Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility
Strokovna javnost

S skrbjo za ustno zdravje se od otrokovega rojstva dalje postavljajo temelji zdravih navad. Pomembno je, da otrokom že v zgodnjem otroštvu privzgojimo zdrave prehranjevalne navade in navade vzdrževanja ustne higiene. Zdravje mlečnih zob je pomembno za zdravje stalnih zob!

Preprosti in učinkoviti koraki za odlično ustno zdravje:

 • Priporočamo, da otroka do dopolnjenega 6. meseca izključno dojite,
 • otrok naj uživa raznoliko, energetsko uravnoteženo in hranilno bogato hrano,
 • otroku ne ponujajte sladkarij in sladkih pijač,
 • za žejo naj otrok pije vodo,
 • zobe otroku ščetkajte dvakrat dnevno,
 • izogibajte se uporabi dude,
 • otroka seznanite z zobozdravnikom še pred dopolnjenim prvim letom starosti.

Priporočamo, da otroka do dopolnjenega šestega 6. meseca izključno dojite

Z materinim mlekom otrok dobiva vse hranilne snovi, ki jih potrebuje za rast in razvoj. Dobro je, če z dojenjem nadaljujete najmanj do prvega leta starosti. Pri dojenju otrok krepi žvečne mišice, kar pripomore k pravilni rasti in razvoju čeljusti. 

Otrok naj uživa raznoliko, energetsko uravnoteženo in hranilno bogato hrano

Skrbite za zdravo in uravnoteženo prehrano vseh članov družine. Če je le mogoče, hrano pripravljajte iz osnovnih živil. Pri uvajanju mešane prehrane otroku, po dopolnjenem šestem mesecu, čim prej ponudimo čvrstejšo hrano, ki jo bo lahko grizel in žvečil. Ko otroka seznanjate z različnimi okusi, se izogibajte sladkim in industrijsko predelanim izdelkom.

Materina usta so najpogostejši vir prenosa bakterij v otrokova usta. Ob rojstvu otrok bakterij, ki povzročajo karies, nima. Z njimi se običajno ‘okuži’ v zgodnjem otroštvu. Zaradi tveganja prenosa škodljivih bakterij iz vaših ust v otrokova ne oblizujte otrokove žličke ali dude. 

Otroku ne ponujajmo sladkarij in sladkih pijač

Pazite, da bo otrok vso hrano in pijačo, če vsebuje sladkorje, zaužil le v času rednih obrokov.

Ne pomakajte dude ali grizal (obročkov za grizenje) v sadne sirupe ali sadne sokove. Otroku pred spanjem ne ponujajte ničesar sladkega. 

Za žejo naj otrok pije vodo

Izogibajte se napitkom z dodanimi sladkorji; čaj naj bo nesladkan, sokovi naj ne vsebujejo dodanega sladkorja. Da bi preprečili nastanek kariesa, naj otrok zvečer ne zaspi s stekleničko s sladkano pijačo. 

Zobe otroku ščetkajte dvakrat dnevno

Otroku ščetkamo zobe že od izrasti prvega zoba. Pomembna je redna in temeljita ustna higiena z ustreznimi pripomočki in z ustrezno tehniko. Zobno ščetko uvajajte s pomočjo igre. Vzpostavljajte pozitiven odnos do pripomočkov za ustno higieno.

 • Priporočljivo je, da je ščetkanje zadnja stvar, ki jo otrok stori pred spanjem.
 • Zobna ščetka naj bo primerne velikosti, z mehkimi ščetinami iz najlona in naj ima zaobljene robove.
 • Otrokova zobna pasta naj vsebuje nižje koncentracije fluoridov; v starosti do 0–2 leti 500 ppm, v starosti 2–6 let 1000 ppm, od 6. leta dalje 1450 ppm.
 • Zobno pasto nanesemo v velikosti majhnega grahovega zrna, od 6. leta dalje 1–2 cm.
 • O izbiri zobne ščetke in zobne paste se lahko posvetujete tudi z otrokovim izbranim zobozdravnikom.
 • Otroke spodbujajmo, da izpljunejo ostanke zobne paste in nato ustne votline ne izpirajo z vodo. Otroku pomagajte pri ščetkanju zob, dokler ne usvoji pravilne tehnike ščetkanja, najmanj pa do 6. leta starosti. Namestite se v položaj za otrokom, njegova glava naj počiva na vaši dlani. Nežno ščetkajte zobe in dlesni.
 • Okvirno do 12. leta otroka nadzorujte in ga spodbujajte k ustrezni skrbi za ustno zdravje. 

Izogibajte se uporabi dude

Redno sesanje prsta ali dude vpliva na rast čeljustnic in postavitev zob, kar lahko privede do potrebe po ortodontski obravnavi.

Otroka seznanite z zobozdravnikom še pred dopolnjenim prvim letom starosti

Otroci imajo zagotovljene redne letne preventivne sistematične preglede pri zobozdravniku ter zobozdravstveno vzgojo, kar pomeni, da tam lahko dobite tudi vse nasvete in pojasnila v zvezi s skrbjo za otrokovo ustno zdravje.

Otrok naj redno obiskuje zobozdravnika, tudi če nima težav. Priporočljivo je, da otroka prvič peljete k zobozdravniku, najbolje k specialistu za otroško in preventivno zobozdravstvo, v starosti od šest do dvanajst mesecev (ob izrasti prvega mlečnega zoba).

Če si otrok poškoduje zob, nemudoma poiščite zobozdravniško pomoč. Če si otrok izbije zob, ga shranite v mleko in prinesite s seboj k zobozdravniku. Če se to pripeti zunaj delovnega časa, poiščite pomoč pri dežurnem zobozdravniku ali oralnem kirurgu.

Zdravje mlečnih zob je pomembno za zdravje stalnih zob

Otroku zraste 20 mlečnih zob, odraslim pa do 32 stalnih zob. Zobje so pomembni za grizenje in žvečenje hrane, dihanje, oblikovanje glasov, vplivajo na videz idr.

Otroku začnejo prvi zobje izraščati pri starosti okrog šest mesecev, čeprav nekaterim otrokom izrastejo že prej, nekateri pa jih v starosti dvanajstih mesecev še nimajo. Vseh dvajset mlečnih zob je praviloma izraslih, ko je otrok star dve leti. Stalni zobje izraščajo med šestim in štirinajstim letom starosti. Prvi stalni kočnik izraste za mlečno zobno vrsto in ne nadomesti nobenega izpadlega mlečnega zoba!

Zaradi izraščanja zob so nekateri otroci lahko razdraženi in neprespani. Lahko imajo občutljive dlesni. Obstajajo obročki (grizala), ki jih je mogoče ohladiti in delujejo blažilno. O njihovi uporabi se je smiselno posvetovati z zobozdravnikom. Izraščanje zob ni povezano z resnimi bolezenskimi znaki, kot so driska, izpuščaji ali vročina, zato se je potrebno o vzrokih zanje posvetovati s pediatrom.

Avtorice: Jona Blatnik, dr. stom. med, doc.dr.Barbara Artnik, dr. stom. med, spec. jav. zdravja, Zalka Drglin