Brez teme
 • Brez teme
 • Bela/Črna
 • Rumena/Modra
 • Črna/Bež
 • Zelena/Črna

Kako izgleda spolovilo pri (neobrezanem) dečku?

Spolovilo (penis) dojenčka ima kožico, ki v celoti pokriva glavico in varuje vrh penisa. Po rojstvu je kožica pritrjena na glavico penisa in je ni mogoče povleči nazaj preko roba glavice. To je normalno. Čez čas se kožica prične sproščati, vendar lahko traja nekaj let preden jo lahko v celoti potegnemo čez glavico penisa. Okoli drugega leta bi se naj kožica začela ločevati od glavice penisa. To je proces, ki lahko traja do 6 leta starosti ali celo v čas pubertete.

Če je deček obrezan, mu kožico odstranijo.

Kako negovati sinovo spolovilo?

Če vaš sin ni bil obrezan, posebno čiščenje spolovila ni potrebno. Samo obrišite zunanji del kožice, kadar menjavate plenice in oplaknite s toplo milnico, kadar ga kopate. Menjavajte plenice dovolj pogosto, da ne pride do pleničnega izpuščaja.

V prvem tednu življenja boste pri sinu morda opazili opečno rdeče madeže na plenici ali pa rdečkaste kristale na spolovilu. Kristali urata, sestavine urina, obarvajo urin na rdeče. Pojav je nenevaren in spontano izzveni.

Do starosti 6 mesecev nikakor ne poskušajte vleči kožice navzdol. Ker je kožica še prirasla na glavico, bi lahko otroku povzročili bolečino ali krvavitev. Tudi kasneje je priporočljivo, da kožice ne premikate s silo. Zelo nežno pomaknite, dokler gre z lahkoto in notranjo stran kožice nežno očistite ter osušite. Ko ste končali, ne pozabite kožice vrniti na staro mesto. Navadno tako čiščenje ni izvedljivo pred drugim letom starosti.

Pozorni bodite na belkast izloček, ki ga najdete na notranji strani kožice. To se imenuje dojenčkova »smegma« (sirček) in je povsem normalen. Kožne celice se naravno luščijo, se zbirajo skupaj z naravnimi izločki pod kožico in ves čas potujejo proti vrhu kožice. Samo nežno obrišite te bele »perle« med kopanjem dojenčka ali pri menjavi plenic.

Ko bo vaš sin starejši in si bo znal spolovilo sam očistiti, ga naučite, kako naj skrbi za kožico in spolovilo. Vsakič, ko se umiva, naj povleče kožico navzdol, očisti in osuši področje pod kožico in nato kožico vrne na običajno mesto.

Do katerih težav lahko pride pri (neobrezanem) spolovilu?

Nekatere spremembe na spolovilu fantka, kot npr. bele »perle« pod kožico ali oteklina vrha penisa med uriniranjem, ki ne traja dolgo, so normalne in ne zahtevajo zdravljenja.

Kdaj obiskati zdravnika zaradi sinovega spolovila?

Izbrani pediater bo pri preventivnih pregledih zagotovo opravil tudi pregled spolovila.

Sicer pa se po zdravniško pomoč obrnite v primeru:

 • Da ima vaš sin bolečine pri uriniranju (ali se zdi, da ima bolečine)
 • Če je njegov penis otekel, rdeč ali krvavi
 • Če je curek urina postal poševen
 • Če se je kožica zataknila in se ne da več vrniti v prvotni položaj
 • Če vas preprosto skrbi nekaj v zvezi s sinovim spolovilom
 • Če boste imeli skrbi glede nega sinovega spolovila

Avtorica: prim. Andreja Tekauc Golob, dr. med., spec. pediater, IBCLC

Objavljeno: 6. julija 2020