Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility
Strokovna javnost

Zadostna količina hranil, ki jih zaužijemo s hrano, imajo dokazano večji zaščitni učinek na zdravje kot pa (posamezna) hranila, ki jih zaužijemo s prehranskimi dopolnili. Torej, dokler lahko posameznik z zdravo uravnoteženo prehrano zagotovi primerno količino vseh vitaminov in mineralov, dopolnjevanje prehrane s prehranskimi dopolnili ni smiselno.

Zdrava, uravnotežena in raznolika prehrana, mladostniku:

 • zagotavlja vse nujno potrebne vitamine (z izjemo vitamina D) in minerale v takih količinah kot jih telo potrebuje, zato je verjetnost prekomernega vnosa kateregakoli od njih majhna;
 • zagotavlja beljakovine, maščobe in ogljikove hidrate (pa tudi ustrezne količine prehranske vlaknine) v pravilnem razmerju;
 • povečuje telesno zmogljivost;
 • zagotavlja energijo in izboljša počutje;
 • preprečuje zgodnji začetek večine kroničnih nenalezljivih bolezni (sladkorne bolezni tipa 2, povišan krvni tlak, srčno-žilne bolezni, osteoporozo, nekatere vrste raka).

Več o prehrani si lahko preberete v Brošuri Prehrana za mladostnike – zakaj pa ne? ali na Prehrana.si.

Prehranska dopolnila, koncentriran vir hranil – da ali ne?

V primeru, nezdravega prehranjevanja, lahko dopolnjevanje prehrane z vitaminskimi in mineralnimi prehranskimi dopolnili:

 • zmanjša tveganje za nekatere kronično nenalezljive bolezni, ki so povezane z nezadostnim vnosom hranil zaradi nezdravega prehranjevanja.
 • izboljša zmogljivost tistih športnikov, ki s hrano zaužijejo premalo vitaminov in mineralov.

Vendar POZOR!!! Pri poseganju po prehranskih dopolnilih se je potrebno zavedati morebitnih nevarnosti, ki so lahko povezane z njihovo uporabo:

 • Med posameznimi vitamini in minerali, ki jih zaužijemo v koncentrirani obliki, lahko pride do interakcij, kar lahko zmanjša absorpcijo določenega hranila ter njegovo biološko razpoložljivost.
 • Neustrezna uporaba, kot je na primer prepogosto jemanje ali neustrezno kombiniranje z drugimi prehranskimi dopolnili in/ali zdravili, lahko privede do preseganja zgornje še dovoljene meje za posamezna hranila (vitamine in minerale) in s tem do neželenih učinkov na zdravje, kot so na primer alergijske reakcije, slabost, omotica, glavobol, driska, poročali so pa tudi že o zelo resnih zapletih ali celo smrti (na primer zaradi odpovedi srca ali jeter).
 • Na trgu je ogromno različnih izdelkov prehranskih dopolnil (Pretehtajte prehranska dopolnila), ki z obljubami o želenih učinkih na počutje/zdravje in športne rezultate v kratkem času (prispevek ZPS-ja) spodbujajo uporabo. Mnoga se predstavljajo celo z zdravilnimi učinki. Zaradi drugačnega namena uporabe, načina proizvodnje ter nadzora nad trženjem pa se prehranska dopolnila zelo razlikujejo od zdravil. Na trgu so izdelki prehranskih dopolnil zelo različne kakovosti. Številni med njimi ne dosegajo standardov čistosti in kakovosti sestavin (prispevek ZPS-ja), torej je tudi njihova učinkovitost vprašljiva.
 • Obstaja nevarnost onesnaženja prehranskih dopolnil (tudi vitaminskih in mineralnih) s prepovedanimi in strupenimi snovmi.

Avtorica: dr. Katja Zdešar Kotnik

Objavljeno: 8. junija 2020