Brez teme
  • Brez teme
  • Bela/Črna
  • Rumena/Modra
  • Črna/Bež
  • Zelena/Črna

Dragi starši in bodoči starši, ali veste, zakaj je branje pomembno?

Branje spodbuja otrokov intelektualni, čustveni in jezikovni razvoj, hrani njegovo domišljijo, pripomore k razvoju empatije in širi njegov besedni zaklad, vse to ugodno vpliva na njegov celostni razvoj.

  • Priporočljivo je, da se z otrokom pogovarjamo in mu beremo že vse od rojstva naprej. Branje v prijetnem umirjenem vzdušju krepi čustvene vezi med otroki in odraslimi. Pogosto vzemimo svojega otroka v naročje in se pogovarjajmo z njim, povejmo mu pesmico, preberimo pravljico ali zgodbo.
  • Otrokovi najljubši bralci so njegovi bližnji, mama in oče, stari starši, bratje in sestre ali druga ljubeča in skrbna oseba.
  • Kasneje, ko se otrok nauči brati, pogosto beremo skupaj z njim in se pogovarjajmo o prebranem.
  • Otrok bo užival v druženju z nami in knjigo. Vzljubil bo branje, ob vstopu v šolo bo dobro pripravljen na učenje in bo uspešnejši pri šolskem delu.

Otrok nas opazuje in posnema. Če starši radi beremo, bodo knjige privlačne tudi za otroka. Starši s svojimi stališči, navadami in odnosom do branja že zgodaj vplivamo na otrokov odnos do branja in knjig.

Otrok naj bo od malih nog obkrožen s knjigami. Knjige si lahko izposodite v knjižnici, za otroka je vpis brezplačen. Če pri izbiri primernih knjig za vašega otroka potrebujete nasvet, vam bodo v knjižnici z veseljem kaj lepega in zanimivega predlagali. Ko raste otrok, naj raste tudi družinska zbirka knjig: pridružijo naj se kartonke, slikanice, knjige za male in večje otroke.

Literatura pomaga otrokom in mladostnikom, da spoznavajo druge, svet in same sebe. Knjige nas bogatijo in širijo obzorja.

Za lepo in zdravo otroštvo v toplem naročju staršev in materinega jezika.

Naše branje otroku in branje z otrokom so neprecenljiva naložba za življenje.

Starši, vabljeni, da si preberete priporočila za branje otroku in za spodbujanje branja otrok v različnih starostnih obdobjih.

Viri

Kesič Dimic, K. (2010). Priporočnik o branju. Ljubljana: Alba.

Ljudska (2018). Moja koklja špiklja špoklja, Ljubljana: Mladinska knjiga, darilna izdaja, NIJZ. Napis na kartonki.

Vir fotografij: freepik.com

Objavljeno: 6. aprila 2021