za Evropo. Zloženka za nosečnice: Gripa je lahko huda bolezen za vas in za vašega nerojenega otroka. Do vira v obliki zloženke lahko dostopate tukaj.