Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility
Strokovna javnost

Na kolesu je dovoljeno prevažati predšolskega otroka, starega 1–5 let, če je na kolesu pritrjen poseben sedež (otroški kolesarski sedež) in je kolo dodatno opremljeno s stopalkami za noge oziroma so stopalke sestavni del otroškega kolesarskega sedeža. Stopalke preprečujejo, da bi otrok potisnil nogo med napere kolesa in se pri tem poškodoval oziroma povzročil padec.

Izberemo otroški kolesarski sedež, ki ustreza otrokovi starosti in telesni masi, ter je primeren za pritrditev na kolo osebe, ki bo otroka vozila. Sedež mora imeti 3-točkovni sistem varnostnih pasov za pripenjanje otroka, ki omogoča tudi prilagajanje višine zgornjih trakov varnostnega pasu velikosti otroka. Priporočljivo je, da ima varnostno zaponko, ki preprečuje, da bi otrok sam odpel varnostne pasove. Sedež naj ima na vrhu naslonjala dovolj prostora za čelado in naj nudi dovolj bočne opore. Stopalke za noge naj bodo nastavljive glede na velikost otroka.

Otroški kolesarski sedež, ki se pritrdi na kolo spredaj, je primeren za otroke, težke do 15 kg. Na kolo mora biti nameščen tako, da ne ovira voznikove preglednosti in okretnosti. Kolesarski sedež, ki se pritrdi na kolo zadaj na okvir kolesa ali na prtljažnik, pa je primeren za otroke, težke do 22 kg. Med vožnjo na kolesu mora biti otrok v otroškem kolesarskem sedežu vedno pripet s 3-točkovnim sistemom varnostnih pasov in nositi kolesarsko čelado.

Otroci NE sodijo na moped ali motorno kolo.

Priporočamo, da si preberete tudi nasvete o pravilni uporabi kolesarske čelade ter nasvete za varno vožnjo otrok s poganjalčkom in dvokolesom brez stranskih koleščkov.

Če nameravate na izlet z avtomobilom, pa si lahko preberete še nekaj informacij o varni uporabi otroškega avtomobilskega sedeža.

Avtorica: prim. dr. Mateja Rok Simon, dr. med., spec. javnega zdravja in spec. socialne medicine

Vir naslovne fotografije: freepik.com