Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility
Strokovna javnost

Kljub temu, da smo zelo zaposleni, saj delamo od doma in pomagamo otrokom pri učenju, ne pozabimo na varnost svojih najmlajših otrok, ki so polni energije in zelo radovedni.

Šole in vrtci so zaprti zaradi preprečitve širjenja novega korona virusa, zato bodo otroci različnih starosti dalj časa doma. Kljub temu, da smo zelo zaposleni, saj delamo od doma in pomagamo otrokom pri učenju, ne pozabimo na varnost svojih najmlajših otrok, ki so polni energije in zelo radovedni.

1. Dezinfekcijska sredstva ter zdravila pospravimo izven dosega otrok

Doma uporabljamo dodatna razkužila za roke in sredstva za dezinfekcijo površin, ki jih verjetno hranimo na pultu, ob umivalniku ali pod pomivalnim koritom, kjer so otrokom prosto dostopni. Pospravimo jih varno izven dosega otrok in tako preprečimo zastrupitev. Enako velja za zdravila, tudi tista, ki jih lahko kupimo brez recepta. Pospravimo jih v omarico, ki naj bo vedno zaklenjena, tako da je otroci ne morejo odpreti. Shranjevanje kemikalij in zdravil na policah visoko zunaj dosega otrok ni varno, saj se otrok lahko povzpne na stol ali drug kos pohištva in jih doseže.

2. Bodimo pozorni, da se otroci igrajo le z igračami, ki so primerne njihovi starosti

V dneh ko so naši otroci skupaj doma, pazimo, da se mlajši otroci ne bodo igrali z igračami starejših bratcev ali sestric. Za otroke, mlajše od 3 let, so namreč primerne le igrače, katerih premer je večji od 3 cm in niso sestavljene iz drobnih delov. Nasprotno pa so igrače starejših otrok pogosto majhne ali sestavljene iz drobnih sestavnih delov in zato nevarne za zadušitev mlajšega otroka.

3. Poskrbimo, da so pohištvo, TV in ekran računalnika pritrjeni na steno

Mlajši otroci včasih poskusijo plezati po odprtih predalih na predalniku, omarah s policami in drugem pohištvu, da bi dosegli stvari, ki so pospravljene na višini. Če je na pohištvu tudi televizija, se lahko skupaj prevrneta na otroka in ga težko poškodujeta. To je mogoče preprečiti s stenskimi nosilci ali varnostnimi trakovi, s katerimi na steno pričvrstimo predalnik, omaro s policami in drugo pohištvo. Na enak način zavarujemo tudi televizijo in ekran računalnika.

Avtorica: prim. dr. Mateja Rok Simon, dr. med., spec. javnega zdravja in spec. socialne medicine

Objavljeno: 25. marca 2020