Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility
Strokovna javnost

Zaradi pandemije covid-19 so naši domovi postali hkrati tudi delovno mesto, vrtec, šola in igrišče. Kljub temu, da smo zelo zaposleni, ne pozabimo na varnost svojih najmlajših otrok, saj se v takih razmerah poveča tveganje majhnih otrok za poškodbe in zastrupitve doma. Predvsem otroci od 1. do 5. leta starosti so zelo radovedni in polni energije, zato se lotevajo stvari, ki zanje niso vedno varne.

Dezinfekcijska sredstva pospravimo zunaj dosega otrok

Od pojava širjenja koronavirusa doma uporabljamo dodatna razkužila za roke in sredstva za dezinfekcijo površin, ki jih hranimo tudi na pultu, ob umivalniku ali pod pomivalnim koritom, kjer so otrokom prosto dostopni. Otroci ne znajo brati napisov in opozoril na embalaži, zato lahko nevarno snov zaužijejo in se zastrupijo. Nevarne snovi moramo pospraviti zunaj dosega otrok v predal ali omaro, ki se zaklepa s ključem ali zapira z varovalom za zapiranje. Varovalo lahko varno uporabljamo le do 3. leta otrokove starosti oziroma dokler ga otrok ne zmore sam premakniti oz. odpeti.

Shranjevanje kemikalij v nezaklenjeni omari ali na policah visoko zunaj dosega otrok ni varno, saj se otrok lahko povzpne na stol ali drug kos pohištva in jih doseže.

Med zelo nevarne snovi v gospodinjstvu spadajo tudi kapsule detergenta za pranje perila, ki hitro pritegnejo otrokovo pozornost, saj so majhne, živih barv in izgledajo kot sladkarije. Kapsule detergenta povzročijo veliko težje zastrupitve otrok v primerjavi s kapsulami za pomivalni stroj ali detergenti v obliki praška ali gela. Zaradi svoje sestave kemikalij lahko pri zaužitju celo ogrozijo življenje otroka. Čeprav imajo posode s kapsulami detergenta za pranje perila mehanizem za otrokom varno zapiranje, jih je treba shraniti v omaro, ki se zaklepa s ključem ali zapira z varovalom za zapiranje.

Vsako plastenko in drugo embalažo z mehanizmom za otrokom varno zapiranje, namreč lahko odpre kar 10–15 % otrok, zato je tovrstna embalaža kvečjemu dodatni ukrep za omejitev dostopa otrok do nevarnih snovi, ne more pa nadomestiti varnega shranjevanja.

Vsa zdravila, tudi tista, ki jih lahko kupimo brez recepta, pospravimo zunaj dosega otrok

V jesenskem in zimskem času več obolevamo za prehladnimi obolenji, zato imamo običajno doma več zdravil. Če pustimo škatlico vitaminov ali tablet proti povišani telesni temperaturi na vidnem mestu, npr. na nočni omarici, kuhinjskem pultu, ali v ročni torbici, nas bo majhen otrok morda želel posnemati in jih bo tudi sam vzel in pojedel. Zato vsa zdravila, tudi tista, ki jih lahko kupimo brez recepta, pospravimo v omarico, ki se zaklepa s ključem ali zapira z varovalom za zapiranje, da je otroci ne morejo odpreti. Varovalo lahko varno uporabljamo le do 3. leta otrokove starosti oziroma dokler ga otrok ne zmore sam premakniti oz. odpeti.

Shranjevanje zdravil v nezaklenjeni omarici ali na policah visoko zunaj dosega otrok ni varno, saj se otrok lahko povzpne na stol ali drug kos pohištva in jih doseže.

V omarico na ključ je treba pospraviti tudi tedenski dozator za tablete.

Majhni otroci pogosto mislijo, da so zdravila bomboni in jih dajo v usta, zato otroku ne govorimo, da so zdravila sladkarije, čeprav ga tako hitreje prepričamo, da jih vzame.

Otroci naj se igrajo le z igračami, ki so primerne njihovi starosti

V dneh, ko so vsi otroci skupaj doma, pazimo, da se mlajši otroci ne bodo igrali z igračami starejših bratcev ali sestric. Za otroke, mlajše od 3 let, so namreč primerne le igrače, katerih premer je večji od 3 cm in niso sestavljene iz drobnih delov. Igrače starejših otrok pa so, nasprotno, največkrat majhne ali sestavljene iz drobnih sestavnih delov in zato nevarne za zadušitev mlajšega otroka. Majhni otroci se lahko zadušijo tudi z drobnimi deli pokvarjenih igrač, zato redno preverjamo, ali so igrače še primerne za uporabo.

