Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility
Strokovna javnost

Da se bomo na pikniku vsi zabavali in se pri peki na žaru ne bo nihče poškodoval, je dobro upoštevati nekaj varnostnih nasvetov.

Varnost otrok

 • Večina otrok se žaru približa iz radovednosti, zato jim razložimo in pokažimo, kako deluje, še preden ga začnemo uporabljati. Otroke poučimo tudi o nevarnostih za nastanek poškodb, npr. da se žar močno segreje, in ostane vroč še dolgo potem, ko že zaključimo s peko, ter o nevarnostih za izbruh požara. Pri tem bodimo jasni, da to ne pomeni, da lahko otroci zdaj varno sodelujejo pri uporabi žara, temveč da želimo, da se ga izogibajo.
 • To je tudi odlična priložnost, da starejše otroke poučimo, kako je treba pravilno ravnati, če bi njihova obleka začela goreti in vadimo z njimi:
 1. Ustavi se in pokliči pomoč! Tek razpihuje plamene in povzroča, da je gorenje močnejše.
 2. Vrzi se na tla in si pokrij obraz!
 3. Povaljaj se spredaj in zadaj, da pogasiš gorečo obleko!
 4. Opekline hladimo s čisto mrzlo vodo vsaj 20 minut. Če so opekline obsežne ali globoke, je potreben pregled pri zdravniku.
 • Ko uporabljamo žar, naj bodo otroci in domače živali ves čas na varni razdalji. Z otroki se dogovorimo in okoli žara označimo najmanj 1 m široko območje, na katero otroci in živali ne smejo dostopati, kadar odrasli pečemo na žaru. Enako velja tudi kasneje, ko s peko že zaključimo.
 • Vžigalice in vžigalnike hranimo zunaj dosega otrok. Otroke poučimo, naj takoj sporočijo odrasli osebi, če morda naletijo na pozabljen vžigalnik ali vžigalice.
 • Otrok nikoli ne pustimo brez nadzora odrasle osebe. Zaposlimo jih z igrami in drugimi zabavnimi aktivnostmi, ki naj potekajo na varni razdalji, stran od žara. Otrokom tako ne bo dolgčas in ne bodo hodili okrog žara, nam postavljali vprašanj ali drugače iskali našo pozornost.
 • Otrokom do 3. leta starosti ne dajemo jesti koščkov trdega sadja ali zelenjave, koščkov mesa, klobase, sira ipd., katerih premer je manjši od 3 cm, temveč je treba tako hrano nastrgati, stlačiti ali sesekljati. Nevarne za zadušitev so tudi jagode grozdja in češnjev paradižnik, zato jih vedno narežemo, predem jih ponudimo otroku. Starejše otroke poučimo, da dojenčku/malčku ne smejo dajati nobene hrane brez našega dovoljenja.
 • Med jedjo sedimo z otroki za isto mizo in jih ne pustimo brez nadzora. Na tak način hitreje opazimo, če ima kdo od otrok težave z dihanjem, in mu lahko takoj nudimo prvo pomoč, če bi se začel dušiti. Pri otrocih, ki še nimajo kočnikov ali se še učijo učinkovito zgristi hrano, lahko že najmanjša motnja med grizenjem hrane, npr. če otrok hitro govori ali se smeji, poveča tveganje za zadušitev. Zato naj otroci med jedjo vedno sedijo za mizo, nikakor ne dovolimo, da bi hodili ali tekali okrog s polnimi usti hrane, saj se na tak način zgodi največ zadušitev. Otroka, ki je razburjen in joka, ne silimo jesti.

Varna uporaba in vzdrževanje žara

 • Žar uporabljamo vedno le na prostem. Uporaba žara v kakršnemkoli zaprtem prostoru, kot je garaža ali vrtni šotor, poveča tveganje ne samo za požar, ampak tudi za zastrupitev vseh navzočih z ogljikovim monoksidom.
 • Žar postavimo na varno razdaljo stran od vrtnega pohištva, vrtne lope in ograj iz gorljivih materialov. Ognjeni plameni bi se zlahka razširili nanje in povzročili požar. Izogibamo se tudi bližine napuščev stavb, nadstreškov, visečih vej dreves ali grmovja ter površin, kjer se otroci igrajo, pogosto hodijo ali tekajo.
 • Žar vedno uporabljamo skladno z navodili proizvajalca. V bližino si pripravimo tudi ročni gasilni aparat.
 • Uporaba pospeševalnikov gorenja se v prisotnosti otrok zelo odsvetuje. Še posebej ne smemo uporabljati bencina ali parafina in ga dodajati v že prižgan ogenj, ker bi se lahko plamen razširil navzgor v posodo z vnetljivo tekočino in povzročil eksplozijo.
 • Med uporabo žara nikoli ne pustimo brez nadzora in ga ne premikamo, ker lahko pride do požara. Vsak odprti ogenj pomeni nevarnost za požar, tudi če se npr. med peko iz hrane nenadoma pocedi maščoba in zagori z večjim plamenom, kot bi želeli.
 • Med peko na žaru ne nosimo ohlapnih oblačil in oblačil iz lahko gorljivih materialov. Uporabljamo orodja za peko na žaru z dolgimi ročaji, ki omogočajo, da lahko delamo na varni razdalji od vročine in plamenov.
 • Ko končamo s peko, žara ne pozabimo izklopiti (plinski, električni), in ga po vsaki uporabi očistiti. Neočiščen žar je nevaren za nekontroliran vžig, zato redno odstranjujemo maščobo, ki se nabira na pladnju pod rešetko, da se zaradi vročine ne bi vžgala. Za čiščenje žara ne uporabljamo žičnih krtač, ker drobne žice med čiščenjem pogosto odpadajo. Med peko bi se lahko prijele hrane in ob zaužitju povzročile poškodbe prebavnega trakta.
 • Pri plinskem žaru je treba redno pregledovati odprtine, po katerih teče plin, da ne bi prišlo do zamašitve, ker je to pogost vzrok za požar. Npr. žuželke lahko zaprejo ozke odprtine, zaradi česar plin teče tam, kjer ne bi smel. Ob prvih znakih težav je treba zapreti vse ventile na žaru in plinsko jeklenko ter očistiti odprtine.
 • Preden iz žara izpraznimo pepel, se prepričamo, da se je popolnoma ohladil. Izpraznimo ga na zemljo na vrtu ali odnesemo na drugo ustrezno mesto.
Avtorica: prim. dr. Mateja Rok Simon, dr. med., spec. javnega zdravja in spec. socialne medicine

Vir naslovne fotografije: freepik.com

Objavljeno: 21. aprila 2022