Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility
Strokovna javnost

S pričetkom šolskih počitnic, lahko otroci »odklopijo možgane«, se sprostijo in prepustijo prostemu času. Da pa v vsem prostem času ne bodo povesem neaktivni je pomembno, da jih spodbudimo k različnim dejavnostim. Opozoriti je potrebno tudi na zmerno in kontrolirano uporabo zaslonov.

Nekateri bodo poleg družinskega dopusta opravljali počitniško delo, drugi bodo skozi celotne počitnice prosti. V tem delu letnega časa, ko je vreme najlepše je pomembno, da to izkoristimo za čim več gibanja in telesne aktivnosti, za igro na prostem, raziskovanje ter druženje s prijatelji in družino.

Svetovna zdravstvene organizacije mladim priporoča vsaj 60 minut telesne dejavnosti na dan. Pozitivni učinki telesne dejavnosti v mladostništvu so:

 • pomaga vzdrževati primerno telesno težo in telesno maščevje ter povečuje mišično maso,
 • pripomore k uravnavanju varovalnega holesterola (HDL) in zmanjšuje raven škodljivega holesterola (LDL) ter s tem preprečuje srčno-žilne bolezni,
 • krepi imunski sistem,
 • povečuje kostno gostoto in dobro vpliva na zdravje sklepov,
 • pomaga vzdrževati dobro telesno držo,
 • vpliva na izboljšanje samopodobe,
 • dobro vpliva na koncentracijo in s tem učni uspeh,
 • ugodno vpliva na duševno zdravje (zmanjšuje stres, tesnobo in depresijo),
 • omogoča druženje in vzpostavljanje prijateljskih ter družinskih vezi.

Kako naj bodo otroci in mladostniki aktivni med počitnicami?

Izberite obliko telesne dejavnosti, klube ali skupine, ki nudijo različne oblike skupinsko organizirane vodene vadbe, lahko pa se sami oz. v krogu družine ali prijateljev odpravite v naravo in izkoristite naslednje oblike vadb: hitra hoja, tek, kolesarjenje, igre z žogo itd.

Naše telo je ustvarjeno za gibanje. Zato:

 • vsak dan gibajmo čim več in dolgo sedenje prekinjajmo z vmesnimi vstajanji, kratkimi sprehodi ali vajami;
 • izvajajmo tiste dejavnosti in športe, ki nas veselijo;
 • telesno dejavnost vključujmo v svoje obveznosti;
 • bodimo čim pogosteje telesno dejavni zunaj in v dobri družbi;
 • poskrbimo za urejeno spanje, saj le spočiti lahko izvajamo zdravo telesno dejavnost primerno energično;
 • v primeru neprijetnih občutkov, bolečin v mišicah ali tiščanja v prsnem košu, težkega dihanja, slabega počutja, vrtoglavice in slabosti, takoj prekinimo z dejavnostjo in se posvetujmo s svojim zdravnikom.

V pomoč ti je lahko video s predlogi za popestritev počitniških dni.

Predlogi za poletno vadbo med počitnicami

Avtorica posnetka: Sara Rojnik, mag. kin.
Demonstratorke vadbe v posnetku: kineziologinja Sara Rojnik, 17 letna Hana Slavič in 11 letna Tinkara Slavič Sara Rojnik

Zakaj je telesna dejavnost pomembna?

Redna telesna dejavnost in aktiven življenjski slog sodita med ključne dejavnike, ki pripomorejo k ohranjanju, varovanju in krepitvi zdravja. Nasprotno pa telesna nedejavnost in nezadostna telesna dejavnost ter vse bolj sedeč življenjski slog povečujejo tveganje za pojav kroničnih nenalezljivih bolezni, zmanjšujejo kakovost življenja in lahko vodijo celo v prezgodnjo smrt. Za ohranjanje in krepitev zdravja je zato priporočljivo izkoristiti vsako priložnost za gibanje.

Preveč sedenja lahko škoduje zdravju, več gibanja in manj sedenja pa zdravju koristi. Zato SZO za zdravje in dobro počutje vseh odraslih priporoča najmanj 150 do 300 minut zmerno intenzivne aerobne telesne dejavnosti na teden (ali enakovredno količino visoko intenzivne telesne dejavnosti), za otroke in mladostnike pa povprečno 60 minut zmerne aerobne telesne dejavnosti na dan.

