Brez teme
  • Brez teme
  • Bela/Črna
  • Rumena/Modra
  • Črna/Bež
  • Zelena/Črna

Kaj prinašajo spremembe Zakona o starševskem varstvu in družinskih prejemkih?

Spremembe uvajajo 60 dni neprenosljivega starševskega dopusta za očete, hkrati pa ga ne skrajšujejo za matere. S spremembami zakona tako vsakemu od staršev pripada 60 dni neprenosljivega plačanega starševskega dopusta (doslej je imela zgolj mama neprenosljivih 30 dni).

Po novem starševski dopust za oba starša znaša 160 dni. Očetovski dopust se je s 30 dni skrajšal na 15 dni, starševski dopust pa se je podaljšal na 160 dni, pri čemer očetu pripada neprenosljivih 60 dni. 100 dni oče še vedno lahko prenese na mater in mati lahko kot doslej izrabi 260 dni. Enako velja tudi obratno, kadar mati prenese vseh 100 dni na očeta, oče lahko izrabi 260 dni starševskega dopusta, mati pa ima 60 dni neprenosljivih.

Obdobje dela s krajšim delovnim časom zaradi nege in varstva otroka se je podaljšalo do osmega leta otrokove starosti (doslej je bilo do zaključka 1. razreda). Krajši delovni čas zaradi varstva otroka lahko po novem koristita oba starša hkrati, vendar pri tem ne smeta preseči 20 ur tedensko, kot je bilo doslej, le da je lahko do sedaj to pravico izrabljal le eden od staršev in ne oba hkrati. Enoletne neprenosljivosti ni več. Prav tako se je po podaljšalo obdobje koriščenja (prenesenega) starševskega dopusta do osmega leta otrokove starosti (doslej je bilo do zaključka 1. razreda).

Nova ureditev očetovskega in starševskega dopusta velja za starše otrok, rojenih od 1. aprila 2023 dalje, ostale spremembe pa od 1. aprila 2023.

Za podrobnejša navodila in pojasnila o posameznih spremembah Zakona o starševskem varstvu in družinskih prejemkih glede socialnih pravic v nosečnosti in po porodu se obrnite na pristojni center za socialno delo.

Vir naslovne fotografije: freepik.com

Objavljeno: 4. aprila 2023