Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility
Strokovna javnost

Zastrupitve z zdravili so eden najpogostejših vzrokov za hospitalizacijo predšolskih otrok, zato je treba vsa zdravila, tudi tista, ki jih lahko dobimo brez recepta, doma varno shranjevati.

Varno shranjevanje zdravil

  • Zdravila so pogosto v obliki barvnih tablet, ki spominjajo na bonbone. Zdravila v obliki sirupa za majhne otroke so tudi dobrega okusa, zato otroke kar vabijo, da bi jih sami vzeli in pojedli oziroma popili. Da bi otroke zavarovali pred zastrupitvami, ne puščamo nobenih zdravil, npr. tablet/sirupa proti povišani telesni temperaturi, vitaminov, kapljic za nos ipd., na nočni omarici, na kuhinjskem pultu ali v predalih, kjer so otrokom lahko dostopni.
  • Tudi kadar jemljemo/dajemo zdravilo večkrat dnevno in bi ga radi imeli čim bolj pri roki, je treba zdravilo vsakič po zaužitju pospraviti izven dosega otrok. Če potrebujemo opomnik, da bomo zdravilo vzeli/dali ob določenem času, si raje nastavimo alarm na uri ali mobilnem telefonu.
  • Vsa zdravila, tudi tista, ki jih lahko dobimo brez recepta, pospravimo v omarico, ki naj bo vedno zaklenjena s ključem ali opremljena z varovalom za zapiranje, da je otroci ne morejo odpreti. Ključ pospravimo na varno, izven dosega otrok. Ne pozabimo, da se varovalo za zapiranje omaric lahko varno uporablja le do približno 3. leta starosti otroka oziroma dokler otrok ne zmore sam odpreti varovala.
  • Shranjevanje zdravil v nezaklenjenih omarah ali na policah visoko izven dosega otrok ni varno, saj se otrok lahko povzpne na stol ali drug kos pohištva in jih doseže.
  • Pokrovček na steklenički zdravila po vsaki uporabi tesno zapremo. Kadar je to mogoče, v lekarni izberemo zdravilo, ki je shranjeno v varni embalaži s posebnim dvofaznim zapiranjem. Tovrstno embalažo odrasli odpremo tako, da zamašek hkrati potisnemo navzdol in ga zavrtimo, česar majhni otroci ne zmorejo. Vseeno pa tako embalažo z dovolj vztrajnosti in časa odpre 10–15 % majhnih otrok, zato je varna embalaža lahko le dodatni ukrep za omejitev dostopa otrok do zdravil, ne more pa nadomestiti varnega shranjevanja v zaklenjeni omarici.
  • Prijatelji ali sorodniki, ki pridejo k nam na obisk, verjetno ne pomislijo, da bi bila zdravila, ki jih imajo s seboj, lahko nevarna za zastrupitev otrok. Ponudimo se, da njihovo ročno torbico, torbo ali plašč pospravimo izven dosega otrok.
  • Stare starše poučimo, da morajo biti vsa zdravila pri njih doma varno pospravljena v omarici na ključ, kadar so pri njih otroci. V omarico naj pospravijo tudi svoj tedenski dozator za tablete.

Varno dajanje zdravila

  • Ko z otrokom govorimo o zdravilu, ga nikoli ne primerjamo s sladkarijami, čeprav otroka na takšen način hitreje prepričamo, da ga zaužije.
  • Otroku dajemo zdravilo v dozi, kot jo je predpisal zdravnik, pri zdravilih, ki jih lahko sami kupimo v lekarni, pa upoštevamo priložena navodila za uporabo. Pri doziranju zdravila vedno uporabljamo dozirno žličko ali brizgo, ki je priložena zdravilu. Nikakor ne uporabljamo namiznih žlic ali kuhinjskih dozirnikov, ker ne zagotavljajo pravilnega doziranja.
  • Otroku ne dajemo zdravil, ki so bila predpisana za nekoga drugega, bodisi otroka ali odraslega. Bodimo še posebej pozorni, če moramo dati otroku zdravilo sredi noči. Ko smo zaspani, bi se nam zlahka zgodilo, da bi v omarici pomotoma zagrabili napačno stekleničko.

Kadar otroku dajejo zdravilo stari starši ali varuška, jim napišemo jasna navodila za dajanje zdravila (katero zdravilo, koliko in kdaj ga dajo otroku).

Avtorica: prim. dr. Mateja Rok Simon, dr. med., spec. javnega zdravja in spec. socialne medicine

Naslovna fotografija: freepik.com