Brez teme
  • Brez teme
  • Bela/Črna
  • Rumena/Modra
  • Črna/Bež
  • Zelena/Črna

Po treh mesecih se otroci že veselijo, da jih bomo lahko spet peljali v vrtec in šolo. Verjetno jih bo treba spomniti, da morajo biti v avtomobilu tudi na najkrajših vožnjah pripeti v otroškem varnostnem sedežu. Če se bomo odpravili v vrtec ali v šolo peš, pa se priporoča, da otroka, mlajšega od 10 let, v prometu vedno spremljamo in ga pri hoji po pločniku ali ob robu ceste vedno držimo za roko.

Otroka vedno vozimo nameščenega v varnostnem sedežu

Ob hitrem zaviranju ali prometni nezgodi pravilna uporaba otroškega varnostnega sedeža zmanjša tveganje za smrt ali težke poškodbe otrok v starosti 1.–3. leta za 60 % do 76 %. Zato otroka nikoli ne držimo v naročju, tudi na najkrajših vožnjah ne, ker ga ob trku lahko vrže v vetrobransko steklo ali celo iz avtomobila. Otroka v starosti od okrog 8–10 mesecev do 3–4 let (oziroma težke 9–18 kg) v avtomobilu vedno vozimo nameščenega v otroškem varnostnem sedežu skupine 1, starejši otroci pa naj uporabljajo varnostni sedež skupine 2 + 3 (jahač) z naslonjalom za hrbet.

Varnostni sedež v avtomobilu pravilno namestimo

Otroški varnostni sedež skupine 1 mora biti v avtomobilu nameščen tako, da otrok v njem gleda v smer vožnje. Če je sedež izdelan v skladu z novim standardom ECE R129 (i-Size), pa mora biti nameščen z uporabo sistema ISOFIX, tako da je otrok v njem s hrbtom obrnjen v smer vožnje. Najvarneje je, če pritrdimo otroški sedež na srednji sedež zadnje klopi, vendar le če ima srednji sedež vgrajen tritočkovni varnostni pas. Sicer pa ga pritrdimo na levi ali desni sedež zadnje klopi. Pri namestitvi in pritrditvi otroškega sedeža v avtomobil dosledno upoštevamo navodila proizvajalca.

Tudi varnostni sedež skupine 2 + 3 (jahač) naj bo v avtomobilu nameščen na zadnji klopi in tako, da je otrok v njem obrnjen v smer vožnje. Jahača moramo v avtomobilu pripeti z varnostnim pasom tudi takrat, ko otroka ni v sedežu, da ne bi v primeru trka poletel po avtu in poškodoval drugih potnikov.

Otroka v sedežu vedno pripnemo z varnostnimi pasovi

Otroka v varnostnem sedežu skupine 1 pripnemo s 5-točkovnim sistemom varnostnih pasov in pazimo, da trakovi niso zviti in se otroku tesno prilegajo. Dolžino in višino trakov varnostnega pasu prilagodimo svojemu otroku, tako da sta odprtini, skozi kateri potekata naramna trakova pasu, v višini otrokovih ramen. Med pasom in otrokovo ključnico naj bo največ za prst prostora, zato v hladnih dneh otroku slečemo vrhnja debela oblačila in ga šele potem pripnemo z varnostnimi pasovi ter pokrijemo z oblačilom. Če pustimo trakove varnostnega pasu pripete preveč ohlapno ali je otrok oblečen v debela oblačila, otrok v sedežu preveč zaniha med naglim zaviranjem ali trkom, kar lahko povzroči nepotrebne poškodbe.

S pomočjo sedeža jahača otrok doseže enako višino v sedečem položaju, kot jo imajo odrasli, in zato lahko pravilno uporablja običajni 3-točkovni varnostni pas, ki je že vgrajen v avtomobilu. Otrok naj bo pripet z varnostnim pasom tako, da je pas poravnan in se tesno prilega otrokovemu telesu. Pri tem mora zgornji trak 3-točkovnega varnostnega pasu potekati skozi vodilo na jahaču, po sredini otrokove rame in čez prsni koš, spodnji trak pasu pa preko otrokove medenice (ne preko trebuha) in pod obema rogljema jahača, kar zagotavlja, da ob trčenju jahač ne zdrsne izpod otroka. V hladnih dneh otroku najprej slečemo vrhnja debela oblačila, potem pa ga pripnemo z varnostnim pasom.

Otroka v avtomobilu nikoli ne pustimo brez nadzora odrasle osebe

Pred vožnjo vsakič preverimo, da so vrata ob otrokovem sedežu zaklenjena in jih ni možno odpreti z notranje strani. Ko otroka nameščamo v ali jemljemo iz avtomobila, naj bo avtomobil parkiran ob robu ceste tako, da stojimo na površini za pešce in ne na cestišču. Otroka nikoli ne pustimo v avtomobilu brez nadzora odrasle osebe.

Otroka, mlajšega od 10 let, v prometu vedno spremljamo

Priporoča se, da otroka, mlajšega od 10 let, v prometu vedno spremljamo in ga pri hoji po pločniku ali ob robu ceste vedno držimo za roko. Otrok naj hodi po notranji strani pločnika, mi pa po sredini, tako da smo odrasli vedno med otrokom in cesto. Kjer ni pločnikov, hodimo ob levi strani ceste in tako, da smo vedno med otrokom in cestiščem. Na tak način lahko ves čas spremljamo nasproti vozeče avtomobile in se jim umaknemo.

Otroka oblačimo v obleke svetlih barv in z našitimi odsevnimi trakovi. V mraku in ob slabi vidljivosti naj nosi kresničko, pripeto na vidnem mestu na desni strani, ki je obrnjena proti vozišču, tako da prosto niha in odseva svetlobo, če jo osvetlijo avtomobilski žarometi.

Previdnost pri vzvratnem speljevanju iz garaže ali z dvorišča

V garaži in na dvorišču moramo biti zelo previdni zlasti pri vzvratnem speljevanju, ker lahko po nesreči povozimo otroka, ki ga iz avtomobila ne vidimo. Avtomobila nikoli ne puščamo prižganega in brez nadzora, kadar so v bližini otroci.

Avtorica: prim. dr. Mateja Rok Simon, dr. med., spec. javnega zdravja in spec. socialne medicine

Objavljeno: 25. januarja 2021