Brez teme
 • Brez teme
 • Bela/Črna
 • Rumena/Modra
 • Črna/Bež
 • Zelena/Črna

Otroci se pogosto vozijo s poganjalčkom, skirojem ali kolesom, zato poskrbimo, da bo naš otrok vsakič uporabljal kolesarsko čelado. Na rolki, rolerjih in kotalkah pa naj poleg čelade uporablja tudi ščitnike za zapestja, komolce in kolena. Otroci radi posnemajo odrasle, zato bodimo zgled in tudi mi vedno nosimo kolesarsko čelado.

Skupaj z otrokom izberemo kolesarsko čelado, ki je primerna za otrokovo starost in velikost njegove glave. Najbolje je, če je svetle in lesketajoče se barve, da je kolesar bolje viden. Čelada naj bo lahka, z odprtinami za prezračevanje in naj ima dodatne blazinice ali mehanizem, s katerim nastavimo čim boljše prileganje čelade glavi.

Čelado namestimo na glavo tako, da sega globoko na otrokovo čelo, približno 3 cm (dva prsta) nad obrvi, zapeti paščki pa tvorijo črko V pod otrokovimi ušesi. Dolžino paščkov prilagodimo tako, da čelada dobro objame otrokovo glavo, otrok pa z lahkoto na široko odpre usta.

 V primeru, da pride do močnega udarca čelade ob podlago, je treba čelado zamenjati, ker izgubi nadaljnjo zaščitno funkcijo.

 Test prileganja kolesarske čelade v treh korakih:

   1. Čelado namestimo otroku na glavo. Pogleda naj navzgor proti čelu. Če je čelada pravilno nameščena, bo videl spodnji rob čelade (dva prsta nad obrvmi).
   1. Paščke zapnemo tako, da tvorijo črko »V« pod otrokovimi ušesi. Paščki naj bodo zapeti tesno, vendar otroka ne smejo tiščati.
   1. Otrok naj odpre usta čim bolj na široko. Ali čelada dobro objame otrokovo glavo? Če jo ne, malo bolj zategnemo paščke, vendar tako, da otrok lahko še vedno z lahkoto na široko odpre usta.

Avtorica: prim. dr. Mateja Rok Simon, dr. med., spec. javnega zdravja in spec. socialne medicine