Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility
Strokovna javnost

Sproščanje ima ugoden učinek tako na telesno kot tudi duševno zdravje posameznika. Prispeva k učinkovitejšemu spoprijemanju s stresom, izboljšanju koncentracije in spomina, zmanjšanju utrujenosti ter zmanjševanju ali preprečevanju psihosomatskih bolezni.

Sprostitev lahko dosežemo na različne načine in s pomočjo raznovrstnih aktivnosti, kot so: sprehodi, branje knjig, poslušanje glasbe, vrtnarjenje. Med dokazano učinkovite načine sproščanja pa sodijo tudi tehnike sproščanja.

Poznamo različne vrste tehnik sproščanja (npr. dihalne vaje, postopno mišično sproščanje, vizualizacija). Ko najdemo tehniko, ki nam najbolj ustreza, je pomembno, da se izbrane tehnike pravilno naučimo in jo tudi redno izvajamo.

V Zdravstvenih domovih je v okviru Centrov za krepitev zdravja (CKZ) ali Zdravstvenovzgojnega centra (ZVC) na voljo tudi brezplačna delavnica z naslovom Tehnike sproščanja, kjer se boste podrobneje seznanili s tremi tehnikami. Zaradi trenutnih razmer se o možnostih izvedbe in terminih obrnite na svoj Zdravstveni dom.

Na spodnji povezavi lahko dostopate do zvočnih posnetkov tehnik sproščanja, ki se izvajajo v Zdravstvenih domovih.

Več informacij o preostalih aktivnostih, ki so na voljo v Centrih za krepitev zdravja ali Zdravstvenovzgojnih centrih, najdete na tej povezavi.

Objavljeno: 26. maja 2020