Vrste telesne dejavnosti

 • aerobna telesna dejavnost

Aerobna telesna dejavnost ohranja in izboljšuje splošno vzdržljivost. Zato je priporočljivo, da jo izvajamo čim večkrat na teden, najbolje vsak dan vsaj 45 minut. Med aerobne dejavnosti štejemo: hitro hojo, tek, kolesarjenje, ples, planinarjenje, gorništvo, smučanje, tek na smučeh, plavanje, aerobiko, košarko, nogomet.

 • vaje za zdravje kosti

Vaje za zdravje kosti povečajo ali ohranjajo mineralno kostno gostoto. V to skupino prištevamo predvsem tiste vrste telesne dejavnosti, ki kost mehansko obremenijo: dvigovanje primernih uteži ali bremen, igre z žogo, igre z loparji, skakanje, nogomet, gimnastiko, ples, aerobiko. S temi vajami dolgoročno zmanjšujemo nevarnost osteoporoze in tveganje za zlom kolka.

 • vaje za ohranjanje mišične moči

Med vaje za ohranjanje in krepitev mišične moči sodijo dejavnosti, kot so dvigovanje bremen, nošenje bremen, plezanje. S temi vajami varujemo tudi sklepe pred poškodbami.

 • vaje za gibljivost in vaje za moč

Vaje za gibljivost in vaje za moč ohranjajo naše telo spretno in močno. Med vaje za gibljivost sodijo naslednje vaje: predklon, dvigovanje rok nad glavo, počepi, pa tudi športne dejavnosti kot sta joga in balet. Za ohranjanje moči pa se priporočajo vaje z bremeni oziroma utežmi in vaje v fitnesu.

Starši, spodbudimo otroke h gibanju!

Navade, ki jih otroku privzgojimo v otroštvu, ga bodo spremljale tudi v odrasli dobi. Zato spodbudimo otroka h gibanju, naj to postane del njegovega vsakdana. Začnimo postopoma, tako da povečamo čas, namenjen zmerni do visoko intenzivni telesni dejavnosti in hkrati zmanjšujemo čas, ki ga otrok preživi neaktivno ob gledanju televizije, uporabi računalnika, z mobilnim telefonom.

In kako se tega lotiti?

Poskusimo skupaj z otrokom narediti načrt aktivnosti, ki jih bomo v prihodnjem tednu počeli skupaj. Aktivnosti lahko razdelimo na več krajših, denimo 15-minuten sprehod po zajtrku, popoldne 10 minut skakanja s kolebnico in 20 minut vožnje s kolesom, zvečer 15 minut plesa ob radijskem sprejemniku.

Počitniški koledar zdravja 2023

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje smo pripravili Počitniški koledar zdravja 2023, s katerim želimo vse otroke in mladostnike tudi med počitnicami spodbuditi k zdravemu načinu življenja, dobremu počutju in jih motivirati k lastni skrbi za svoje zdravje.

Počitniški koledar zdravja vsebuje osem vsebinskih področij z glavnimi sporočili (dobro počutje, varna uporaba zaslona, ustno zdravje, zdrava prehrana, zaščita pred soncem, zdrava telesna dejavnost, spanje in preprečevanje poškodb) ter koledar poletnih počitnic 2023 z izzivi/nalogami iz posameznih vsebin.

Kako smo še lahko aktivni skupaj z otroki?

Skupaj lahko tečemo, se lovimo, se igramo družabne igre z žogo, gremo v hribe, skupaj lahko pospravimo stanovanje, peljemo na sprehod kužka, skupaj lahko delamo počepe, skupaj lahko plavamo, skupaj lahko mečemo frizbi, skupaj lahko kolesarimo. Ne pozabimo, otrok oziroma mladostnik potrebuje vsaj 60 minut zmerne do visoko intenzivne telesne dejavnosti vsak dan v tednu, vsaj trikrat tedensko pa mora telesna dejavnost zajemati vaje za mišično moč in zdravje kosti.

Smernice za uporabo zaslonov pri otrocih in mladostnikih

Pomembno je tudi, da otroci v prostem času, ki ga imajo med počitnicami ne pretiravajo oz. še povečajo uporabo mobilnih naprav. Smernice za uporabo zaslonov pri otrocih in mladostnikih si lahko preberete tukaj.

Naslovna fotografija: freepik.com

Objavljeno: 24. junija 2023