Brez teme
  • Brez teme
  • Bela/Črna
  • Rumena/Modra
  • Črna/Bež
  • Zelena/Črna

Že prva vožnja novorojenčka v avtomobilu naj bo varna. Tudi na najkrajših vožnjah ga pripnemo …

Prva vožnja novorojenčka v avtomobilu mora biti varna. Dojenčka od rojstva dalje, tudi na najkrajših vožnjah, vedno vozimo nameščenega v otroškem varnostnem sedežu skupine 0+ (lupinica), ki je namenjen otrokom od rojstva do 8–10 mesecev starosti oziroma do teže 13kg.

Kako veliko je tveganje, da se otrok poškoduje v prometu?

V Sloveniji so poškodbe v prometu najpogostejši vzrok smrti majhnih otrok v nezgodah.

Kako učinkovita je uporaba otroškega varnostnega sedeža?

Uporaba sedeža za 73 % zmanjša tveganje za smrt in težke poškodbe dojenčka v primeru hitrega zaviranja ali prometne nezgode.

Kakšen sedež izberemo?

Nasvete za izbiro otroškega avtomobilskega sedeža lahko preberete na tej povezavi.

Kam pritrdimo sedež?

Varnostni sedež skupine 0+ mora biti v avtomobilu nameščen tako, da je dojenček v njem s hrbtom obrnjen v smer vožnje. Najbolj varno je, če otroški sedež pritrdimo na zadnjo klop avtomobila, na srednji sedež, vendar le, če je na srednjem sedežu vgrajen tritočkovni varnostni pas. Drugače pa otroški sedež pritrdimo na levem ali desnem sedežu zadnje klopi.

Izjemoma pritrdimo otroški sedež skupine 0+ spredaj, na sovoznikovem sedežu (kadar je otrok nemiren, v avtomobilu pa smo sami in ne moremo opazovati otroka na zadnji klopi). V takem primeru moramo na sovoznikovem sedežu obvezno izklopiti vgrajeno varnostno zračno blazino. Tudi na sovoznikovem sedežu mora biti otroški sedež nameščen tako, da je dojenček s hrbtom obrnjen v smer vožnje.

Kako otroka namestimo v sedež?

Otroka v varnostnem sedežu pripnemo s 3-točkovnim sistemom varnostnih pasov in pazimo, da trakovi varnostnega pasu niso zviti in se tesno prilegajo otroku. Med pasom in otrokovo ključnico naj bo največ za prst prostora, zato v hladnih dneh otroku slečemo vrhnja debela oblačila, potem ga pripnemo z varnostnimi pasovi in pokrijemo z oblačilom.

Koliko časa je otrok lahko nameščen v sedežu?

Vožnja novorojenčka v prvem mesecu starosti naj ne traja več kot 30 minut, pri starejšem dojenčku pa je priporočljivo, da vožnja ne traja več kot 60 minut. Enake časovne omejitve uporabe varnostnega sedeža veljajo tudi v primeru, če ga uporabljamo v kombinaciji z otroškim vozičkom; skupni čas uporabe v avtomobilu in na vozičku ne sme presegati priporočenega. Otroški varnostni sedež ni namenjen dolgim sprehodom in uporabi doma. Takoj, ko pridemo domov, otroka premestimo iz sedeža v posteljico.

Dojenčka v otroškem varnostnem sedežu nikoli ne pustimo brez nadzora odrasle osebe.

Kako ravnamo, če imamo nedonošenčka ali majhnega novorojenčka?

Za prevoz nedonošenčkov in majhnih novorojenčkov je treba izbrati najprimernejši otroški varnostni sedež oz. prenosno košaro za dojenčke. O uporabi otroškega sedeža ali prenosne košare za prevoz nedonošenčka ali majhnega novorojenčka se posvetujmo z zdravnikom v porodnišnici, ki vam bo svetoval na osnovi ocene srčno-dihalne stabilnosti otroka v varnostnem sedežu.

Otroški varnostni sedež moramo nastaviti v ležeči položaj. Z dodatnimi blazinicami ali zvitki iz bombažnih plenic zaščitimo dojenčkovo glavo pred bočnim nihanjem. Nekateri sedeži imajo precej globoko sedalo, zato na dno sedeža položimo eno ali dve bombažni plenici, da ima novorojenček čim bolj raven hrbet. Tudi ob vsako stran telesa, pod komolce in ob medenici, položimo po eno plenico, da je dojenček med vožnjo bolj stabilen. S časom, ko otrok zraste, sedeža ni treba več oblagati.

Za prevoz novorojenčkov, ki imajo težave z dihanjem, oziroma nedonošenčkov do 3. ali 4. meseca starosti, lahko po posvetu z zdravnikom uporabljamo tudi prenosno košaro, čeprav nudi slabšo zaščito otroka ob morebitnem trku kot varnostni sedež. Težje jo namreč ustrezno pritrdimo v avtomobil, v primeru trka pa na otrokovo telo delujejo prečne sile.

Kdaj moramo otroški avtomobilski sedež skupine 0+ zamenjati z večjim sedežem?

  • Ko je otrok težji od največje dovoljene teže za sedež skupine 0+,
  • ko je glava otroka dosegla zgornji rob školjke,
  • ko je bil sedež udeležen v prometni nezgodi.

Če se otrok z nogami dotika hrbtnega dela avtomobilskega sedeža, to še ne pomeni, da je otrok sedež prerasel.

Na kaj moramo še paziti?

Ko otroka nameščamo v ali jemljemo iz avtomobila, naj bo avtomobil parkiran ob robu ceste tako, da stojimo na površini za pešce.

Avtorica: prim. dr. Mateja Rok Simon, dr. med., spec. jav. zdravja