Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility
Strokovna javnost

Otroci se pogosto vozijo s poganjalčkom, skirojem ali kolesom, zato poskrbimo, da bo naš otrok vsakič uporabljal kolesarsko čelado. Na rolki, rolerjih in kotalkah pa naj poleg čelade uporablja tudi ščitnike za zapestja, komolce in kolena. Otroci radi posnemajo odrasle, zato bodimo zgled in tudi mi vedno nosimo kolesarsko čelado.

Skupaj z otrokom izberemo kolesarsko čelado, ki je primerna za otrokovo starost in velikost njegove glave. Najbolje je, če je svetle in lesketajoče se barve, da je kolesar bolje viden. Čelada naj bo lahka, z odprtinami za prezračevanje in naj ima dodatne blazinice ali mehanizem, s katerim nastavimo čim boljše prileganje čelade glavi.

Čelado namestimo na glavo tako, da sega globoko na otrokovo čelo, približno 3 cm (dva prsta) nad obrvi, zapeti paščki pa tvorijo črko V pod otrokovimi ušesi. Dolžino paščkov prilagodimo tako, da čelada dobro objame otrokovo glavo, otrok pa z lahkoto na široko odpre usta.

 V primeru, da pride do močnega udarca čelade ob podlago, je treba čelado zamenjati, ker izgubi nadaljnjo zaščitno funkcijo.

Avtorica: prim. dr. Mateja Rok Simon, dr. med., spec. javnega zdravja in spec. socialne medicine