Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility
Strokovna javnost

V poletnih dneh imamo več časa za družinsko rekreacijo na prostem. Ne pozabimo na varnost in poskrbimo, da bo naš otrok uporabljal čelado vsakič, ko se vozi s poganjalčkom ali kolesom. Na rolki, rolerjih in kotalkah pa naj poleg čelade uporablja tudi ščitnike za zapestja, komolce in kolena.

Na poganjalčku

Otroci, stari 2 leti, se že lahko vozijo s poganjalčkom, saj se zlahka naučijo loviti ravnotežje in poganjati z nogami. Otrok naj začne voziti najprej na ravnem terenu, sčasoma pa bo obvladal tudi vožnjo po rahlih vzpetinah. Čeprav je zaviranje z nogami intuitivno, pa ga večkrat opozorimo, naj vozi počasneje, če je to potrebno.

Otrok na poganjalčku naj bo ves čas pod nadzorom odrasle osebe. Najbolje je, da se začne učiti vožnje s poganjalčkom na površinah, kot so parki, pešpoti in igrišča, kjer ni prometa. Sicer pa mora biti prostor, kjer se igrajo otroci, oddaljen od prometne ceste ali privoza vsaj 60 m, drugače ga moramo ograditi.

Na poganjalčku naj otrok vedno nosi kolesarsko čelado. Oblečen naj bo v oblačila svetlih barv, ki imajo odsevne elemente, da bo bolje viden, obute pa naj ima zaprte čevlje ali športne copate, da si ne poškoduje prstov.

Poganjalček naj bo primeren za otrokovo starost in velikost. Okvir naj bo lahek, trden in ergonomsko oblikovan. Višina sedeža in krmila (balance) naj bosta enostavno nastavljiva, krmilo pa naj se obrača vstran samo do določenega kota. Višino sedeža nastavimo tako, da lahko otrok udobno sedi in z obema nogama hkrati trdno stoji na tleh s celimi podplati, pri čemer ima kolena rahlo upognjena. Na tak način se lahko z nogami primerno odrine, zavira in lovi ravnotežje.

Na dvokolesu brez stranskih koleščkov

V starosti 4–5 let se otrok že zmore voziti z dvokolesom brez stranskih koleščkov. Vozi se naj le na pešpoti, območju za pešce ali drugih površinah, kjer ni prometa ter vedno v spremstvu odrasle osebe.

Da bi lažje obvladoval potrebne spretnosti, naj vozi le dvokolo, ki je primerno za njegovo starost in velikost. Kolo naj bo težko manj kot 40 % otrokove telesne mase, okvir naj bo trden in ergonomsko oblikovan. Razdalja med sprednjo in zadnjo osjo kolesa naj bo čim večja, ker to zagotavlja večjo stabilnost kolesa med vožnjo.

Višina sedeža in krmila naj bosta enostavno nastavljiva, krmilo pa naj se obrača vstran samo do določenega kota. Višina sedeža v najnižjem položaju mora biti taka, da otrok, ki sedi na sedežu, z obema iztegnjenima nogama hkrati trdno stoji na tleh s celimi podplati. To mu omogoča, da se enostavno ustavi in ponovno zažene kolo, ne da bi padel.

Kolo mora imeti tudi vso potrebno opremo, predvsem zavore in zvonec. Zavore naj bodo nožne. Po 4. letu starosti ima večina otrok že dovolj razvito koordinacijo vida in gibov rok, da lahko uporabljajo tudi ročne zavore. Pri tem mora biti razdalja med ročko zavore in držalom krmila dovolj kratka, da otrok z lahkoto prime zavoro in jo aktivira.

Otrok naj med vožnjo s kolesom vedno nosi kolesarsko čelado.

Rolanje in kotalkanje

Otrok naj pri rolanju/kotalkanju vedno uporablja vso zaščitno opremo: čelado, ščitnike za zapestja, komolce in kolena. Otroci radi posnemajo odrasle, zato bodimo zgled in tudi mi vedno uporabljajmo vso zaščitno opremo.

Otrok naj se dobro nauči osnov rolanja/kotalkanja, saj je pomembno, da se poleg poganjanja naprej, nauči tudi ustaviti, zaviti, se izogniti oviri, upočasniti vožnjo ipd. Na rolerjih/kotalkah naj se vozi le tako hitro, da se bo ob oviri lahko pravočasno ustavil. Znati mora tudi pravilno pasti, ker je tveganje za poškodbe tako manjše. Naj vadi, da bo ob izgubi ravnotežja počepnil in tako zmanjšal višino padca, oziroma da se bo zakotalil na tla, namesto da bi se skušal ujeti na roke.

Otroci naj rolajo/kotalkajo v spremstvu odrasle osebe in le na igrišču ali drugih površinah, kjer ni prometa in veliko pešcev. Tla naj bodo ravna, gladka, brez kamnov in lukenj.

Izberemo rolerje/kotalke, ki ustrezajo otrokovi telesni teži in njegovemu znanju rolanja/kotalkanja, oblečen pa naj bo v oblačila z dolgimi rokavi in dolge hlače.

Priporočamo, da si preberete tudi nasvete o pravilni uporabi kolesarske čelade in nasvete za varno vožnjo otroka v kolesarskem sedežu.

Če nameravate na izlet z avtomobilom, pa si lahko preberete še nekaj informacij o varni uporabi otroškega avtomobilskega sedeža.

Avtorica: prim. dr. Mateja Rok Simon, dr. med., spec. javnega zdravja in spec. socialne medicine

Vir naslovne fotografije: freepik.com