Iz dosega otrok, mlajših od 3 let, odstranimo tudi vse druge predmete, katerih premer je manjši od 3 cm, npr. gumbe, frnikole, kovance, koralde in druge drobne predmete, ki lahko zaprejo dihalne poti. Prav tako so nevarne male okrogle baterije, ki jih najdemo v daljinskih upravljalnikih, kalkulatorjih, voščilnicah, igračah in urah, ter igračke, pakirane skupaj s hrano, ki običajno niso primerne za otroke, mlajše od 3 let.

Otrokom do 8. leta starosti ne dovolimo, da bi sami napihovali balone brez nadzora odrasle osebe ali se igrali z nenapihnjenimi baloni, saj so le-ti prav tako nevarni za zadušitev.

Poskrbimo, da bodo pohištvo, TV in ekran računalnika pritrjeni na steno

Otroci, še posebej v starosti od enega do treh let, velikokrat pohištva ne uporabljajo na predvideni način. Da bi dosegli stvari, ki so pospravljene na višini, plezajo po odprtih predalih na predalniku, omarah s policami in drugem pohištvu, pri tem pa lahko prevrnejo pohištvo nase. Če je na pohištvu tudi televizija, se lahko pohištvo skupaj s televizijo prevrne na otroka, pri čemer ga z vso težo udarita in/ali stisneta pod seboj. Posledica so največkrat poškodbe glave in notranjih organov zaradi udarca ali zadušitev zaradi stisnjenja otrokovega prsnega koša pod težkim predmetom.

Take nezgode je mogoče preprečiti z uporabo stenskih nosilcev ali varnostnih trakov, s katerimi na steno pričvrstimo predalnik, omaro s policami ali drugo pohištvo. Na predale dodatno namestimo še varnostne zatiče ali druga varovala za zapiranje, tako da otrok predalov ne more odpreti. Če je odprtih več predalov hkrati, se namreč težišče predalnika premakne, zaradi česar se ta lažje prevrne. Varovala za zapiranje predalov lahko varno uporabljamo le do 3. leta otrokove starosti oziroma dokler jih otrok ne zmore sam premakniti oz. odpeti.

Televizije so v današnjem času vse večje in težje, zato jih je prav tako treba pričvrstiti na steno z uporabo posebnih stenskih nosilcev ali varnostnih trakov. Enako velja tudi za ekran računalnika. Pri tem upoštevamo navodila proizvajalca.

Na okna in balkonska vrata namestimo varovala, da preprečimo padec otroka z višine

Otrok se po 1. letu starosti že sam vzpne na stol ali drug del pohištva in lahko pade skozi okno ali preko balkonske ograje. Za preprečevanje padcev z višine je najbolj učinkovito, da na okna in balkonska vrata namestimo namenska varovala, ki zagotavljajo, da se okna/balkonska vrata lahko odprejo samo za 8 do 10 cm, tako da otrok ne more potisniti glave skoznje in pasti skozi. Varovala za okna lahko uporabljamo do 4. leta otrokove starosti oziroma dokler jih otrok ne zmore sam premakniti oz. odpeti.

V času, ko zaradi koronavirusa večkrat zračimo prostore, se priporoča, da prestavimo stole in ostalo pohištvo stran od oken in balkonskih ograj ter med zračenjem nadzorujemo otroke.

Namestimo po eno varnostno ograjico na vrhu in na dnu stopnic

Ograjice za stopnice preprečujejo padec otroka po stopnicah, zato vedno namestimo eno ograjico na vrh in drugo na dno stopnic. Ograjico lahko namestimo tudi na vrata, če ne želimo, da otrok dostopa do prostorov, ki zanj niso varni. Ograjice za stopnice prenehamo uporabljati okrog 2. leta otrokove starosti, ker starejši otrok že lahko prepleza ograjico ali jo prevrne in se pri tem poškoduje.

Ograjico, ki se namesti z mehanizmom na podtlak in brez vijačenja v steno, lahko uporabljamo le na dnu stopnic ali na vratih, na vrhu stopnic pa ne, ker lahko popusti pod težo otroka, ki pade po stopnicah in se poškoduje. Na vrhu stopnic moramo vedno uporabljati ograjico, ki se montira z vijačenjem v steno.

Razmik med navpičnimi letvicami ograjice ne sme biti večji od 6,5 cm, da se otrokova glava ne zagozdi mednje in ne pride do zadavljenja, prav tako ne sme biti spodnji rob ograjice nameščen več kot 2,5–5,0 cm nad tlemi, da otrok ne more zdrsniti v odprtino pod ograjico. Mehanizma za pričvrstitev in za zapiranje morata biti na zunanji strani ograjice, tako da otrok ne more stopiti nanju in splezati preko ograjice.

Ko smo doma, večkrat preverimo, ali so vse ograjice zaprte, in ali so še vedno dobro pričvrščene na steno. Zgodi se namreč lahko, da ograjica pod težo otroka popusti in otrok pade po stopnicah.

Avtorica: prim. dr. Mateja Rok Simon, dr. med., spec. javnega zdravja in spec. socialne medicine

Objavljeno: 29. oktobra 2020

1 komentar