Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility
Strokovna javnost

V nosečnosti smo ženske izpostavljene močnim fiziološkim in hormonskim spremembam, ki pa se po iztisu posteljice začnejo vračati v stanje pred nosečnostjo. Izjema sta le hormona oksitocin in prolaktin, ki sta pomembna pri spostavljanju dojenja in laktacije.

Krčenje maternice

Maternična votlina se po rojstvu posteljice v celoti stisne, saj se mišična vlakna krčijo in stiskajo žile, da se prepreči krvavitev po porodu. V prvih 24-ih urah po porodu se izloča hormon oksitocin, ki, med drugim, povzroča krčenje maternice. Poporodne bolečine, ki so posledica krčenja maternice, so pri mnogorodkah navadno močnejše.

Po porodu babica spremlja in ocenjuje stanje maternice (velikost, stopnjo krčenja) in je pozorna na krvavitve in morebitne strdke. Po potrebi maternico tudi zmasira s krožnimi gibi in na ta način spodbudi krčenje mišičnih vlaken. Babica žensko vedno spodbudi tudi k odvajanju urina, saj poln mehur otežuje spuščanje in krčenje maternice.

Maternični vrat in nožnica sta takoj po porodu zelo občutljiva. Nožnica v prvih tednih po porodu počasi pridobi svoj prvotni tonus.

Dojke in laktogeneza ter dojenje

Dojke so po porodu običajno še bolj občutljive. Posebno tretji ali četrti dan lahko občutite napetost, saj takrat pride, zaradi vpliva hormonov, do t. i. navala mleka.

Dojenje je tako za mamo kot za otroka izjemno koristno, predvsem takoj po porodu, zato otroka pristavite vsakič, ko pokaže željo po dojenju. Dojenje namreč povečuje izločanje hormona oksitocina, ki krči maternico in preprečuje poporodno krvavitev. Posebno pazljivi bodite pri pristavljanju, da se izognete poškodbi bradavic. Dojke si umivajte s čisto vodo, po podoju, ki je bolj mastno, bradavico namažite s kapljo lastnega mleka, po potrebi uporabite lanolin ali kremo, ki vsebuje pantenol. Če uporabljate nedrček, naj ta dojke dobro podpira, ne sme pa biti pretesen. Med enim in drugim dojenjem naj bodo bradavice čim bolj suhe, pri tem si lahko pomagate s posebnimi blazinicami, ki jih redno menjavajte. Ne pozabite na skrb za higieno rok!

Več o dojenju lahko preberete na tej povezavi.

Ovulacija in menstruacija

Čas ponovne spostavitve menstruacije in ovulacije po porodu je zelo različen. Če otroka izključno dojimo, se ponoven začetek reproduktivnega ciklusa zamakne, saj je dojenje povezano z zmanjšano plodnostjo, vendar pa to ni zanesljiva metoda preprečevanja zanositve. Menstruacija se lahko pojavi tudi ob polnem dojenju! So pa lahko prve menstruacije po porodu nekoliko neredne, močnejše ali šibkejše kot pred porodom

Sečni mehur in izločanje urina

V prvih urah po porodu je odvajanje urina lahko oteženo zaradi različnih vzrokov. Vsaka ženska naj bi prvič urinirala v treh oziroma najkasneje v šestih urah po porodu. V nasprotnem primeru svetujemo, da si zagotovite intimni prostor in mir ter si pomagate s prho. Po porodu bodite pozorni, da ne bi nehote zadrževali urina. Poln mehur otežuje krčenje maternice.

V prvih dneh po porodu je normalno, da ženske težje nadzorujejo izločanje urina, zato je zelo pomembno, da že med nosečnostjo izvajate vaje za krepitev mišic medeničnega dna in z vajami začnete spet takoj po porodu. Če imate težave z nadzorovanjem izločanja urina, se o tem pogovorite z babico ali medicinsko sestro, ki skrbi za vas po porodu ali pa s svojim ginekologom, ki vas bo mogoče napotil k fizioterapevtu.

Zaprtje in hemeroidi

Po porodu se pogosto pojavi zaprtje. Ob postopnem prilagajanju telesa na novo stanje, svetujemo, da pijete veliko tekočine, predvsem vode, v prehrano pa vključite z vlakninami bogato hrano, laneno seme ter namočene suhe slive in fige, ki imajo odvajalni učinek. Za preprečevanje zaprtja lahko uporabljate tople sedeče kopeli (v približno 10 cm visoki topli vodi sedite nekje 15 minut in to lahko ponovite večkrat na dan). Po posvetu z zdravstvenim strokovnjakom  lahko uporabite odvajala, ki ne dražijo in ne povzročajo krčev. Med takšna odvajala spada magnezij, ki ga lahko zaužijete v obliki šumečih tablet, olja, praška ali mineralne vode.

Po porodu nevšečnosti pogosto povzočajo tudi hemoroidi. Zaradi spremljajočih bolečin in zaprtja svetujemo, da pri ležanju na boku za podporo uporabite blazino, pri sedenju pa lahko uporabite obroč iz pene ali gume. Priporočljivo je, da si zadnjično odprtino pogosto umivate s čim bolj mrzlo vodo ter uporabljate svečke in protivnetna mazila.  Pomagajo tudi kamilične kopeli ali kopeli iz hrastovega lubja, saj pomirjajo vnetje okrog zadnjične odprtine. Za zmanjšanje oteklin in lajšanje bolečin na področju anusa lahko uporabljate tudi ledene obkladke. Predvsem pa uživajte hrano, ki preprečuje zaprtje ter pijte veliko tekočine.

Avtorji: Vesna Fabjan Vodušek, dr. med., spec. gin. por. v sodelovanju z drugimi zdravstvenimi strokovnjaki, dr. Metka Skubic, dipl. bab, univ. dipl. ped.

Objavljeno: 11. oktobra 2023