Brez teme
  • Brez teme
  • Bela/Črna
  • Rumena/Modra
  • Črna/Bež
  • Zelena/Črna

Po vrnitvi iz porodnišnice vas bo na domu obiskovala patronažna medicinska sestra. Ob odhodu iz porodnišnice bodo zdravstveni strokovnjaki patronažni službi najbližjega zdravstvenega doma sporočili vaš prihod domov, ponekod pa morate to storiti sami. Sporočite naslov, kjer boste po odhodu iz porodnišnice živeli, da vas patronažna medicinska sestra lahko najde. Do otrokovega prvega leta starosti je predvidenih 8 obiskov.

Po porodu ima mama pravico do dveh preventivnih obiskov patronažne medicinske sestre. Šest patronažnih obiskov pa je namenjenih dojenčku v prvem let starosti. Še dva dodatna obiska ta namenjena dojenčkom slepih in invalidnih mater. Če je potrebnih več obiskov, se patronažna služba poveže z izbranim ginekologom ali izbranim otrokovim pediatrom. Če boste do enega leta otrokove starosti spremenili naslov bivanja, o tem pravočasno obvestite patronažno službo, da bodo lahko ustrezno organizirali obiske.

Obisk pri materi in novorojenčku obsega:

  • pregled zdravstvene dokumentacije, kot je materinska knjižica in patronažni karton družine;
  • jemanje anamneze (o počutju v družini, življenjskih navadah, prebolelih boleznih, dejavnikih tveganja, o materinih težavah, kot so krvavitve, rana po prerezu ali raztrganju presredka, rana po carskem rezu, povišana temperatura, dojke, o izkušnjah z dojenjem, o počutju novorojenčka, težavah pri negi novorojenčka, telesnem in duševnem počutju matere);
  • svetovanje otročnici o načinu življenja in negi ter oskrbi novorojenčka z nasveti o dojenju, nasveti o negi otroka in ravnanju z njim, pravilni prehrani in osebni negi, nasveti o odvajanju in izločanju blata in urina ter spalnih potrebah novorojenčka, opremi in pripomočkih za dojenčka, sprehodih, varnem okolju, nasveti o zobni preventivi (uporaba sladkorja, dudke, razvade), ustni negi in prehodnosti nosu pri novorojenčku;
  • oskrbo matere in novorojenčka, ki vključuje pregled dojk, čišče in nadzor nad krčenjem maternice, pregled in nego rane po carskem rezu, prerezu ali raztrganju presredka, kontrolo krvnega tlaka;
  • osebno nego novorojenčka (oskrba popka, kopanje, previjanje, oblačenje), opazovanje in preverjanje otrokovega zdravja (opazovanje obarvanosti veznic, kože, prehranjenosti…) ter telesnega in duševnega zdravja.

Patronažna medicinska sestra bo lahko svetovala tudi o čustveni, praktični in psihični podpori družinskih članov in drugih ter o zdravem načinu življenja družine. S patronažno sestro se lahko pogovorite tudi o izbiri pediatra, h kateremu boste hodili z vašim dojenčkom.

Več o obiskih patronažne medicinske sestre si lahko preberete tudi na premici pregledov v obdobju novorojenčka in dojenčka.

Avtorji/avtorice: dr. Metka Skubic, dipl. bab, univ. dipl. ped.