Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility
Strokovna javnost

Drage mame malih in velikih otrok, drage ženske v pričakovanju poroda – ob prazniku materinstva, prav na pragu pomladi, vam voščimo vse dobro!

Postati mama je velika prelomnica v življenju ženske, in ena najbolj zaželenih vlog, pa tudi izzivalnih nalog.

Kako prav bi bilo, če bi vse ženske vstopale v materinstvo z zavestjo, da je njihovo delo prepoznano in cenjeno. In da bi bili kot družba pozorni na najrazličnejše okoliščine, v katerih matere živijo, ter pripravljeni prisluhniti in ponuditi pomoč, kadar je potrebna.

Sodelavke, ki sooblikujemo spletno stran ZDAJ, si še posebej  prizadevamo, da bi vam za obdobje nosečnosti, za porod in čas zgodnjega materinstva ponudile kakovostne sodobne informacije, podporo in usmeritve v zdravstveno oskrbo, prilagojeno vašemu zdravstvenemu stanju in potrebam.

Želimo vam, da bi našli, kar potrebujete, da boste otroku tako dobra mama, kot si le želite, obenem pa tudi, da bi bili tudi vi sami zdravi in zadovoljni.

Drage mame, danes je čas za praznovanje!

Ali ste vedeli, da …

  • … v zadnjih letih v Sloveniji letno rodi med 18.000 in 19.000 žensk. Skoraj polovica jih prvič postane mama, dobra tretjina se razveseli drugorojenke ali drugorojenca, za okoli 15 % pa je to že tretji otrok ali več.
  • … skoraj 95 % žensk zanosi spontano, ostale s pomočjo indukcije ovulacije ali postopkov oploditve z biomedicinsko pomočjo.
  • … so ob rojstvu otroka ženske v povprečju stare dobrih 31 let, ob rojstvu prvega otroka so v povprečju leto in pol mlajše. Le odstotek vseh mladih mamic je mlajših od 20 let, več kot vsaka peta pa je starejša od 35 let.
  • … se štiri od petih žensk, ki pričakujejo prvega otroka, v nosečnosti udeležijo Priprave na porod in starševstvo (Šola za bodoče starše).
  • … štiri od petih žensk pri porodu spremlja partner.
  • … več kot vsak peti porod poteka s carskim rezom.
  • … 52 % mladih mamic povije dečka, 48 % pa deklico.
  • … 2 % mamic (več kot 300 vsako leto) doleti dvojna sreča, saj rodijo dvojčka. Trojčki so zelo redki, zabeležimo le nekaj trojic letno.
  • … se dobrim 7 % otrok zelo mudi na svet in se rodijo prezgodaj, pred dopolnjenim 37. tednom nosečnosti.

Avtorici: Barbara Mihevc Ponikvar, dr. med., spec., dr. Zalka Drglin

Vir prikazne fotografije: freepik.com

Objavljeno: 24. marca 2021