Brez teme
  • Brez teme
  • Bela/Črna
  • Rumena/Modra
  • Črna/Bež
  • Zelena/Črna

Raba naprav z zasloni narašča tudi med starejšimi otroki in mladostniki, za katere postajajo neizogiben del vsakdana, nujen učni in družabni pripomoček s privlačnimi vsebinami, ki se jim je težko upreti.

V Smernicah za uporabo zaslonov pri otrocih in mladostnikih, ki jih je pripravila multidisciplinarna skupina strokovnjakov, ki se pri delu ukvarjajo z otroki in mladostniki, se za otroke prve triade osnovne šole svetuje, da nimajo lastnega pametnega telefona ali tablice ter da otroci v tem obdobju zaslone uporabljajo samostojno le izjemoma, npr. kadar to narekuje delo za šolo.

V obdobju epidemije je šolanje na daljavo prinašalo velike spremembe in z njimi nove izzive tudi na področju uporabe zaslonov. Čas, ki so ga otroci preživeli pred zasloni, je bil bistveno daljši, hkrati s tem pa so se povečala tveganja za neugodne vplive. Mnogi otroci so v mesecih izolacije virtualni način preživljanja časa globoko ponotranjili in se z izboljševanjem epidemioloških razmer ne vračajo nazaj v pretekle fizične dejavnosti.

Smernice svetujejo, da učitelji in starši tudi med šolanjem na daljavo spodbujajo šolsko rutino z vnaprej predvidenim začetkom in trajanjem pouka ter aktivnimi odmori. Družinske navade naj tudi sicer vključujejo prosto igro, redno telesno aktivnost na prostem, dovolj spanja, zdravo prehrano in ohranjanje družabnih stikov. Starši naj z otrokom določijo pravila uporabe zaslonov (npr. o času uporabi zaslona v otroški sobi). Otroke naj spodbujajo k učinkoviti uporabi časa.

Celotne Smernice za uporabo zaslonov pri otrocih in mladostnikih najdete tukaj.