Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility
Strokovna javnost

Poporodno obdobje je obdobje, ki se začne takoj po rojstvu otroka in traja približno šest tednov. V tem času se delovanje materinega telesa počasi vrača v stanje pred nosečnostjo. V nadaljevanju lahko preberete nekaj osnovnih priporočil, kako se soočiti z izzivi, ki vas čakajo po odhodu iz porodnišnice.

Priporočamo:                                             

 • da dobro skrbite zase in dovolj počivate. Lažje je, če so naloge in radosti starševstva porazdeljene med oba starša. Premislite, kakšna podpora in pomoč bližnjih vam ustreza,
 • da je vaša prehrana po porodu pestra in raznolika. Uživate lahko vso hrano, ki vam diši in ki ustreza uravnoteženi zdravi prehrani. Omejitve pri prehranjevanju zaradi dojenja niso potrebne, svetujemo pa vam, da upoštevate priporočila glede varnosti, o katerih pišemo v gradivu o prehrani doječe matere. Pijte dovolj tekočine, dva do tri litre dnevno,
 • da se redno prhate, lahko tudi večkrat na dan,
 • da začnete s telesnimi vajami, prilagojenimi vašemu počutju in zdravstvenemu stanju,
 • da se z otrokom čim prej odpravite na krajši sprehod, odvisno seveda od vašega počutja in vremena.

Mamica po porodu potrebuje čas, potrpljenje, spodbude in ljubezen, da se privadi na spremenjeno telo.

Utrujenost in izčrpanost

V poporodnem obdobju sta utrujenost in izčrpanost pogost pojav, nespečnost pa sprejemamo skorajda kot nekaj običajnega. Pri prvorodkah je najpomembnejši vzrok motenj spanja in utrujenosti nega novorojenčka, vzpostavljanje in vzdrževanje dojenja ter telesni napori poroda in zadnjih tednov nosečnosti. Svetujemo vam, da sledite ritmu novorojenčka in počivate ali spite takrat, ko spi on. Gospodinjska opravila naj ne bodo prvotnega pomena.

Poporodna čišča

Čišča je normalen izcedek iz maternice in je posledica celjenja maternične sluznice. Regeneracija maternične sluznice se začne dva do tri dni po porodu in traja šest do sedem tednov. Sprememba poporodne čišče je zelo individualna, odvisno od ženskega telesa, življenjskega sloga ter drugih dejavnikov. Ne ustrašite se, če bi čišča vsebovala koščke strjene krvi. 

Videz in barva čišče se spreminjata:

 • prvih nekaj dni je močnejša in krvava,
 • nato preide v temo rdeč izcedek,
 • po desetih do štirinajstih dneh preide v rjavo-rumenkast izcedek,
 • kasneje preide v rumenkasto bel izcedek.

Ženska naj bo pozorna na izcedek in naj opozori zdravstvene delavce, če bi se nepričakovano spremenila količina, barva ali vonj čišče (čišča je običajno brez vonja).

Pomoč glede težav s čiščo poiščete v primerih:

 • močnejše krvavitve in/ali krvavitve v kosih, ki se ne ustavi,
 • ko je čišča smrdeča,
 • povišane temperature nad 38° C, ki ob običajnih ukrepih ne pade.

V primeru težav s čiščo se v času šestih tednov po porodu oglasite v ambulanti najbližje porodnišnice ali pri izbranem ginekologu. Če je od poroda minilo več kot šest tednov, se v primeru navedenih težav oglasite pri izbranem ginekologu oziroma v dežurni/urgentni ginekološki ambulanti. 

Poporodne bolečine

Vzroki za poporodne bolečine in nelagodja so najpogosteje povezani s krčenjem maternice, občutljivimi dojkami in bradavicami, poškodbami presredka, operativnimi ranami po carskem rezu in hemoroidi. Pogosto pa se pojavljajo tudi glavoboli, bolečine v ramenih, vratu in hrbtu.

Bolečina v predelu presredka

Bolečine in nelagodje v predelu presredka do določene mere občuti skoraj vsaka ženska, ki vaginalno rodi. Lajšamo jih z zdravili proti bolečinam (analgetiki), protibolečinskimi svečkami, z izpiranjem rane z vodo ter z lokaliziranim hlajenjem rane s hladilnim gelom ali blazinico. V prvih dneh po porodu svetujemo, da čim manj sedite oz. sedite na napihnjenem plavalnem obroču. Lahko si pomagate tudi z brisačo, ki jo zvijete in oblikujete v krog. Ko želite vstati iz postelje, si pomagajte s položajem na vseh štirih.

Svetujemo pogosto intimno nego. Morebiti vam bo ustrezalo prhanje s hladno vodo ter skrb za ohranjanje suhega področja presredka, redno menjavo higienskih vložkov in uporabo bombažnega perila. Tudi zračenje presredka bo pospešilo celjenje rane. To lahko naredite tako, da ležeta na posteljo, si pod zadnjico podložite debelo brisačo oz. prepognjeno rjuho, odstranite vložke in pokrčite noge. Šivi odpadejo sami po 10–14 dneh. Zelo pomembno je tudi izvajanje vaj za krepitev mišic medeničnega dna.

