Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility
Strokovna javnost

Zelo je pomembno, da so otroci in mladostniki tudi v času omejitev gibanja zaradi preprečevanja širjenja virusa SARS-CoV-2 redno, dovolj pogosto in dovolj intenzivno gibalno dejavni. Dnevni minimum za vse, sta pri najmlajših do petega leta 3 ure, od petega leta dalje pa vsaj 2 uri gibanja dnevno, pri čemer pa se naj otroci in mladostniki zadihajo in preznojijo. Za starše smo pripravili nekaj priporočil , kako v tem obdobju organizirati dnevni ritem, da bo to mogoče doseči.

Kratkoročne posledice izolacijskih ukrepov zaradi preprečevanja okužb z virusom SARS-CoV-2 se kažejo v porastu manj učinkovitega gibanja in debelosti. Zaradi tega otroci izgubljajo motivacijo za bolj zahtevna gibanja in so vse manj gibalno dejavni, kar vodi v začaran krog. Pri sicer bolj gibalno zmogljivih pa so bolj pogoste poškodbe, saj ti otroci običajno  ne zaznajo, da se jim je zmanjšala zmogljivost, še vedno pa želijo in tudi znajo izvajati zapletena gibanja, za katera pa je nujna ustrezna telesna zmogljivost. Na splošno pa vsi, tako gibalno manj kot gibalno bolj učinkoviti, ob obilici ponudbe hitro najdejo nadomestek za preživljanje prostega časa – ta pa je običajno zaslonska tehnika. Študije iz tujine in pričevanja domačih ponudnikov športnih programov kažejo na izjemno velik osip ponovnega vključevanja v športne programe po ponovnem odpiranju družbe.

Z ustreznimi pravočasnimi ukrepi lahko preprečimo dolgoročne negativne posledice zmanjšane telesne zmogljivosti otrok na njihovo zdravje. Ta generacija bi lahko imela bistveno večje možnosti za sladkorno bolezen, visok krvni tlak, srčno-žilne bolezni, osteoporozo, nepravilno telesno držo, bolečine v križu, nekatere vrste raka, depresija in anksioznost ter manjše možnosti za dobro izobrazbo in kakovostno življenje. Zato upravičeno svarimo pred t.i. koronageneracijo.

Poleg šole lahko k preprečevanju škodljivih posledic veliko pripomorejo tudi starši, zato zanje veljajo naslednja priporočila:

