Brez teme
  • Brez teme
  • Bela/Črna
  • Rumena/Modra
  • Črna/Bež
  • Zelena/Črna

Spolno življenje je za večino ljudi pomembno. Doživljanje lastne in partnerjeve spolnosti se lahko zaradi nosečnosti spremeni, kar je povezano s telesnimi in duševnimi spremembami, morebitnimi zdravstvenimi težavami, prehodom v nove življenjske vloge in podobno.

Doživljanje spolnosti v nosečnosti

Nekatere  ženske  čutijo v  nosečnosti  večjo  željo  po  spolnosti,  drugim  se  zgodi,  da  se  ta bistveno zmanjša ali celo začasno izgubi. Nekatere ženske bolj sproščeno uživajo v spolnosti, ker ni treba skrbeti za preprečevanje nosečnosti. Zaradi povečanega pretoka krvi v spolovilih, hormonskih sprememb in pozitivnejšega doživljanja svojega telesa ter svoje nove identitete v nosečnosti nekatere ženske v tem obdobju še posebej uživajo v spolnosti, nekatere celo prvič doživijo orgazem.

Po drugi strani se v prvem trimesečju pri ženski želja po spolnosti pogosto zmanjša zaradi slabosti, utrujenosti, slabega počutja in povečane občutljivosti. V drugem trimesečju se navadno slabost ublaži, počutje se izboljša in marsikatera začuti večjo žejo po spolnosti.

Nekaterim ženskam in njihovim partnerjem so všeč telesne spremembe, zaobljenost in polnost, druge težje sprejemajo obline, kar vpliva na občutek spolne privlačnosti. Partner in drugi bližnji lahko veliko storijo za razvoj pozitivnega odnosa do spreminjajočega se ženskega telesa. Smiselno je, če sta oba odprta, ustvarjalna in občutljiva do potreb drugega, da zaradi vedno večjega trebuha, občutljivosti prsi in morebitnih drugih sprememb, raziščeta druge ustrezne položaje. Ugotovita, kaj vama prija: od dotikov, božanja, različic čustnosti, skratka vse, kar vama je zabavno, je varno in nudi užitek.

Otrdevanje maternice po spolnem odnosu je nekaj pričakovanega. Med orgazmom se maternica krči in to je med nosečnostjo bolj očitno.

Nekateri priporočajo spolne odnose za spodbujanje poroda po predvidenem dnevu poroda, kar je povezano tako z vsebnostjo prostaglandinov v semenskem izlivu kot tudi z globoko sprostitvijo ob orgazmu; mnenja o učinkovitosti so deljena.

Če vam odteče plodovnica, vaginalno penetracijo povsem odsvetujemo, prav tako ne vstavljajte ničesar v nožnico; svetujemo, da se odpravite v porodnišnico.

Opomba glede rabe besed: V besedilu uporabljamo različico za heteroseksualno partnersko skupnost; zaradi berljivosti ne vključujemo posebej izrazoslovja za homoseksualne skupnosti.

Previdnost in skrb za varno spolnost

V nosečnosti je, razen v izjemnih primerih, varno nadaljevati z aktivnim spolnim življenjem. Spolna aktivnost ne povzroča splava in ne more raniti razvijajočega se otroka, ki je zavarovan s plodovimi ovoji, maternični vrat pa je zaprt in zaščiten s čepkom sluzi.

V katerih primerih se spolnost v nosečnosti odsvetuje

Izjemoma bo zdravstveni strokovnjak odsvetoval spolne odnose (na primer pri zapletih v nosečnosti kot so predležeča posteljica, večplodna nosečnost, pri krvavitvi iz nožnice, grozečem spontanem splavu, pri grozečem prezgodnjem porodu, kadar vam odteka plodovnica). V teh primerih se pogovorite o razlogih za dani nasvet in prosite za natančna navodila glede spolnega življenja. V takšnih primerih se je smiselno odreči vaginalni penetraciji, ostale oblike spolnih radosti pa so večinoma varne.

Varna spolnost

Če imate spolne odnose s partnerjem, ki bi bil lahko okužen s spolno prenosljivimi boleznimi (kot so herpes, sramne uši, klamidija, sifilis, gonoreja, HIV), tudi sami tvegate okužbo. V takih primerih svetujemo natančno skrb za varno spolnost z rabo kondoma in/ali femidoma, ki pa ne predstavljata 100 % zaščite. Če uporabljate spolne igračke, je nujna skrb za ustrezno higieno.

Z nekaterimi boleznimi se lahko okuži tudi otrok v nosečnosti ali med porodom, kar ima lahko zanj nevarne posledice. Iz omenjenih razlogov v določenih primerih vaginalni porod povsem odsvetujejo. Porodničar, babica in drugi zdravstveni strokovnjaki, ki sodelujejo pri porodu, morajo biti obveščeni o kakršnihkoli spolno prenesenih okužbah pri noseči ženski.

Partnerstvo in spolnost po porodu

Partnerstvo po porodu

Ko v naše življenje stopi otrok ali ko se družina poveča, ti dogodki zahtevajo prilagoditev in spremembe, ki niso vedno prav lahke in preproste. Usklajevanje pričakovanj med partnerjema, zahteve novega starševstva, skrb za različne vidike družinskega življenja, usklajevanje nalog in dolžnosti – vse to lahko nespodbudno vpliva na spolnost. Pomembno je, da s partnerjem gradita čustveno bližino in si zares prisluhneta brez obtoževanja in obsojanja.

