Brez teme
  • Brez teme
  • Bela/Črna
  • Rumena/Modra
  • Črna/Bež
  • Zelena/Črna

Tretji petek v novembru je v  vrtcih in šolah dan za Tradicionalni slovenski zajtrk, s katerim se obeležuje dan slovenske hrane. Letošnji poteka pod sloganom “Zajtrk z mlekom – super dan”.

Tradicionalni slovenski zajtrk je sestavljen iz živil: med, maslo, mleko, kruh, jabolka ali drugo sveže in suho sadje. Glavni namen dneva slovenske hrane je poudarjanje v Sloveniji pridelane hrane, ki se ji na ta dan nameni dodatno pozornost. Mleko je polnovredno živilo, ki se zelo pogosto znajde na našem jedilniku in prav je tako, saj je naj bi bil del prehrane, ki podpira zdravje. Enako velja za priporočene mlečne izdelke.

Otroci naj bi dnevno zaužili eno do dve enoti mleka ali ekvivalent mlečnih izdelkov (ena enota je npr.: kozarec mleka (2 dcl), en lonček jogurta, pol rezine manj mastnega sira ali tri velike žlice manj mastne skute). Vrtčevski otroci naj bi zaradi višjih energijskih potreb uživali polnomastno mleko in polnomastne mlečne izdelke, nato pa do vstopa v šolo postopoma prešli na uživanje delno posnetega mleka in izdelkov iz delno posnetega mleka.

Več o samem projektu in o pomenu mleka in mlečnih izdelkov v prehrani med slovenskimi mladostniki si lahko preberete tukaj in tukaj.

Objavljeno: 18. novembra 2022