  • Omogočite otroku/mladostniku gibanje! Zelo je pomembno, da so otroci in mladostniki redno dovolj pogosto in dovolj intenzivno gibalno dejavni. Dnevni minimum za vse, sta pri najmlajših do petega leta tri ure, od petega leta dalje pa vsaj dve uri gibanja dnevno, pri čemer pa se naj otroci in mladostniki zadihajo in preznojijo. Tako se bodo zagotovo bolje počutili in imeli manj učnih in vedenjskih težav. Primanjkljaj strukturirane vadbe se namreč pozna že po nekaj tednih.
  • Bodite dober zgled! Ker vzgajamo z zgledom, bodite zgled svojim otrokom. Upoštevajte prvine zdravega življenjskega sloga, ki vključujejo nekaj res zelo preprostih, a pomembnih dejavnikov: dovolj primernega gibanja, kakovostnega spanja in seveda pozitivne naravnanosti, ki prežene slabo voljo in stres, čim manj sedenja, predvsem pred zasloni ter uravnotežena, kakovostna in redna prehrana! Če boste sami spoštovali te nasvete, vas bodo spontano posnemali tudi otroci.
  • Narava je najboljša in najcenejša telovadnica! Skupaj z otrokom izkoristite njeno ponudbo: drevesa, štore, ležeča debla, skale, potoke, storže, kamne … Izkoristite jih za plezanje, preskakovanje, metanje, ravnotežne spretnosti … Otrok naj gre ven v vsakem vremenu, tudi če dežuje ali sneži, le dežnik in gumijasti škornji naj bodo njegovi spremljevalci. S tem boste veliko naredili tudi za krepitev otrokovega imunskega sistema.
  • Mlajši otroci potrebujejo predvsem čim več samostojnega gibalnega raziskovanja okolice. Vse dejavnosti so za njih igra, kjer si sami postavljajo cilje in pravila. Otroku ne sme biti le udobno, ob preizkušanju svojih sposobnosti mora tudi kdaj pasti in se pobrati, doživeti neuspeh, dobiti kakšno odrgnino in buško. Ne omejujte ga z opozorili »Tega ne smeš; ne plezaj, lahko padeš; pazi, tega ne zmoreš ipd.« Kakšne strgane hlače, umazano oblačilo  in odrgnina niso pomembne, pomembne so neprecenljive izkušnje, ki jih pridobi in ga pripravijo na kasnejše življenje. Vsekakor pa je pomembno, da zaradi preprečevanja nastanka poškodb, otroci omenjene aktivnosti izvajajo ob prisotnosti in pod nadzorom staršev.
  • Otroci imajo preveč igrač, ki običajno izgubijo svoj čar že takoj naslednji dan, ko jih dobi, zato mu za darilo raje kupite športni pripomoček ali pa organizirajte praznovanje kot oviratlon v naravi ali lov na skriti zaklad.
  • Zaradi časovne stiske je včasih težko doseči, da bo otrok res dve uri gibalno dejaven, lahko pa celokupno dnevno gibalno dejavnost povečate tako, da uporabi otrok oziroma mladostnik (seveda, če je to mogoče) v znanem lokalnem okolju svoj lastni pogon: gre peš, s kolesom, rolarji, rolko, skirojem, uporablja stopnice namesto dvigala.
  • Omejite otrokov čas pred zasloni. Jasno določite čas, ki ga otrok oziroma mladostnik lahko preživi pred zaslonom le za razvedrilo. To je še toliko bolj pomembno ob ponovnem odprtju šol, ko preživljanje časa pred zasloni ni več povezano s šolanjem. V stanovanju za vse družinske člane določite prostor za telefon. Med obroki telefon nikakor ne sodi za jedilno mizo, prav tako ne zvečer v spalni prostor. Bolj bo otrok gibalno dejaven in več časa, ki ga boste posvetilu živemu pogovoru z njim, manj časa bo imel za zaslone.

Zdaj, ko je šola znova odprla svoja vrata, je zelo pomembno, da starši čim bolj spodbujate otroka h gibanju v šoli in zunaj nje:

  • Otroke spodbujajte k ponovnemu obiskovanju športnih programov, ki so jih obiskovali pred izolacijskimi ukrepi. Vsaka šola ponuja široko paleto brezplačnih vadb: če se otrok vključi vanje, to za starše pomeni manj logističnih težav s prevozi, čakanji na konec treninga in stroškov. Tudi ponudba društev v vaši okolici je gotovo bogata, pozanimajte pa se o strokovnih in pedagoških kompetencah tistega, ki vodi vadbo. Spodbujajte otroka, da v vadbi vztraja.
  • Spremljajte telesni in gibalni razvoj svojega otroka, da objektivno sledite učinkom sprememb življenjskega sloga. To vam omogoča vključitev otroka v Športnovzgojni karton in možnost brezplačne spletne aplikacije Moj SLOfit, prek katere takoj dobite vpogled v otrokov razvoj in morebitna zdravstvena tveganja. Če šola še ni vključena v aplikacijo Moj SLOfit, jo lahko starši spodbudite, da se vključi vanjo.

Seveda pa v tem koronskem času velja spoštovati vsa dodatna navodila glede varnosti. Več navodil strokovnjakov Fakultete za šport o gibanju lahko najdejo starši tukaj .

Avtor prispevka: prof. dr. Gregor Jurak

Vir prikazne fotografije: freepik.com