Spolnost po porodu

Večina zdravstvenih strokovnjakov priporoča, da s spolnimi odnosi, ki vključujejo vaginalno (ali analno) penetracijo, počakate šest tednov po porodu, ne glede na to, ali ste rodili vaginalno ali s pomočjo carskega reza.

Če se je presredek poškodoval ali so naredili prerez presredka, je pomembno, da je ta zaceljen. Prav tako je pomembno, da se je krvavitev po porodu ustavila oziroma da je čišča prenehala. Ljubljenje, ki ne vključuje penetracije in pri katerem ne pride do neposrednega stika z morebitnimi ranami ali poškodbami, na primer ljubkovanje, božanje, poljubljanje so ustrezne različnice in ne predstavljajo zdravstvenega tveganja, če vas le privlačijo in če ste na to tudi (že) psihično pripravljeni.

Ob zaključku šestega tedna po porodu obiščite svojega ginekologa ali ginekologinjo, da opravi pregled. Z njo ali njim se posvetujte tudi o morebitnem načrtovanju naslednjega otroka in uporabi kontracepcije ter o nadaljnji skrbi za vaše zdravje.

Svetujemo, da redno izvajate vaje za mišice medeničnega dna. Če ste rodili vaginalno, je to še posebej pomembno, kajti te mišice so med porodom opravile veliko delo. Te vaje bodo prispevale h krepkejšim mišicam, preprečevale težave z zadrževanjem urina ter okrepile spolne užitke.

Nekatere težave v spolnem življenju po porodu

Ker je spolnost povezana s številnimi vidiki našega življenja – od zdravja in zdravstvenih težav do kakovosti partnerskega odnosa, doživljanja telesa in zahtev vsakdana, imajo tudi težave, s katerimi se srečujemo v spolnosti, različne razloge.

Odnos do telesa

Nekatere ženske potrebujejo nekaj časa, da sprejmejo svojo telesno podobo ali posamezne spremembe svojega telesa. Poskusite s samoraziskovanjem; nekaterim pomaga, če si ogledajo spremembe s pomočjo ogledala. V vašem telesu se je razvijal otrok, rodili ste ga in vaše naročje je zanj varno in toplo zavetje, kar je povezano s telesnimi spremembami. Ne opazujte se s kritičnimi očmi, raje se usmerite v ljubeč in spoštljiv odnos do svojega telesa. Vloga partnerja je pri tem še kako pomembna.

Bolečine pri spolnih odnosih

Po porodu se nekatere ženske srečujejo s suhostjo nožnice, bolečinami v nožnici ali neprijetnimi občutki na področju presredka, še posebej, če je prišlo do poškodbe presredka, prereza presredka ali notranjih poškodb. Ker se ravni hormona estrogena znižajo, se lahko vaginalno tkivo stanjša, je bolj občutljivo, hkrati pa izloča manj vlažilnih snovi, četudi ste spolno vzburjeni.

V dveh do šestih mesecih po porodu se brazgotine navadno zmehčajo in tudi težave z nelagodnimi občutki v nožnici izginejo. Nožnična suhost je povezana s spremenjeno hormonsko sliko, posebej če dojite, in se s prenehanjem dojenja ublaži.

Če ste rodili s pomočjo carskega reza, se v spolnosti izogibajte položajem, pri katerih bi čutili bolečine v predelu trebuha. Morda boste poskusili z drugimi položaji ali še malce počakali, da se celjenje zaključi. Spolnost, ki ne vključuje penetracije (npr. ljubkovanje, božanje, poljubljanje, masturbacija), ne predstavlja zdravstvenega tveganja, zato uživajte, če čutite potrebo po naštetem in če ste na to (že) pripravljeni.

Pomembno je, da s partnerjem negujeta bližino, da se pogovarjata o občutkih in pričakovanjih, da si vzameta dovolj časa in da morda uporabljata lubrikant na vodni osnovi, kar bo vodilo k ljubljenju, kot si ga želita. Smiselno je raziskovati različne položaje.

Spremembe, povezane s prsmi in dojenjem

Nekatere ženske povedo, da so prsi med obdobjem dojenja bolj občutljive. Lahko se zgodi, da bi si želeli, da so prsi v času dojenja namenjene le dojenju in jih ne bi želeli vključevati v spolno življenje. Za nekatere se je težko soočiti z veliko izpostavljenostjo prsi, pogostim dotikanjem ob dojenju, z različnimi občutki kot so napetost, ščemenje in podobno. Poskrbite, da boste dojili v okolju, kjer se lahko sprostite, in prosite za pomoč in podporo bližnje ter zdravstvene strokovnjake.

Če dojite, se lahko med ljubljenjem, zaradi hormonskih sprememb v telesu, izloča mleko. Še posebej je to izrazito ob orgazmu; odzivi žensk na to so različni. Če vam je neprijetno, vam bo morda ustrezalo, da med ljubljenem nosite modrček z vpojnimi predlogami. Nekatere ženske lahko začutijo, da jih dojenje spolno vzburja. Naj vas to ne skrbi, gre za odziv telesa na izločanje hormona oksitocina, ki je povezan tako s spolnim vzburjenjem kot z izcejalnim refleksom ob dojenju.

Doječe ženske imajo v telesu višje ravni hormona prolaktina in nižje ravni hormona estrogena, kar lahko prispeva k manj pogosti ali manjši želji po spolnosti. Pogosto se ob odstavitvi otroka želja po spolnosti povrne. Manjša želja po spolnosti se lahko pojavi tudi pri materah, ki po porodu ne dojijo. 

avtorica: dr. Zalka Drglin