Bolečine ob krčenju maternice

Dva do tri dni po porodu lahko občutite močnejše poporodne bolečine (ang. afterpains), ki so posledica krčenja maternice. Tovrstne bolečine so navadno bolj intenzivne pri mnogorodkah. Bolj izrazite so v času podojev, zaradi stimulacije bradavic in izločanja hormona oksitocina. Sočasno s krčenjem maternice je prisoten tudi obilnejši izcedek. Poporodne bolečine si lahko lajšate s sprostitvenimi tehnikami, z različnimi telesnimi položaji, nežno masažo maternice, s polaganjem toplih obkladkov na trebuh, z ležanjem na trebuhu, pod katerega položite blazino, s pogostim praznjenjem sečnega mehurja, v primeru hujših bolečin pa tudi s farmakološkimi protibolečinskimi sredstvi (analgetiki) in, po dogovoru z ustrezno kvalificiranim strokovnjakom, z jemanjem homeopatskih zdravil (arnika).

Glavobol po porodu

Vzroki za glavobol so lahko naslednji: visok krvni tlak, epiduralna analgezija med porodom, dehidracija, pomanjkanje spanja, stresno okolje, napetost, psihične stiske, povezane s porodom in novimi izzivi, itd. Če težave ne izzvenijo in od poroda še ni minilo šest tednov, pomoč poiščite pri izbranem osebnem zdravniku (povejte, da ste pred kratkim rodili), izbranem ginekologu, v času dežurne službe pa v urgentni ambulanti lokalne porodnišnice.

Bolečine v hrbtu

Bolečina ali nelagodni občutki v predelu hrbta so lahko posledica ločitve (diastaze) trebušnih mišic. V nekaterih primerih nastanejo tudi zaradi neustrezne drže telesa pri dojenju. Svetujemo postopno izvajanje vaj za krepitev mišično-skeletnih struktur s pomočjo usposobljenega strokovnjaka (fizioterapevta). Če so bolečine v hrbtu povezane s položajem pri dojenju, uporabite drug položaj oz. si pomagajte z blazino za dojenje; pri tem vam lahko svetuje tudi patronažna medicinska sestra.

Bolečine v predelu sramničnih zrasti

Po porodu se bolečine v predelu sramničnih kosti, zaradi zmanjšanja obremenitve ter povrnitve v hormonsko stanje kot pred nosečnostjo, zmanjšajo in običajno izzvenijo v osmih tednih po porodu, lahko pa trajajo tudi leto dni ali več. Najpomembnejše je mirovanje v postelji, pomagate pa si lahko tudi z medeničnim ali pelvičnim pasom, ki stisne medenico v višini kolkov. Priporočamo, da se o teh težavah posvetujete s fizioterapevtom ali fiziatrom, saj lahko bolečina izvira tudi iz hrbtenice, ki je med porodom prav tako zelo obremenjena.

Rana na presredku

Če so vam naredili prerez presredka (epiziotomijo) ali če je prišlo do raztrganja presredka in so vam presredek šivali, svetujemo, da:

 • vsaj še en teden razbremenjujete presredek z uporabo obroča za sedenje,
 • šive tuširate s hladno vodo,
 • uporabljate zračne bombažne vložke.

Šivi odpadejo sami, in sicer po desetih do štirinajstih dneh.

V primeru zapletov z rano na presredku se v prvih šestih tednih po porodu oglasite v sprejemni ambulanti porodnišnice, kjer ste rodili.

Rana po carskem rezu

Če ste rodili s carskim rezom, vam bo šive po 7.–10. dneh odstranila patronažna sestra. Po tem, ko je operativna rana zaceljena in nima nobenega izcedka, lahko začnete s tuširanje celega telesa.

V primeru zapletov z rano carskega reza, na primer hudih bolečin v predelu rane, rdečine, otekline ali razprte rane, kar lahko spremlja povišana telesna temperatura, se v prvih šestih tednih po porodu oglasite v sprejemni ambulanti porodnišnice, kjer ste rodili.

Telesna dejavnost v poporodnem obdobju

Telesna dejavnost v poporodnem obdobju naj bi se začela že v porodnišnici. Fizioterapevt vam bo z veseljem pokazal nekaj preprostih vaj, s katerimi boste telesu pomagali, da se po porodu lažje regenerira.

Če so šest tednov po porodu še vedno prisotne dalj časa trajajoče bolečine v hrbtenici, medenici, sramnici, dimljah ali trebuhu in je trebuh še vedno izbočen in ohlapen ter v primerih, ko imate težave s sečnim mehurjem ali črevesjem ali pa so prisotne težave pri spolnih odnosih, vam svetujemo, da obiščete zdravnika, ki vas bo napotil k usposobljenemu fizioterapevtu.

Avtorji/avtorice: Vesna Fabjan Vodušek, dr. med., spec. gin. por. v sodelovanju z drugimi zdravstvenimi strokovnjaki, dr. Metka Skubic, dipl. bab, univ. dipl. ped.

Objavljeno: 17. maja 2019