Brez teme
 • Brez teme
 • Bela/Črna
 • Rumena/Modra
 • Črna/Bež
 • Zelena/Črna

Oreščki, grozdje, koščki trdega sadja in surove zelenjave spadajo med zdravo hrano, vendar so nevarni …

Kako veliko je tveganje, da se otrok zaduši?

Zadušitve so poleg prometnih nezgod in utopitev glavni vzrok za smrtne poškodbe majhnih otrok. Najpogosteje se zadušijo s hrano in različnimi drobnimi predmeti.

Nevarna hrana

Oreščki, koščki trdega sadja in surove zelenjave spadajo med zdravo, za otroke priporočljivo hrano, zato ne pomislimo, da so hkrati najbolj nevarni za zadušitve najmlajših otrok. Tudi starejše otroke poučimo, da ne smejo dajati dojenčku nobene hrane brez našega dovoljenja, še posebej ne trdih bonbonov, oreščkov, grozdja, češnjevega paradižnika, koščkov trdega sadja, zelenjave ali mesa.

Kako namestimo otroka med jedjo?

Dojenčka med hranjenjem vedno držimo v naročju, da mu lahko hitro pomagamo, če bi se začel dušiti. Šele ko otrok zmore samostojno sedeti in zna jesti koščke hrane, lahko začnemo uporabljati stolček za hranjenje. Otroka v stolčku za hranjenje vedno pripnemo s 5-točkovnim sistemom varnostnih pasov. Spodnji trije pasovi okrog pasu in med nogami naj se čvrsto prilegajo telesu, ramenski pasovi pa naj bodo dovolj ohlapni, da se otrok lahko obrača, vendar preprečujejo, da bi na stolčku vstajal. Otroka nikoli ne pustimo v stolčku brez nadzora odrasle osebe, čeprav je pripet z varnostnimi pasovi.

Kakšen stolček za hranjenje izberemo?

 • Sedež naj ima 5- točkovni sistem varnostnih pasov, kar pomeni, da ima obvezno pas za med noge, ki preprečuje, da bi otrok zdrsnil s stolčka;
 • pripenjanje otroka v stolčku mora biti preprosto (preizkusimo!);
 • na sedežu je pokončen stebriček (v predelu med nogami), ki preprečuje, da bi otrok zdrsnil s stolčka, še preden bi ga uspeli pripeti z varnostnimi pasovi;
 • ima naj naslon za noge, na katerega otrok položi stopala pravokotno (pod kotom 90°);
 • ima naj širok podstavek in je težek, kar zagotavlja dobro stabilnost (stolčki, izdelani izključno iz plastike, ne priporočajo);
 • če je stolček za hranjenje izdelan doma, preverimo ali je skladen z zgoraj navedenimi varnostnimi zahtevami. Morali bomo dokupiti varnostne pasove, ki ustrezajo veljavnim evropskim varnostnim standardom.

Drobni predmeti in igrače

Iz dosega otrok odstranimo vse predmete, katerih premer je manjši od 3 cm, na primer gumbe, frnikole, kovance, koralde, okrogle baterije in druge drobne predmete, ki lahko zaprejo dihalne poti. Omare in predale, kjer hranimo drobne predmete, zaklenemo s ključem ali opremimo z varovalom tako, da jih otrok ne more sam odpreti. Tudi plastične vrečke, npr. od kupljenih igrač, takoj shranimo zunaj dosega otroka.

Ne dovolimo, da bi se dojenček igral z igračami starejših otrok. Za otroke, mlajše od 3 let, namreč niso primerne ropotuljice in druge igrače, katerih premer je manjši od 3 cm in se razstavijo na drobne dele. Pri izbiri igrače si pomagamo z oznako, ki opozarja, da igrača ni primerna za otroke, mlajše od 3 let.

Preden damo ropotuljico otroku, preverimo, da je ročaj ali drug del ropotuljice dovolj velik in take oblike, da ne gre v otrokova usta in zapre vhoda v žrelo oziroma grlo, npr. nima okroglih delov, velikih kot žogica za golf. Preverimo tudi, da so ropotuljice in druge igrače brez drobnih delov, ki se lahko odtrgajo in zaprejo otrokove dihalne poti.

