Brez teme
  • Brez teme
  • Bela/Črna
  • Rumena/Modra
  • Črna/Bež
  • Zelena/Črna

Lepo vreme nas vabi, da gremo z otroki na otroško igrišče, na vožnjo s poganjalčkom, kolesom ali rolerji. Da bo igranje kar se da varno, otroke spomnimo na nekaj pravil varnega vedenja na igrišču in na uporabo čelade/ščitnikov pri vožnji s poganjalčkom, kolesom ali rolerji.

Otrok naj bo ves čas pod nadzorom odrasle osebe

Na igrišču otroka nikoli ne pustimo samega, temveč ga ves čas spremljamo pri igri na vseh igralih. Na tak način ga lahko pravočasno opozorimo, kako naj pravilno in varno uporablja posamezno igralo, ob morebitni poškodbi pa mu lahko takoj pomagamo in nudimo prvo pomoč. Včasih se zgodi, da nas kaj zmoti in preusmeri našo pozornost. Tako lahko npr. pogovor z drugim staršem ali uporaba mobilnega telefona bistveno poslabšata učinkovitost našega nadzorovanja, zato morata biti omejena le na izmenjavo nujnih informacij.

Najmlajše otroke je treba na plezalih in toboganu ves čas spremljati tako, da stojimo v neposredni bližini igrala in imamo otroka na dosegu rok, da ga lahko ujamemo in preprečimo, da bi padel.

Pravila varnega vedenja na igrišču

Z otrokom se najprej pogovorimo in ga poučimo o pravilih varnega vedenja na igrišču:

  • Na gugalnici se gugamo vedno sede in pred sestopom guganje upočasnimo. Ne hodimo preblizu gugalnic v gibanju, na katerih se gugajo drugi otroci.
  • Pri plezanju po lestvi in drugih plezalih uporabljamo obe roki. Plezamo le po suhih igralih, ker nam na mokrih prečkah lahko spodrsne in pademo.
  • Preden skočimo s plezala, pogledamo, da nam ni nihče na poti. Doskočimo z obema nogama, ki ju pokrčimo v kolenih.
  • Po toboganu se spustimo vedno z nogami naprej in nikoli ne plezamo po drsni površini navzgor.
  • Ob igralih ne puščamo koles, nahrbtnikov ipd., da se kdo ne spotakne ali skoči nanje in se pri tem poškoduje.

Otrok naj bo oblečen v primerna oblačila

Preden peljemo otroka na igrišče, pregledamo njegova oblačila. Najbolj varno je, da otrok na sebi nima zelo ohlapnih oblačil, oblačil s kapuco ali vrvicami, in naj ne nosi ogrlice, torbice ali šala. Deli oblačil in vrvice bi se lahko zataknili ob dele igrala (npr. v trenutku, ko se otrok spusti po toboganu ali skoči s plezala) in povzročili zadavitev. Otrok naj odloži tudi kolesarsko čelado, kolebnico ali povodec za psa, preden spleza na igralo.

Kakšno je varno otroško igrišče?

Na igrišču otroka usmerimo na tista igrala, ki so primerna za njegovo starost in stopnjo razvoja. Običajno so deli igrišča z igrali, ki so primerna za različne starostne skupine otrok (za mlajše od 2 let, stare 2-5 let ali 5-12 let), med seboj ločeni. Mlajši otroci se ne bi smeli igrati na igralih, namenjenih za starejše otroke, ker velikosti in razmerja med elementi igral niso načrtovani zanje in se otroci zaradi tega lahko poškodujejo. Prav tako lahko starejšim otrokom povzročajo težave igrala za mlajše otroke, ker so majhna in imajo manjše odprtine. Če opazimo, da otrok ne more doseči igrala ali sam splezati nanj, je to znak, da je igralo zanj prezahtevno.

Predšolski otroci naj se igrajo le na nižjih igralih, na katerih se lahko vzpnejo do višine največ 150 cm. Igrala z dvignjenimi površinami, npr. hišice, tobogani, na katerih se otroci lahko vzpnejo višje od 60 cm, morajo imeti varovalne ograje ali varnostne pregrade, ki preprečujejo padce. Ograje/pregrade morajo imeti le pokončne elemente (prečke), da otroci ne morejo splezati čeznje.

Pod vsemi igrali, kjer se otrok igra na višini 60 cm ali višje, in tudi pod igrali, na katerih se razvijejo večje sile, kot so gugalnice, vrtiljaki in tobogani, mora biti nameščena ustrezna podlaga. Varna podlaga ne bo preprečila vseh poškodb, bo pa pomembno zmanjšala tveganje za nastanek težjih, npr. poškodb glave. Primerna je najmanj 30 cm debela podlaga iz lesenih sekancev, drobljenega lubja ali peska, varna je tudi podlaga iz atestirane gume. Podlage kot so beton, asfalt, trava, steptana zemlja ali pesek, niso varne, tveganje za poškodbe otrok pa je veliko.

Vse odprtine na igralih morajo biti v premeru bodisi tako majhne, da skoznje ne gre otrokovo telo, ali pa dovolj velike, da gre skozi tudi glava. Če odprtina ni dovolj široka, se glava v odprtini zatakne, kar lahko povzroči poškodbe ali celo zadavitev. Nevarne so lahko tudi vrvi na igralih, zato ne smejo biti dolge in/ali pritrjene na tak način, da bi lahko tvorile zanke.

Gugalnice in druga igrala z gibajočimi se elementi morajo biti postavljena ločeno od ostalih igral. Pri tem mora biti med igrali dovolj prostora, da se območje, na katerem se giblje otrok skupaj z igralom, npr. na gugalnici, ne prekriva z območji drugih igral.

Igrišče mora biti ograjeno z ograjo, ki je visoka najmanj 120 cm in po kateri otroci ne morejo plezati, vrata ograje pa se morajo avtomatsko zapirati.

Ustrezna zasaditev zdravju neškodljivih rastlin na igrišču zagotavlja senco zlasti v poletnih mesecih. Če igrala niso v senci, je treba ob sončnem vremenu preveriti, da kovinski elementi igral na dotik niso prevroči, ker se otrok lahko opeče.

Igrala ne smejo biti poškodovana ali imeti izpostavljenih ostrih elementov, ob katere bi se otrok lahko zbodel, urezal ali bi se vanje zataknila obleka. Na igrišču ne sme biti stoječe vode, lukenj, izboklin ali korenin, ob katere bi se lahko otrok spotaknil.

Priporočamo, da si preberete tudi nasvete za varnost otrok na poganjalčku, kolesu in rolerjih in nasvete za varno uporabo trampolina. Če nameravate na izlet z avtomobilom, pa si lahko preberete še nekaj informacij o varni uporabi otroškega avtomobilskega sedeža.

Avtorica: prim. dr. Mateja Rok Simon, dr. med., spec. javnega zdravja in spec. socialne medicine

Vir naslovne fotografije: freepik.com

Objavljeno: 22. aprila 2021