Medtem ko otrok spi, iz posteljice odstranimo ropotuljice in vse druge igrače.

Igrače z dolgimi zankami in igrače na vrvici, ki smo jih razpeli preko posteljice, stajice ali vozička, odstranimo takoj, ko se začne dojenček dvigovati na roke in kolena ali je že star 5 mesecev, in tako zmanjšamo tveganje otroka za zadavitev. Prav tako naj bodo kabli otroškega alarma, vrvice na zavesah, žaluzijah in roletah zunaj dosega otroka.

Nasvete za izbiro varne ropotuljice in igrač lahko najdete tukaj.

Otroška oblačila, duda

Uporabljamo le otroška oblačila brez trakov in vrvic.

Otroku ne obešamo dude na vrvici okrog vratu, ker se lahko z vrvico zadavi. Kadar gremo od doma, lahko dudo opremimo s kratkim širokim trakom s sponko, ki jo pripnemo na otrokovo obleko. Sponka mora imeti luknje za pretok zraka, trak mora pa biti krajši od 22 cm in brez nanizanih drobnih delov, s katerimi bi se dojenček lahko zadušil.

Kakšno dudo izberemo?

 • Duda naj bo primerna otrokovi starosti;
 • naj bo močna, da ne razpade na manjše dele, s katerimi bi se dojenček lahko zadušil;
 • cucelj naj bo okrogel (ali malce sploščen) in čim mehkejši;
 • trdi ščitnik dude naj ima luknje za pretok zraka in naj bo dovolj velik in trden, da otrok dude ne more povleči v usta skupaj s ščitnikom in držalom;
 • odsvetujemo uporabo dude, ki je v celoti izdelana iz mehkega materiala, ker lahko otrok celo dudo povleče v usta in se zaduši.

Otroku dudo ponudimo le, kadar je to res nujno potrebno, da se z njo potolaži ali lažje zaspi. Uporaba dude se ne priporoča potem, ko otroku začnejo rasti zobje.

Otroška posteljica in voziček

Otrok, mlajši od 2 let, naj spi vedno v svoji posteljici. Otrok lahko v postelji staršev zdrsne med rob postelje in steno ali pohištvo, kar povzroči stisnjenje otrokovega prsnega koša in zadušitev. Dojenček se lahko zaduši tudi z mehkimi blazinami ali odejami.

Iz otroške posteljice odstranimo vzglavnik, polnjene odeje, mehke prešite obrobe na stranicah posteljice in mehke igrače, ker se dojenček lahko z njimi zaduši. Na vzmetnici ne uporabljamo plastične prevleke, vzmetnico pa prekrijemo z bombažno rjuho, ki se tesno prilega. Vzmetnica se mora tesno prilegati posteljnemu okvirju, drugače se lahko v špranji med njima dojenčkova glava zagozdi in se dojenček zaduši.

Dojenček se lahko zaduši tudi v športnem tipu vozička, če ga pustimo spati v vozičku nepripetega in brez nadzora odrasle osebe. Otroka v vozičku vedno pripnemo s 5-točkovnim sistemom varnostnih pasov. Kadar ima voziček spuščeno naslonjalo za hrbet v ležeč položaj, lahko že dojenček, star komaj dva meseca, zaradi svojega gibanja z rokami in nogami zdrsne skozi odprtino med sedalom vozička in naslonjalom za roke, pri čemer se mu glava v odprtini zatakne in se zadavi. Takoj ko pridemo domov, spečega otroka premestimo iz vozička v posteljico.

Nasvete za izbiro varne posteljice in vozička lahko preberete na tej povezavi.

Vibrirajoča blazina in zadušitve

Visoko tveganje za zadušitve predstavljajo vibrirajoče blazine, zato njihovo uporabo odsvetujemo. Dojenček na blazini največkrat zaspi na trebuhu, starši pa ga v tem položaju pustijo spati brez nadzora. Spanje na trebuhu poveča tveganje za zadušitev z blazino in za sindrom nenadne smrti dojenčka, zato naj dojenček vedno spi v svoji posteljici na hrbtu, kar velja tudi za dojenčke z refluksom.

Avtorica: prim. dr. Mateja Rok Simon, dr. med., spec. jav. zdravja